Carolina Leijonram och Micael Glennfalk jobbade nära varandra under flera års tid när han var kommunstyrelsens ordförande.
Det var i januari 2011 som Micael Glennfalk tillträdde som kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby kommun. Moderaten var kommunens tyngste politiker i fyra och ett halvt år innan han avgick av hälsoskäl.
Carolina Leijonram tillträdde som kommundirektör, efter att ha varit socialchef i grannkommunen Hultsfred, i augusti 2010. Glennfalk och Leijonram jobbade nära varandra under flera års tid och han är förvånad över beskedet om att kommundirektören får sparken efter drygt 14 år på posten.
– Jag brukar säga att det är två som dansar och jag tror inte att Carolina har dansat ensam. Hon har politiker över sig som hon ska jobba under och det är en politiskt styrd organisation. Det handlar om att ställa krav och hon har varit chef i 15 års tid och vi har haft underskott väldigt länge. Vi har exempelvis haft stora underskott i socialnämnden år efter år och ändå är samma socialchef kvar, säger Micael Glennfalk.
Han säger att det fungerar annorlunda inom politiken än inom näringslivet.
– Efter tre dåliga bokslut byter man ut vd:n, men i en kommun fungerar det annorlunda. I ett företag jobbar man med både kostnader och intäkter, här tittar man bara på kostnaderna. Kanske ville Carolina ta skolorna 2015, men fick inte det för politiken och det har påverkar ekonomin. Jag säger inte att Carolina inte dansat, men politiken i sig har visat sin oförmåga att lösa det här. Jag förstår att det är tufft och det är inte lätt att vara politiker i dag med alla hatstormar. Nu går den hatstormen mot Carolina i stället. Det är inte lätt att ta den här typen av jobb och jag undrar hur attraktivt det är oavsett lönen man får.
Förvånad över fallskärmen
Micael Glennfalk säger att han och Carolina Leijonram jobbade nära ihop.
– Jag slutade för snart tio år sedan och jag vet inte hur hennes följsamhet sett ut de senaste åren, men vi funkade bra ihop och gjorde ett bra jobb tillsammans. Nu har det gått tio år till, men min magkänsla säger att det inte bara är en persons fel. Vi har en politik med en jäkla oförmåga helt enkelt.
Han är kritisk mot de nu styrande i kommunen.
– Vi har politiker i dag som sitter och styr och som gick i demonstrationstågen 2015. Både Lars Johansson och Peter Fjällgård eldade på. Det var inte "vanligt folk" som eldade på för en folkomröstning. Det kan inte kommunchef eller skolchef stå för att de gjorde. Jag tycker inte det är rättvist. Nu gör de själva exakt det som de var emot och därför blir det här mer komplext. Carolina har inte tagit tag i skolan kan man tycka, men politiken har ju sagt nej och varit rädda för att inte bli omvalda. Man törs inte och det är helt otroligt. Det är en paradox att demonstranterna nu ska lägga ned skolan i Gullringen.
Är du förvånad över att kommundirektören får sparken nu?
– Jag är lite förvånad över att hon får gå just nu och jag är lite förvånad över fallskärmen. Samtidigt måste politiken göra något. Jag hade kanske förväntat mig att man skulle ta chefer på andra nivåer än just kommunchefen, men man vill väl börja städa från toppen och det är det man gör nu. Det ska bli spännande att se vad det blir mer. Det borde följa fler tycker jag.
Vilka är det?
– Det man inte lyckats ta tag i, varken Carolina eller kommunstyrelsen, är socialens enorma underskott i 20 års tid. Vi har två verksamheter, barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden, som står för 70 till 80 procent av den kommunala budgeten och som slår så fel mot jämförbara kommuner. Det har varit så år efter år och socialchefen har varit hur länge som helst. Carolina gjorde själv ett bra jobb i Hultsfred på den sociala sidan, men här har hon vägrat ta i socialen. Så var det även på min tid. Det kan jag säga är ett generalfel och den största missen man gjort. Det handlar om att städa från toppen även där. När omgivande kommuner klarar det så är det handlaget man har med besluten som är fel här.
Så socialchefen borde också få gå?
– Man behöver göra den omgörningen med ett helt vitt papper. Vi har varit snett hur länge som helst. Jag hade viss skuld i början när jag gick på fältarna, men det tog jag tillbaka sedan i kommunfullmäktige. Sedan hade vi den stora invandrarboomen 2015. Det gav bidrag från staten i några år, men sedan bara släpper staten sitt ansvar. Det är så sjukt hur det är i Sverige.
Är det fel att sparka Carolina Leijonram?
– Jag tycker de gjorde rätt som avgick och de borde ha skapat en ny majoritet. Centerns skräck för SD är patetisk och löjlig. De underkänner sig själva som förhandlingspart och politiker när de inte klarar av att samarbeta. Vi skulle kunna ha en borgerlig majoritet på 30 mot 19, men Centerpartiet har blivit ett vänsterparti. Vi ser ju att det är vänstern och centern som styr i Vimmerby och det är två minoritetspartier, där ett också är ett ytterkantsparti. Jag vet inte om man hade tagit Carolina med en annat majoritet. Hon har inte lyckats, det har hon inte gjort, men det är aldrig bara ens fel. Politiken har en stor del i det här och den nuvarande majoriteten borde avsatt sig själva samtidigt.
Tror inte det blir vändningen
Fallskärmen, som ger Carolina Leijonram 24 månadslöner utöver de sex hon har i uppsägningstid, skrevs redan 2010 under Per Åke Svenssons tid som kommunstyrelsens ordförande. En fallskärm som ger Carolina Leijonram cirka 3,5 miljoner kronor eftersom hon nu passerat 55 års ålder.
– Den fallskärmen fanns redan i avtalet sedan tidigare. Jag skrev aldrig några avtal med henne, utan det jag gjorde var att förhandla lönen. Den första lönen jag förhandlade var 60 000 i månaden ungefär och sex månaders uppsägning. Hon var ny som kommunchef när jag tillträdde och därför lade vi vissa utbildningspengar på henne. Det handlade om 50 000 kronor för relevanta utbildningar för hennes tjänst.
Kan en sparkad kommundirektör innebära vändningen för Vimmerby?
– Nej, jag tror inte att det blir en vändning för Vimmerby. Vändningen blir det med en borgerlig majoritet som har 30 mot 19 och som vågar ta beslut. Då måste man våga ta beslut rörande socialnämnden och skolan. Någon miljon i ishallen är peanuts i sammanhanget för en kommun som omsätter en miljard, där 7-800 miljoner ligger på socialen och barnomsorgen. Det man gör nu är att titta på maten till de äldre. Det är helt andra saker inom socialen man måste ta tag i som placeringar, assistenter och så vidare.
Helen Nilsson (S) är den ordförande i kommunstyrelsen som också jobbat med Carolina Leijonram under längst tid. Hon vill inte lämna några kommentarer utan hänvisar till att hon gått i pension. Ingela Nilsson Nachtweij ber om att få återkomma senare. Vi har också sökt Jacob Käll. Per Åke Svensson anställde Leijonram och en intervju med honom kan du läsa här.