Annons:

Sök

Annons:

KLUBBAT: SÅ BLIR VIMMERBYS BUDGET 2025

Helen Nilsson (S) viftar med händerna under ett replikskifte med oppositionens företrädare. Foto: Simon Henriksson

KLUBBAT: SÅ BLIR VIMMERBYS BUDGET 2025

Vimmerby kommun har fått en ny budget. 2025 års budget är stram och totalt sett är den lägre än 2024. De stora förlorarna i den nya prislappsmodellen är barn- och utbildningsnämnden samt socialnämnden.
– Organisationsförändringar är tuffa saker att göra och kräver tuffa beslutet. Det är inte mycket lullull som gäller, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Majoritetens budgetförslag klubbades alldeles nyss igenom i kommunfullmäktige. Budgeten är på drygt 1,2 miljarder kronor, men faktiskt mindre totalt sett än förra året.

På totalen är budgeten 12 miljoner kronor lägre än 2024. Kommunstyrelsens budget efter prioriteringarna blir åtta miljoner kronor högre än förra året och är totalt sett på 247 miljoner kronor. Barn- och utbildningsnämndens rambudget blir på 419 miljoner och det är fem miljoner mindre än vad man hade ifjol. Socialnämndens motsvarande budget blir på 471 miljoner och det är 14 miljoner lägre. 

Kommunstyrelsen får 52 procent av vad man önskat i prioriteringar. Det motsvarar 9,9 miljoner. BUN får 18,2 miljoner och det motsvarar 64 procent. Socialnämnden får 21,2 miljoner och det är 57 procent av vad man önskat. Prioriteringarna totalt som majoriteten fördelat ligger på drygt 105 miljoner kronor. Detta är då utöver den tekniska ramen i den nya prislappsmodellen.

Den största delen av detta, 56,5 miljoner kronor, hamnar på finansen och det rör sig om löneökningar primärt. 

Ska göra ett resultat på tolv miljoner

Resultatet nästa år ska bli tolv miljoner kronor och det motsvarar en procent i överskottsmål. 

– Organisationsförändringar är tuffa saker att göra och det krävs tuffa beslut. Det är inte mycket lullull som gäller, sa Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen, i sin sista budgetdebatt. 

Majoriteten har också lagt elva uppdrag i sin budget. Det innefattar bland annat att stänga de öppna matsalarna, minska kommunens lokalytor och uppdatera översynen av antalet förskolor och skolor. Det sistnämnda vållade förstås viss debatt mellan majoritet och opposition. 

Egna budgetförslag

Moderaterna och Kristdemokraterna ställde i sig i stort bakom majoritetens budget. Man ville dock omfördela 1,4 miljoner kronor från kommunstyrelsen och lägga hälften var på de två stora nämnderna. 

– Det fanns en tid när kommunstyrelseordförande alltid sa "att det är en stark budget vi presenterar". Nu är det andra tider. Att budgeten är stark kan ingen säga, menade Ola Hammarbäck (KD).

Även Sverigedemokraterna lade en egen budget som partiets företrädare Emil Larsson kallade "något stramare än majoritetens". Den rödgröna majoritetens budget, som antogs i kommunstyrelsen, blev den budget som kommer gälla i Vimmerby nästa år. M, KD och SD reserverade sig samtliga för sina egna förslag.

Skattesatsen lämnas oförändrad på 22,36 kronor per intjänad hundralapp för kommuninvånarna. Investeringsramen nästa år är på 56 miljoner och då ska varje investering vara självfinansierad.

Nämnderna kommer nu ta sina detaljbudgetar i november månad. Då kommer det framkomma vilka besparingar man tänker genomföra för att nå en hållen budget kommande år. 

HÄR kan du läsa vår artikel om budgeten från i kommunstyrelsen. Vi återkommer med en fullödig artikel om budgetdebatten, som blev förhållandevis lugn i jämförelse med hur det sett ut i backspegeln, i morgon bitti. I faktarutan nedan kan ni se majoritetens elva uppdrag i sin helhet.

Fakta

Majoritetens elva uppdrag:

1) Minskning av kommunens lokalytor. Utför översyn av alla kommunens lokaler, inklusive förskola, grundskola, gymnasiet och kulturskolan, för att identifiera möjligheter till minskad lokalyta och kostnadsbesparingar. Undersök om annan verksamhet kan flyttas in i befintliga lokaler för att maximera användningen. 

2) Uppdatera översynen av antalet förskolor och skolor i kommunen baserat på befolkningsprognosen från SCB. Detta utifrån kriterier för att långsiktigt optimera användningen av resurser och lokaler. 

3) Effektivisering av socialnämndens bemanning. Utför tillsammans med personalen en analys av bemanningen inom socialnämndens verksamhetsområde. Målet är att minska sjuktalen, förbättra schemaläggningen och bättre resursanvändning. 

4) Minska kostnader för individ- och familjeomsorg. Utvärdera nuvarande kostnader för placeringar inom individ- och familjeomsorgen och öka användningen av mindre kostsamma stödformer, såsom öppenvård. 

5) Centralisering av administrativa funktioner. Genomför en samlad översyn och centralisering av kommunens administrativa funktioner inklusive HR, ekonomi, och kommunikation, för att öka effektiviteten och minska den gemensamma kostnaden. Inklusive kommunala bolag. 

6) Inför och främja "Digitalt först" som en ledande strategi i hela kommunen. Säkerställ att alla digitala verktyg och processer som implementeras är testade och fungerar effektivt i samarbete med Itsam. 

7) Effektivisering av kost, lokalvård och fastighetsförvaltning: Samverka över förvaltnings- och bolagsgränser för att effektivisera kost, lokalvård och fastighetsfrågor med fokus på ett helhetsperspektiv och kostnadsbesparingar. Här riktar vi uppdrag om att avveckla öppna matsalar. Inriktningen ska vara sammanhållen hantering av varm mat i samtliga verksamheter. 

8) Revidering av "riv/säljlistan" för lokaler: Ge kommunstyrelseförvaltningen i uppdrag att uppdatera och presentera en ny "riv/säljlista" för kommunens fastigheter och lokaler, med fokus på att avyttra onödiga tillgångar och minska driftkostnader.

9) Utöka samverkansområden med andra kommuner. Utforska och utöka möjligheter för samverkan med närliggande kommuner i syfte att dela resurser och minska kostnader inom olika verksamhetsområden.

10) Följa upp och rapportera omställningsarbetet. Etablera en tydlig process för uppföljning och rapportering av omställningsarbetet till kommunstyrelsen, inklusive tydliga mål och tidsramar för varje uppdrag. Kommunstyrelsen har det yttersta ansvaret och uppföljning kommer att intensiferas. Stor vikt kommer att läggas på budgetdisciplin. Vi måste se över vår personalorganisation, rätt kompetens på rätt plats. Samtliga anställningar och frisktal ska regelbundet rapporteras till respektive nämnd.

11) Stärk samverkan och dialog. Främja en ökad samverkan och dialog mellan kommunens bolag, politisk ledning, och förvaltningar för att säkerställa att alla aktörer arbetar mot gemensamma mål och bidrar till omställningsarbetet. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: