Annons:

Sök

Annons:

VEMAB:S BETYG FALLER SOM EN STEN I UNDERSÖKNING

Medarbetarna på Vimmerby Energi & Miljö AB ger det kommunala bolaget klart sämre betyg när det gäller arbetsmiljön. Foto: Jakob Karlsson

VEMAB:S BETYG FALLER SOM EN STEN I UNDERSÖKNING

Vimmerby Energi & Miljö har haft höga betyg i sina medarbetarundersökningar både 2019 och 2021. Förra året blev det närmast fritt fall och på i stort sett alla områden fick det kommunala bolaget sämre betyg.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Medarbetarundersökningen har genomförts av ett externt företag under vartannat år. Det kommunala bolaget VEMAB fick riktigt fina siffror både 2019 och 2021. Medarbetarnöjdheten hamnade på ”mycket väl godkänt” båda gångerna och ledarskapsindexet var decimaler ifrån väl godkänt 2019 och decimaler ifrån mycket väl godkänt 2021.

2023 ser det helt annorlunda ut. Både ledarskapsindex och medarbetarnöjdheten får visserligen godkänt – men är nära den nivå som kallas ”riskzon” och på i stort sett alla områden får man ett sämre betyg.

Flera värden störtdyker 

När medarbetarna får besvara en mängd påståenden på en skala mellan 1-5 är det en mängd saker som sticker ut – men det som är tydligast är att precis alla värden ligger under – och i flera fall mycket långt under – resultaten från 2021.

Exempelvis påståendet ”Alla inom företaget behandlas med respekt” får 2,72 i medelvärde nu. 2021 var det 4,15.

”Alla inom företaget har ett positivt engagemang” når 2,53 i medelvärde jämfört med 3,83 2021.

Sådär ser det ut på påstående efter påstående – alla får ett sämre betyg 2023.   

Vill se ett bättre samarbete

Medelvärdet för ”Jag trivs på mitt jobb” faller från 4,38 till 3,49. Bara fem av tio anser att det är ”högt i tak, jag kan säga vad jag tycker”. Tre av tio anser att ”alla inom företaget behandlas med respekt”.

Åtta procent anger att man upplevt sig utsatt för mobbning/kränkande särbehandling/sexuella trakasserier jämfört med fem 2021.

I de svar som kommer fram i enkäten handlar kritiken bland annat om att samarbetet på företaget måste förbättras och att samhörigheten försämrats.

”Infon är obefintlig”

20 procent skulle absolut rekommendera en god vän att jobba på VEMAB. 2021 var den andelen 55 procent. 2021 ansåg 75 procent att förändringar i företaget genomförs på ett bra sätt. Nu landade stapeln på 26 procent.

”Tryggheten på denna arbetsplats är borta då man inte längre vet när förändringar sker. Infon är obefintlig angående förändringar”, kommenterar en person.

Vi behöver få ordning och stabilitet. Det har varit turbulent under en längre period, vilket skapar oro”, meddelar en annan.

På frågan ”Tycker du VEMAB lever upp till att vara en bra arbetsgivare?” svarar 47 procent ja och 30 procent nej. 2021 svarade 83 procent ja och inte ett enda nej.

Pekar ut flera utvecklingsområden

I slutsatsen slår bolaget som genomfört undersökningen fast att det finns tre utpekade utvecklingsområden utifrån resultatet. Det handlar om ”hur förändringar sker, chefens förmåga att hantera konflikter och upplevelsen av att bli behandlad med respekt”.

Bolaget rekommenderar att VEMAB tar fram en handlingsplan ”för att komma tillrätta med sättet förändringar genomförs på, att jobba utvecklande för att förbättra ledarskapets förmåga att hantera konflikter samt att bygga en kultur där alla behandlas med respekt”.

Hur VEMAB:s vd Olle Fogelin ser på resultatet kan du läsa om här.

Vill du själv titta på siffrorna i undersökningen kan du göra det här. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: