Annons:

Sök

Annons:

Nej, det blir inget Astrid Lindgrens torg i Vimmerby

Astrid Lindgren sitter staty på Stora Torget i Vimmerby. Men att delar av torget ska få namnet "Astrid Lindgrens torg", tycker inte kommunstyrelsen. Foto: MostPhotos

Nej, det blir inget Astrid Lindgrens torg i Vimmerby

Profilen Mikael Sandström ville döpa om Stora Torget till Astrid Lindgrens torg samt området mellan Norrtullsgatan och Drottninggatan till Hammarskjölds plats. Det säger politiken nej till. 

Annons:

Astrid Lindgrens torg i stället för Stora Torget och Hammarskjölds plats i stället för ingenting angående ytan mellan Drottninggatan och Norrtullsgatan vid Rusta?

Tja, det var ett förslag från Vimmerbyprofilen Mikael Sandström till kommunen. Förslaget om Astrid Lindgrens torg gällde den del av torget som ligger närmast rådhuset. När det gällde den namnlösa ytan mellan Drottninggatan och Norrtullsgatan ville Sandström även se en upprustning. 

Namngivningskommittén har utrett förslaget och konstaterar direkt att namngivning av gator och platser för att hedra en person bör ske med stor försiktighet. 

Med utgångspunkt i kulturmiljölagen anser namngivningskommittén att det är olämpligt att en del av Stora Torget får namnet Astrid Lindgrens torg. 

"På torget finns redan ett minnesmärke i form av Astrid Lindgren-statyn. För att hedra Astrid Lindgren skulle det vara möjligt att namnge området vid statyn till Astrid Lindgrens plats efter dialog med Astrid familj, men det skulle även vara möjligt att "spara" detta namn och namnet Astrid Lindgrens torg till dess ett lämpligt objekt att namnge dyker upp. Sannolikt kommer det i framtiden planeras för nya områden där namnet lämpligen kan användas", skriver namngivningskommittén. 

Uppskattar initiativet

Enligt namngivningskommittén är det också oklart vilken Hammarskjöld som åsyftas gällande en eventuell Hammarskjölds plats. 

"Ett alternativ skulle kunna vara att peka ut vem i släkten som skulle hedras med ett memorialnamn", skriver kommittén, som konstaterar att varken Dag eller Hjalmar Hammarskjöld varit verksamma i Vimmerbytrakten medan Hugo Hammarskjölds gärningar som arkitekt anses vara "aningen långsökt" för att föräras en egen plats. 

Kommunstyrelsen väljer nu också att avslå förslaget. 

– Vi väljer att inte göra det utifrån vad namngivningskommittén kommit fram till, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S). 

Däremot uppskattade hon initiativet.

– Det är jättetrevligt att man lämnar in förslag och det ser vi positivt på.

Tycker inte resonemangen håller ihop

Mikael Sandström är dock inte nöjd med utfallet. I en skriftväxling med kommunen skriver han att han aldrig hört talas om att platsen framför rådhuset kallas "Astrid Lindgrens statyn". 

"Som parallell kan ju nämnas Gustaf Adolfs torg i Göteborg som fick namnet när statyn över honom restes 1864. Torget hette tidigare Stortorget, om man nu tycker det är konstigt med "Astrid Lindgrens torg" eftersom hon har en staty där. Det är ju därför namnet är bra, just för att denna del av Stora Torget inte har något officiellt namn".

Han betonar också att Hugo Hammarskjöld ritat både Stadshotellet och Fredensborgs herrgård. En annan Hammarskjöld han lyfter är Peder, som är begraven i Tuna kyrka. 

"Åke Hammarskjöld som är ättens huvudman kan ju tillfrågas om man absolut vill ha råd om ett förnamn", skriver Sandström, som anser att resonemangen inte håller ihop.

"Dock var ju upprustningen av denna plats det viktigaste. Tror inte någon Hammarskjöld vill förknippas med denna asfaltöken och benbrottarbacke", skriver Mikael Sandström.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: