Annons:

Sök

Annons:

Oppositionsrådet kräver kraftfulla åtgärder:

Niklas Gustafsson (M) är myket kritisk till den styrande majoriteten. Foto: Arkivbild

Oppositionsrådet kräver kraftfulla åtgärder: "Ger dem inte mina lösningar"

Kommunen får inte låna mer pengar av sin egen bank. Det menar Moderaterna, som säger sig inte längre stå passiva och se på.
– Majoriteten får peka ut var man ska lägga sina besparingar. Det lägger jag mig inte i, säger oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Under måndagen meddelar Moderaterna i ett pressmeddelande att Kommuninvest höjs riskfaktorn för Vimmerby kommun avsevärt. Det här innebär att kommunens egen bank anser att risken att låna ut pengar till Vimmerby har blivit för hög.

Ansvaret för det bär den styrande majoriteten enligt Moderaterna. Nettokostnadsavvikelsen för kommunen ligger på 75 miljoner kronor – långt över jämförbara kommuner.

– Det är ett riktigt allvarligt läge när Kommuninvest säger att man inte kommer bevilja några lån. Det är det största underkännandet av vår ekonomi som går att få, säger Niklas Gustafsson (M).

I mitten av 2010-talet, när kommunens ekonomi också var mycket risig och S och M styrde tillsammans, sa Kommuninvest också stopp till kommunen. 

– Det påminner om det, men då var nettokostnadsavvikelsen inte i närheten av vad den är nu. Då låg den på runt 30 miljoner och nu är det ett rejält förvärrat läge jämfört med då.

Bär inte ni också ett ansvar för situationen?

– Alla har ett ansvar, men det är den som har makten som måste ta besluten för att komma till rätta med det.

"Ger dem inte mina lösningar"

I ett pressmeddelande skriver Moderaterna att man nu kräver omedelbara och kraftfulla åtgärder för att vända denna negativa utveckling. 

"Vi kan inte längre stå passiva och se på medan kommunens framtid äventyras", skriver man. Vad det här hotet innebär i praktiken är dock något oklart.

– Majoriteten måste ta en budget som går ihop och genomföra nödvändiga besparingar för att få en ekonomi i balans. Det går inte med fina ord på papper. Man måste jobba för en budget i balans.

Vad vill ni se i budgeten?

– Idéerna måste den styrande majoriteten komma med. Jag ger dem inte mina lösningar. Ska de styra måste de komma med förslag.

Menar ni att majoriteten bör avgå och lämna över makten?

– Jag vill inte uttala mig om det, men det här är den skarpaste kritik man kan få som kommun. Det är en bank vi själva är delägare i och det är ett rejält underbetyg.

Vad är det ni vill se då?

– Kommuninvest säger nej till nya lån och det är en väldigt tuff situation. Det är så nära tvångsförvaltning man kan komma och en kommun kan inte gå i konkurs. Man måste genomföra neddragningar för att komma till rätta med underskotten.

Handlar det om att lägga ned skolor eller vad menar ni krävs?

– Det får majoriteten peka ut. Jag lägger mig inte i det, men de måste lägga besparingar. Det jag hänger upp mig mest på är ofinansierade satsningar när det egentligen krävs neddragningar. Den här arbetsmiljömiljonen finns det inte täckning för. Dessutom har pengarna inte gått dit de var lovade och därför är jag inte längre delaktig.

Var har pengarna gått?

– Syftet med den ändrades och man plockar pengar till hela organisationen. Tanken var att det skulle gå till en specifik arbetsgrupp, men det har gått åt fel håll och därför har jag inte deltagit på jättelänge. 

Vill inte ge detaljer

Vad Moderaterna kommer trycka på i sitt budgetförslag vill Niklas Gustafsson (M) inte gå in på.

– Vi har vårt ansvar och kommer lägga en budget, men det är inte vi som sitter vid makten. De styrande måste visa på handlingskraft. 

Vad kommer det vara för skarpa förslag i er budget?

– Vi återkommer till den i fullmäktige. Innan dess säger vi inget om det. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: