Annons:

Sök

Annons:

Anna, 24, knäckt efter beslutet:

Anna Strömbom i mitten jobbar på hemtjänsten i Tuna tillsammans med Leo Gustafsson och Malin Torstensson. Foto: Privat

Anna, 24, knäckt efter beslutet: "Svurit en del och har hjärtklappning"

Anna Strömbom, 24, jobbar inom hemtjänsten i Tuna. Från årsskiftet stängs restaurangen på serviceboendet Solgläntan precis som sker på Frödala i Frödinge och Granen i Vimmerby.
– Jag har svurit en del och har hjärtklappning. Man är så förbannad, säger hon.

Annons:

Under tisdagen stod det klart att det blir omfattande besparingar som rör de äldre i Vimmerby kommun. En enig kommunstyrelse har fattat flera beslut och HÄR kan du läsa mer om det.

24-åriga Anna Strömbom jobbar inom hemtjänsten i Tuna och är en av dem som jobbar på Solgläntan i Tuna, som är ett serviceboende. Det är där och på Frödala samt Granen som lunchrestaurangerna stänger från årsskiftet. 

I stället för lagad mat på plats varje dag ska de äldre få samma mat som övriga med hemtjänst får. Från våren 2025 innebär det färdigrätter från butikerna.

– Jag har svurit en hel del och är så upprörd. Man får hjärtklappning för man är så förbannad. Det här kommer bara dala nedåt nu. En näringsrik kost är en byggsten för god hälsa. Jag kan såklart inte allt om näringsämnen, men nu ska man då köpa färdiga maträtter från affären. Vad är det att äta varje dag? frågar sig Anna Strömbom.

Hon tror att den sociala samvaron kommer minska avsevärt och ge flera negativa följder.

– Den är så viktig för de äldre den här lunchen. Vi har 97-åringar som kommer hit och äter. Det är en chans för att alla att samlas och det ger stimulans för hjärnan. Vi har en del dementa här på servicehuset, men alla vet precis när de ska vara i matsalen. Det är den enda motionen vissa får varje dag och enda anledningen till att de går ut. 

Kan de inte få den här sociala samvaron om de äter sina färdigrätter tillsammans?

– Vem ska värma alla dem om de ska kunna äta samtidigt? Ska man vänta på en portion i sju minuter, så kommer det inte gå. Tiden finns inte. Jag förstår inte alls hur man har tänkt och de verkar ju inte ha gjort någon riskbedömning. Det är klart att de äldre kommer äta mindre. De äter mycket mer när de är tillsammans och interagerar med varandra. Det finns stora risker för att de äter mindre, blir undernärda och det kommer leda till fler fall, mer sjukdom och mer hjälp. Då behöver vi mer personal.

Tar upp kommuntopparnas löner

Anna Strömbom tror att kostnaden i slutändan blir högre för kommunen.

– Det tror jag absolut. Vem ska värma all mat? Det behöver vi hjälp med i sådana fall. Jag vet inte vad de gör på kommunhuset, men de gör inget vettigt i alla fall. 

Hur ser du på argumentet om att det har blivit färre och färre som äter luncherna och att det inte är ekonomiskt försvarbart?

– Som min kollega tog upp – våra tre kommuntoppar tjänar på tre månader mer än vad det skulle kosta att stänga köken. 

Hon tänker då på kommundirektören Carolina Leijonram samt bolags-vd:arna Olle Fogelin och Johan Oléhn med månadslöner på 111 300 respektive 94 500 och 91 000 kronor. Detta är de tre chefernas löner för 2023. 

– Tillsammans tjänar de nästan 300 000 kronor i månaden. Hur kan man då stänga de här matsalarna för en så liten besparing? Sänk gärna min lön om det hjälper, men då ska alla vara med och bidrar. Jag förstår inte hur man inte kan sköta kommunens ekonomi bättre. 

"Hjärtefråga för oss"

Tisdagen den 8 oktober är en sorgens dag, menar Anna Strömbom.

– Att gå på äldre människor, det är så svagt. Vi har alla dessa ogenomtänkta projekt som både Krönsmon och Nybble, vi har alla konsulter som kostar så mycket och utköp man gör för att blivit osams eller vad det nu är. Men det är de äldre man ger sig på, som har byggt upp våra samhällen. Jag blir så upprörd. Förr gick det bra för den här kommunen och vi är uppvuxna på kommungränsen till Hultsfred. Då var man glad att tillhöra Vimmerby kommun. Nu drar man sig nästan för att säga att man är från Vimmerby. 

Hon saknar också att politikerna inte varit ute och gjort besök innan besluten. 

– Lars (Johansson) var här i fredags, men annars har ingen varit här och det var väl för alla kommentarer vi hade lagt. Jag förstår inte hur man inte kan se några risker med det här. Jag tycker man får tänka på hur man själv vill ha det när man blir gammal och behandla andra som man själv vill bli behandlad. Det är inte mänskligt att göra så här. Jag förstår att man vill spara pengar, men det här fel sätt. Kolla de höga lönerna och köp inte ut varandra i stället. Det här är en hjärtefråga för oss och hela vår styrka kan skriva under på det jag säger. 

Just vad gäller att stänga de öppna matsalarna – eller lunchrestaurangerna om man så vill – räknar kommunen med ska ge en besparing på 1,4 miljoner kronor per år.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: