Malin Torstensson och Anna Strömbom är två av initiativtagarna till namninsamlingen för folkomröstning angående de stängningshotade matsalarna på Solgläntan, Frödala och Granen. Foto: Privat/MostPhotos
Kommunstyrelsen fattade i början av oktober beslut om att restaurangerna – eller de öppna matsalarna – för äldre som bor i lägenheter på Solgläntan i Tuna, Frödala i Frödinge och Granen i Vimmerby stängs från och med årsskiftet.
Istället för lagad plats på plats varje ska de äldre få samma mat som övriga med hemtjänst får. Från och med våren 2025 får de äldre färdigrätter från butikerna.
Reaktionerna har inte låtit vänta på sig efter besparingsförslaget som rör de äldre i Vimmerby kommun.
Anna Strömbom och Malin Torstensson har tillsammans med Lena Skarp, Camilla Stenberg, Carina Svensson och Ann-Louise Rydstrand dragit igång en namninsamling för folkomröstning angående de berörda matsalarna.
– Vi tycker att det är förjävligt att kommunen ska stänga ner matsalarna för de äldre. Dessa tre matsalar ger en chans till att känna sig delaktig i ett sammanhang och samtidigt får man äta en god och näringsrik måltid samt fysisk rörelse till och från matsalen. Att det finns en matsal är en förutsättning för att många av dem ska kunna bo hemma och det gör att de kan träffas och samlas. De har kommit upp i en hög ålder och de är ensamma och kommer inte så långt, säger Anna Strömbom.
"Inte genomtänkt"
Kollegan Malin Torstensson är missnöjd med kommunstyrelsens beslut.
– Vi tycker inte att det är genomtänkt. Matsalstiden betyder så mycket för våra äldre, annars sitter de bara ensamma hemma hela dagarna och isolerar sig. Det är under den här tiden som de träffar folk, säger Malin Torstensson.
Anna Strömbom tycker att Vimmerby kommun ägnar sig åt diskriminering gentemot de äldre.
– Jag tror inte att politikerna har någon illvilja och vill de äldre något elakt utan det handlar om att de inte har tillräckligt med kompetens. Det är därför de tar sådana här beslut. En dag sitter vi allihopa där och befinner oss i en utsatt situation och behöver hjälp även om det kanske inte känns så nu, säger Anna Strömbom.
Initiativtagarna startar namninsamlingen för att de inte är nöjda med beslutet och gör vad de kan för att ha kvar matsalarna.
– Vi hoppas på att matsalarna ska vara kvar för våra äldres skull. Våra äldre är så pass värdefulla och det är en generation äldre som vi aldrig kommer ha igen. Det de har gått igenom, det kommer vi aldrig gå igenom. Vi har det så jäkla enkelt nu medan denna generation har byggt våra hus och vägar och betalat mest skatt av oss alla. Nu kommer politikerna med ett beslut där de inte bryr sig ett dugg. De kan inte ens komma ut hit och förklara varför de har tagit det här beslutet. Jag tycker att det är diskriminering eftersom de äldre inte har fått delta i den här diskussionen, säger Anna Strömbom.
"Kan slänga mig på en åker"
Arbetet med att samla in namnunderskrifter inleddes i helgen. För Malin Torstensson och Anna Strömbom är det självklart att engagera sig.
– Man kan inte gnälla om man inte gör någonting åt det och vi vet att de äldre byggde upp samhället för vår skull. När vår generation blir gammal kan man slänga mig på en åker och köra över mig med en slåttermaskin med tanke på att vår generation bara vill vara snygga på internet. Här är det 100-åringar som de går på och känslan är att politikerna inte vill lyssna. Jag blir bara så himla besviken. Vi blir äldre i dag och måste ha en bra välfärd och det är vad pengarna ska läggas på. Våra äldre förtjänar guld och gröna skogar, säger Anna Strömbom.
Hur länge ska ni hålla på och samla in namnunderskrifter?
– Vi har googlat på folkinitiativ och ringt valmyndigheten för att få information. Vår förhoppning är att få tio procent av de folkbokförda och röstberättigade invånarna i Vimmerby kommun skriver under. Vi behöver 1 250 underskrifter och vi är på god väg, säger Strömbom och fortsätter:
– Vår plan är att lämna in listan någon gång i januari. Förmodligen blir det efter alla röda dagar, säger Anna Strömbom.
"Man blir inte mätt"
Vimmerby kommun hänvisar de äldre till att köpa hem frysrätter från affären och värma i micron från våren 2025.
– Affären här i Tuna kan inte ta in hur mycket mat som helst som inte blir sålt och som de behöver kasta. Politikerna trycker på att man gynnar affären, men det är färdigrätter som innehåller mycket salt, smakar ingenting och inte ser så gott ut. Man blir inte mätt. Vi jobbar med en del dementa personer som äter med ögat och ska sitta i en trevlig miljö och ha det fint uppdukat för att de ska se frestande ut. Medarbetare på kommunhuset går inte och käkar sån här kartongmat utan de går till Stadshotellet och käkar sin lunch, säger Anna Strömbom.
Anna Strömbom anser att matsalarna är hälsofrämjande och förebygger många saker.
– Matsalarna förebygger undernäring, psykisk ohälsa, inaktivitet, social isolering, ångest, depression, ofrivillig ensamhet och minskad social stimulans, säger Strömbom.
– Maten är det absolut viktigaste för de äldre, det är det de mår bra av, säger Torstensson.