Annons:

Sök

Annons:

Hon har bytt kommun – vill blåsa liv i partiet igen

Miljöpartisten Caroline Axelsson har bytt kommun och siktar nu på att blåsa liv i MP Hultsfred igen. Foto: Arkivbild

Hon har bytt kommun – vill blåsa liv i partiet igen

Miljöpartiet har haft några jobbiga val i både Vimmerby och Hultsfred. Nu har MP-toppen Caroline Axelsson bytt Vimmerby mot Hultsfred.
– Mitt mål är att blåsa liv i MP Hultsfred igen, säger hon.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Valet 2018 ramlade Miljöpartiet ur fullmäktige i Vimmerby kommun med en ynka röst. I valet 2022 lyckades man inte återta sitt mandat. 

– Vår analys är att Vimmerbyborna inte har klimatfrågan som sin högsta prioritet när de går och röstar. Vi har varit förskonade från allvarliga incidenter som beror på mänsklig klimatpåverkan såsom översvämningar, torka, stormar och liknande. I Tyskland råder en helt annan mening kring frågan som blivit akut i landet på grund av de enorma översvämningarna under de senaste åren och de gröna växer, säger Caroline Axelsson, ordförande för Miljöpartiet Vimmerby.

Hur är tillvaron utanför kommunfullmäktige för andra mandatperioden i följd?

– Vi sitter i opposition och kan uttala oss i frågor genom till exempel media. Kommunfullmäktige är en församling som saknar reellt engagemang i miljöfrågorna upplever jag. Där kan vi göra lite och även i opposition kan vi göra lite. Skillnaden är marginell.

På vilket sätt jobbar ni för att sprida er politik i kommunen när ni är utanför fullmäktige?

– Det gör både riksorganet och distriktet bra så vi ligger ganska lågt just nu men närmare valet lär vi ha ett lag som ställer upp och bär den gröna fanan. Så som den regering vi har jobbar med hållbarhet lär det finnas en hel del att diskutera. Helt klart är att vi vill ha kvar de små skolorna och att Vimmerby kommun behöver utarbeta en plan för hur de ska hjälpa till exempel lantbrukare som drabbas av till exempel sinande brunnar och torka. Av egen erfarenhet kan jag säga att det finns förbättringsutrymme.

Viktigast: ena de gröna idealisterna

Caroline Axelsson (MP) upplever att Vimmerby kommun går i rätt riktning med SCV-majoriteten.

– Jag är stolt över mina forna kumpaner i S och V. De värnar om den lilla människan och inte turisten eller företagaren i första hand hoppas och tror jag. Det gäller att se allas behov, även de som inte bidrar till ökade inkomster. Människor i Vimmerby är allt från ensam pappa med försörjningsstöd till chef på företag med hundratals anställda. Alla ska räknas, alla är viktiga.

Vad blir viktigast för er fram till nästa val?

– Att ena de gröna idealisterna i Vimmerby kommun. Många oroar sig för en framtid med klimatflyktingar, extrema skatter för att täcka ett eventuellt kärnkraftsbygge och fiskeståndskollaps i Östersjön. Nästa val vill vi vara deras röst i kommunalvalet.

Hur ser det ut med eventuella kandidater?

– Vi har en hel del viljestarka medlemmar i Vimmerby så mitt hopp står till dem. Inte all politik ska kretsa kring klimatet givetvis. Vi är missnöjda med till exempel hur Itsam jobbar eller hur småskolorna hotas. Om Vimmerbyborna vill ha oss gröna i den beslutande församlingen så kommer vi ställa upp. 

Siktar på Hultsfred

Men förmodligen blir det utan Caroline Axelsson. Hon har nämligen siktet inställt på en annan kommun, där Miljöpartiet också har några tuffa år bakom sig. 

– Jag har bytt kommun och förhoppningsvis kan någon annan i Miljöpartiet Vimmerby ge politiken en chans. Mitt mål är att blåsa liv i Miljöpartiet Hultsfred. 

Kommer du lämna Vimmerby som ordförande vid kommande årsmöte?

– Jag funderar på att starta MP i Hultsfred igen om medlemmarna vill vara mer aktiva. I så fall kommer jag inte vara ordförande för Vimmerby längre. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: