Lena Kidsten är vice ordförande i kommunala pensionärsrådet och rasar mot besparingarna som drabbar de äldre.
Foto: Arkivbild
Under tisdagen kom beskedet att kommunstyrelsen säger ja till att stänga de öppna matsalarna på Frödala i Frödinge, Granen i Vimmerby och Solgläntan i Tuna. Det ska ge en besparing på 1,4 miljoner kronor per år.
Dessutom stängs matdistributionen med kylmat. I stället för lagad mat från kommunens centralkök, som kommit till de äldre i portionsförpackningar, ska äldre med hemtjänst få färdigrätter från affärerna.
Kommunala pensionärsrådet, som består av SKPF, PRO, SPF och RPC, rasar nu mot besluten.
"Vi kan se en risk att restaurangerna på Solgläntan, Frödala samt Granen, stängs ner så blir många äldre mer isolerade och får ännu mindre möten med människor. Den sociala kontakten är av stor betydelse för alla äldres mående.På redovisningen ser vi att kostnaden varierar mellan restaurangerna. Där vi ser att Granens kostnad är lägst och med flest antal gäster vilket är positivt. När det gäller Solgläntan och Frödala kan det finnas alternativ till att få fler gäster till exempel, marknadsföring, erbjuda skjuts vissa dagar till lunchen", skrev man i sitt remissvar angående de öppna matsalarna.
Om förändringen gällande maten för äldre med hemtjänst skriver KPR:
"Vi kan se en risk att stänga matdistributionen med kylmat då de som har bistånd måste ha mer hemtjänsttimmar och inte får maten hemkörd utan extra kostnad som idag. Vi är tveksamma till att så drastiskt ta bort/avveckla kylmaten helt till de med behovet av kommunens innevånare. Att göra om hela systemet/hanteringen ger en högre kostnad för Kommunen. Med anledning av detta kan alternativet vara att göra detta stegvis under flera år. Om det är ett måste för Kommunen att försämra för alla de som nyttjar och behöver denna service från Kommunen. Att göra så drastiska åtgärder som förslaget så blir det dubbla/högre kostnader för Kommunen som redan har dålig ekonomi. Med anledning av ovanstående så anser vi att matdistribution av kylmat behålls och att det utreds mera. Samt om det annars kan göras stegvis under flera år", skrev man i sitt remissvar.
"Kommer bli ensamma"
Lena Kidsten, vice ordförande i kommunala pensionärsrådet och ordförande i SKPF, är mycket kritisk mot besluten. Hon ser det som en slakt på välfärden.
– Man tittar inte på helheten som vi ser det. Man kommer få en minskad kostnad på kommunstyrelsen men en ökad kostnad på socialnämnden när hemtjänsttimmarna ökar.
158 personer har matdistribution i nuläget.
– Det här är personer som har bistånd och har du bistånd, så klarar du inte att laga din mat själv. Det här kommer öka antalet hemtjänsttimmar, eftersom man behöver gå och handla åt fler.
Även beslutet att stänga de öppna matsalarna – eller lunchrestaurangerna – på Granen, Frödala och Solgläntan retar upp det kommunala pensionärsrådet.
– De äldre som går dit och äter kommer bli mer ensamma, träffa färre människor och det kommer leda till sämre mående vilket då också leder till mer hemtjänst. I slutändan kommer det bli dyrare för kommunen. Man ska spara 1,4 miljoner kronor på detta som vi förstått det kommer det, men det kommer också kosta mycket pengar att förändra köken och bygga om där för x antal hundratusen. På det finns ingen riskbedömning och jag vet inte hur man tänker, för det här kommer bli dyrare i slutändan.
"Känner oss helt utanför"
Lena Kidsten säger att kommunala pensionärsrådet bett de styrande att titta på alternativ till förslagen.
– Det här är drastiskt och vi äldre känner oss helt utanför. Kommer man upp i en viss ålder ska man tydligen helt få förlita sig på anhöriga.
Är det en slakt på välfärden som ni ser det?
– Ja, så kan man uttrycka det.
Att det är just den här majoriteten, som består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet, som gör den här åtgärden, förvånar Lena Kidsten.
– Ja, jag är förvånad. Och besviken. Jag är väldigt besviken på det här beslutet. Även våra politiker blir äldre någon gång. Vi alla blir äldre och får behov av hjälp. Det ska man ha med sig.
Ser risk för undernäring
När det gäller de öppna matsalarna i Tuna och Frödinge, där snittet per lunch är lågt, kan KPR ha viss förståelse.
– Det är inte så många som besöker det och är det fyra till fem personer som kommer och äter så går det att förstå det till viss del. Men på Granen är det ett snitt på 17 personer som äter. Man kunde ha behållit Granen i alla fall och det har vi tryckt på i vårt remissyttrande till kommunstyrelsen.
Kidsten ser en stor risk att det här leder till undernäring och sämre mående bland äldre.
– Den sociala samvaron är jätteviktig och därför är risken stor att äldre inte kommer äta i samma utsträckning. Från högre ort driver man nollvision gällande undernäring och risken nu är väldigt stor som jag ser det. Det finns bra mat i affärerna – absolut, men risken är ändå väldigt stor.