Annons:

Sök

Annons:

Plocka fram P-skivan – nu har fullmäktige ordnat felet

Nu är det dags att ta fram P-skivan igen. Om bara några dagar kan kommunen börja parkeringsövervaka Vimmerby igen. Foto: MostPhotos

Plocka fram P-skivan – nu har fullmäktige ordnat felet

Det är dags att ta fram parkeringsskivan och sluta parkera fel. Nu har kommunen nämligen tagit de beslut man behöver.
– Vi anser att vi haft ett giltigt, lagakraftvunnet beslut och ser därför inte att vi generellt ska återbetala alla parkeringsböter, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

Annons:

Cirkusen från i sommar är när som helst över. Det var runt midsommar som vår tidning avslöjade att kommunen saknat rätt att utfärda parkeringsanmärkningar – eller parkeringsböter som det heter i folkmun – och kort senare framkom det att kommunen aldrig haft rätt tillstånd. 

Men det är en bild kommunen inte delar med polisen, men där de sistnämnda har vunnit får man säga. Det som har saknats för ett giltigt beslut att bedriva kommunal parkeringsövervakning är att ange det geografiska området och det minsta antalet parkeringsvakter som behövs. 

Under det första halvåret i år utfärdade kommunen cirka tusen anmärkningar till ett värde om cirka en halv miljon kronor. Samtliga dessa har kommunen riskerat att få betala tillbaka. En parkeringsanmärkningar kan nämligen överklagas i sex månader från och med att beloppet betalats. De som bestridit den felaktiga boten inom den lagstadgade tiden, alltså sex månader, kommer få sin anmärkning undanröjd och pengarna tillbaka från Transportstyrelsen.

– Det är cirka 100 parkeringsböter som har överklagats och upphävts av cirka tusen. Det finns fortsatt möjlighet att överklaga en del böter och därmed vet vi inte i dag exakt hur många som kommer att överklagas, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S). 

Därmed är det ännu okänt vad fadäsen kommer kosta kommunen i slutändan. 

"Anser du att det är stöld?"

Kommunens inställning har hela tiden varit att det tidigare lagakraftvunna beslutet från 2003 ännu gäller och ger kommunen rätt att utfärda parkeringsanmärkningar. Ändå har man gått polisen till mötes och tagit ett nytt beslut i kommunstyrelsen. Under måndagen togs även beslutet enhälligt av kommunfullmäktige.

Som invånare eller besökare i Vimmerby är det därför dags att plocka fram P-skivan igen. Så snart protokollet är justerat, och polisen gett sitt godkännande, återupptas av parkeringsövervakningen. Det väntas ske om några dagar. 

– Vimmerby kommun anser att vi haft ett giltigt och lagakraftvunnet beslut i 20 års tid. Vi ser därför inte att vi generellt kommer återbetala alla parkeringsböter. 

Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) frågade kommunalrådet Helen Nilsson (S) om hon anser att det är stöd att ta ut avgifter man inte har rätt till. En fråga hon inte riktigt besvarade.

– Efter beslutet startar nu parkeringsövervakning upp igen, säger hon. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: