Frida Karlsson är planarkitekt och föredrog ärendet med vattentjänstplanen.
Foto: Simon Henriksson
Nyligen blev det enligt lagen om allmänna vattentjänster krav på att varje kommun ska ha en aktuell vattentjänstplan. Vimmerby kommun skulle ha antagit sin senast den 31 december förra året, men så blev det inte.
Under måndagskvällen var dock planen framme vid antagande i kommunfullmäktige. Det har föranletts av att vattentjänstplanen tagits fram av tjänstemännen och därefter varit ute på samråd och granskning.
– Precis som en översiktplan. Över sommaren var den ute på granskning och nu ska den antas. Syftet är helt enkelt långsiktigt hållbar vatten- och avloppsplanering, säger planarkitekten Frida Karlsson, som föredrog ärendet på fullmäktige.
I kommunen finns det flera olika VA-planområden.
– Där det finns sammanhängande bebyggelse ska man anordna gemensamma vatten- och avloppslösningar. Den gemensamma lösningen kan vara i både kommunal och enskild regi. Med enskild regi menas inte att varje hus har en brunn, utan då finns det en privat gemensamhetslösning tillsammans. En del av planen är också att identifiera och åtgärda befintliga anläggningar, där brunnar eller pumpar, kan sluta fungera vid översvämningar och skyfall.
Fyra av dem är VA-utbyggnadsområden, vilket innebär att kommunen behöver bygga ut. Områdena som berörs är Krön, Borstingen, halva Tuna samt västra sidan av Nossen.
– Där har kommunen en skyldighet att bygga ut. Sedan har vi fyra VA-utredningområden, där vi inte är helt säkra, utan där måste det utredas mer. Vi har också tre VA-bevakningsområden, där det finns gemensamma lösningar. Går det sönder kan kommunen behöva kliva in. Vi har också sex stycken enskilda VA-områden. Där klarar man sig med enskilda avlopp, men ändras något i lagstiftningen eller om det blir en byggboom där, så kan det ändras.
Där det behöver byggas ut kommer VEMAB, som VA-huvudman, att få ett större verksamhetsområde.
– För fastighetsägare i det här området blir det en gällande taxa när man är ansluten.
Så ser tidsplanen ut
För projekten presenterades också en tidsplan. Tuna ligger närmast i tid och där hoppas man kunna börja bygga ut redan under nästa år. För Borstingen gäller åren 2024 till 2027. Då inleds det hela med planering och därefter genomförande. För västra Nossen är det 2026-2029, för Krön 2028-2032 och för Trekanten, där det är ett fåtal fastigheter, gäller 2028-2030.
– Vissa fastighetsägare tycker att det här jättebra, men så kan de finnas de som nyligen anlagt avlopp. Därför kan det vara blandade känslor i de här områdena, men då kommer vi tillbaka till att vi måste ansluta dem. Har man ett väldigt nylagt avlopp, så kan man få viss ersättning för det.
Under granskningsprocessen fick 730 fastighetsägare med bostad eller rättigheter i områdena brev. Även berörda remissinstanser har kontaktats.
– Vi tänkte att vi skulle få jättemycket åsikter, men totalt var det 22 inkomna yttranden varav 15 var från privatpersoner, säger Frida Karlsson.
Av dessa fanns åsikter kring att utveckla delen om miljökvalitetsnormer, förtydliganden kring uppföljning av den nya planen samt elva yttranden om att man inte ville ansluta. Nio av dessa fanns på samma gata.
– Vi hade också ett yttrande som var tydligt positivt och tre yttranden med en del frågor och medskick.
Flera konsekvenser
Vad blir då konsekvenserna av vattentjänstplanen? Flera, enligt Frida Karlsson.
– Det ska ge en ökad robusthet i befintliga VA-anläggningar. VA-försörjningen ska fungera som den ska vid skyfall och det blir också minskad risk för spridning av föroreningar vid skyfall. Vi minskar också den negativa påverkan som kan bli på kommunens sjöar och vattendrag. Det är helt enkelt färre enskilda avlopp som förorenar vattentäkter. Vi säkrar också en god drickskvalitet för våra invånare i såväl staden som på landsbygden.
Ledamoten Anders Brunegård (KD) frågade om det fanns olämpliga platser utifrån 50- eller 100-årsregn.
– Det finns överallt. Hade vi haft dagens kunskap förr, så hade inget byggts här nedanför. Här har vi dåliga förutsättningar för skyfall, säger Frida Karlsson och blickar ut från Plenisalen.
– Det finns absolut sådana områden och vi försöker undvika dem.
Fullmäktige antog den nya vattentjänstplanen utan någon som helst debatt. Den ska nu prövas varje mandatperiod och då kan det ske revideringar och uppdateringar löpande.