Annons:

Sök

Annons:

Kronprinsen inom S lämnar politiken – så förklarar han beslutet

Daniel Gottling Nestor (S) stal showen och tillkännagav att han lämnar politiken helt. Foto: Ossian Mathiasson

Kronprinsen inom S lämnar politiken – så förklarar han beslutet

Han har varit Socialdemokraternas unga stjärnskott i många år. Allt talade också för att han skulle ta Helen Nilssons kontor när hon gick i pension. Men i stället lämnar Daniel Gottling Nestor (S) politiken helt.
– Jag blir en bättre version av mig själv om jag får tid att vara pappa, säger han.

Annons:

Redan på torsdagsmorgonen kunde vår tidning avslöja att Cissi Hammar skulle efterträda Helen Nilsson som kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby kommun senare i år. 

Innan har Daniel Gottling Nestor framstått som den självklara efterträdaren inom Socialdemokraterna. Men kronprinsen meddelade sin egen avgång på en pressträff under eftermiddagen. 

– Många har förväntat sig utifrån senaste valen att jag skulle vara med i processen. Inför processen tog jag mig en rejäl funderare och då har jag landat i att ta en lång paus från politiken, säger Daniel Gottling Nestor. 

Skälet är att 28-åringen, som blev aktiv redan 2013, nyligen blivit pappa. Den 24 september lämnar Gottling Nestor samtliga sina uppdrag. Det är samma dag som hans dotter blir ett halvår gammal.

– Det känns vemodigt och det har inte varit något lätt beslut att ta. Det har varit händelserika år och jag har haft många uppdrag inom kommunen, partiet och distriktet. Hela tiden har min tanke varit att ta större uppdrag i framtiden, men livet förändras. Alla säger att liver förändras när man blir förälder. Man tänker att "vi får väl se", men så sitter man där hemkommen från BB och känner att livet verkligen förändrades över en natt.

Hur lång blir pausen?

Det främsta skälet till det frivilliga avhoppet från politiken är alltså den relativt nya papparollen. Hur lång pausen blir är högst oklart.

– Jag vill ha mer tid för familjen och oavsett vilket uppdrag man har så går det åt mycket kvällar och helger. Det är själva förankrings- och föreningsarbetet som tar mest tid från fritiden. Därför känner jag att det är bättre att jag kliver av helt och hållet. Jag tar en paus nu och så kan jag alltid komma tillbaka längre tid. 

Hur lång är den här pausen i ditt huvud just nu?

– Jag kommer inte kandidera i nästa val i alla fall. Sedan vet jag inte. Jag tror också, när det handlar om större uppdrag, att det är bra med livserfarenhet och bra att ha varit ute i verkligheten.  Jag kan förstå den här kritiken mot unga politiker som aldrig haft vanliga jobb och jag tror att jag blir en bättre version av mig själv om jag får tid att vara pappa. Som exempel tror jag det är bra att ha haft barn i förskola och skola innan man bestämmer om den typen av verksamhet. Kommer jag tillbaka om 20 år det inte för sent, men nu vill jag fokusera på min dotter.

Du har varit en av få unga i kommunpolitiken. Vad tänker du om det här beslutet kopplat till kontakten mellan unga och politiken i Vimmerby?

– Många ser mig som ung, men det är en falsk sanning. 16-17-åringar tänker på ett helt annat sätt än jag tänker. Jag är mer av en medelålders. Sedan tycker jag att vi behöver fler engagerade ungdomar och jag hoppas att jag har inspirerat under mina tio år. Jag tror vi behöver ha fler ungdomsförbund på skolorna, som pratar politik och inte bara vid val. Sådana insatser som vår satsning med barnpiloter är steg i rätt riktning. 

"Blir en baksmälla"

Daniel lämnar om en månad flera tunga poster i kommunen. Sticker ut mest gör ordförandeskapet i samhällsbyggnadsutskottet och rollen som ledamot i kommunstyrelsen. Cissi Hammar kommer ta över det sistnämnda tills hon efterträder Helen Nilsson helt den 1 november. Vem som blir ny ordförande i samhällsbyggnadsutskottet kommer bli känt om en månad. 

– Min fru har sagt att det kommer bli en baksmälla av det här, men vi får se, säger Daniel Gottling Nestor. 

Vad kommer du sakna mest?

– Jag vet inte. Jag kommer inte sakna hat och hot. Jag har inte fått lika mycket som vissa andra, men jag förstår att det avskräcker. Jag kan förstå att det går att tycka att en del konstiga beslut, men man ska vara medveten om att man som politiker har en annan information. Det är lätt att stirra sig blind på rubriker i media utan att ställa några följdfrågor, men är det något jag lärt mig är det att politiker verkligen vänder och vrider på alla frågor. 

Tror på Cissi

I stället för kronprinsen blir det nu Cissi Hammar som blir kommunstyrelsens ordförande efter Helen Nilsson. I dagsläget har hon inga tunga politiska uppdrag, men sitter som ledamot i regionstyrelsen. 

Cissi har inte haft särskilt tunga poster innan. Hur tror du att hon kommer klara det här trycket som det ändå innebär?

– Jag tror hon kommer klara det jättebra. Cissi blir vår främsta företrädare, men hon är inte ensam. Vi är ett stort parti och hon kommer få stöd av både partiet och majoritetskollegorna. Det är en utsatt roll, men jag tycker Cissi har helt rätt inställning och kommer kunna utföra uppdraget bra. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: