Gårdagens beslut att sparka Carolina Leijonram fattades i enighet i kommunstyrelsens arbetsutskott. Det innebär att även moderaten Niklas Gustafsson ställde sig bakom beslutet och på dagens pressträff meddelade även KD och SD att de ställer sig bakom förändringen.
Kommundirektören Carolina Leijonram har överlevt många stormar under de senaste fem åren – men det blev alltså en organisationsförändring som hon själv hade mandat att besluta om som fick bägaren att rinna över.
Ingen av de deltagande politikerna på dagens pressträff var särskilt intresserade av att gå in på bakgrunden till det tappade förtroendet – trots att prislappen för kommunkassan landar på cirka fem miljoner kronor.
– Vi känner att det behövs en ny röst och en nystart på det här området, säger Lars Johansson.
En bärande del i nya förhandlingen
Centerpartiet har haft en kluven inställning till Leijonram efter den infekterade striden mellan Ingela Nilsson Nachtweij och just Leijonram 2019. Då slutade det med att Nilsson Nachtweij pressades att avgå som kommunstyrelsens ordförande.
Idag beskriver Peter Karlsson att det funnits en enighet i partiet om att vilja peta Leijonram under en längre tid.
– I mitt parti kom vi fram till det för ett tag sedan, men vi har ju en majoritet som vi vill att vi ska vara eniga i. Nu landade det väldigt bra i den här överenskommelsen, vi kom överens och det känns väldigt bra, säger han.
Var det här en förutsättning för att ni skulle kunna bilda en nygammal majoritet med er tre?
– Det var ju många delar som krävdes för att vi skulle komma på plats och det här var ju en del men det var många andra saker också som vi har kommit överens om.
Var det ett ultimatum?
– Det var det väl inte. Vi har ju förhandlat fram och tillbaka så det är klart att det inte var en avgörande del. Vi har pratat igenom det och kommit fram till det här.
”En annan profil vi söker”
Lars Johansson ville fokusera på att beslutet skapar en nystart.
– Det viktiga handlar inte om personer, utan det handlar ju om organisationen och hur vi formerar oss. Vi vill ha en nystart för kommunen.
När fick ni i Socialdemokraterna det här kravet till er och hur har ni resonerat?
– Sedan vi kom igång med förhandlingsarbetet så har vi ju haft den här frågan uppe på bordet. Vi har ju liksom lagt upp hela majoritetssamarbetet och jobbat kring de här frågorna, säger David Fernhed, ordförande för S i Vimmerby.
Var den här frågan uppe innan samarbetet sprack?
– Det var den inte.
Konkret, vilka brister i Leijonrams ledarskap är det som gör att ni vidtar den här åtgärden?
– Det är inga brister som vi ser på det viset, utan det är att hon har varit här i 15 år snart och vi känner att det behövs en nystart här och nu, att vi kommer igång med ett nytt ledarskap och det är en annan profil som vi söker nu, säger Peter Karlsson.
Lars Johansson:
– Carolina har ju skött sitt arbete utifrån det uppdrag hon hade från början och nu vill vi ha en annan profil där vi trycker på ekonomibitarna.
”Hade ju överlämning i ett dygn”
Carolina Leijonram har sex månaders uppsägningstid, men den har den politiska ledningen valt att inte utnyttja. Leijonram skickades ut med en gång och fick bara ett par timmar på sig att ta avsked från sin arbetsplats i 14 år.
– Det hade vi ingen diskussion med Carolina om. Jag tror att det är väldigt svårt att sitta kvar i den positionen, både för Carolina och för övriga i organisationen. Det blir ett vakuum så det vi kom fram till från politiken är att det här är enda sättet att göra det på egentligen, även om det blir rörigt ett tag. Men otydlighet är väl värre, säger Johansson.
Varför kan Leijonram inte arbeta i en övergångsperiod?
– Hon hade ju en överlämning i ett dygn kan man säga, men det blir en otydlighet om man sitter kvar på det sättet och dessutom handlar det ju om förtroendefrågan. Vi säger ju att vi vill ha ett annat ledarskap, det blir knepigt att sitta kvar och känna att man inte har mandat att göra någonting.
Vad hade det gjort för skada om Leijonram arbetat under uppsägningstiden?
– Jag tror inte att det hade gjort någon skada, men jag tror att vägen framåt hade blivit krångligare. Nu börjar vi med blankt papper och hittar vägen tillsammans över politik- och tjänstemannagränserna.
”Vi agerade rätt då”
Röster i Centerpartiet ville avsätta Leijonram redan under konflikten med Nilsson Nachtweij 2019.
– Vi har inte varit eniga inom partiet, redan då var det de som ville byta kommundirektören, men på senare tid har vi blivit mer överens och nu var vi helt eniga om att vi behöver byta kommundirektör och få ett nytt ledarskap, säger Peter Karlsson.
Ser du nu i efterhand att ni borde ha agerat på ett annat sätt redan då?
– Nej, jag tycker att vi agerade rätt då och vi agerar rätt nu.
Leijonram har överlevt många omfattande stormar – och det kan tyckas anmärkningsvärt att en mindre organisationsförändring som hon själv hade mandat att fatta beslut om leder till att hon sparkas till en kostnad av fem miljoner kronor.
– Man ska se det som droppen som fick det att rinna över och det har ju samlats på mer och mer under hösten som gör att vi känner att vi behöver ha ett nytt ledarskap. Nu satte vi ned foten och sa att det går inte längre.
Hur anser du att Leijonram hanterade frågan om organisationsförändringen?
– Jag känner väl inte att det var läge att utöka organisationen på kommunstyrelseförvaltningen samtidigt som vi gör neddragningar ute i verksamheterna.
Uppfattade ni det som tondövt?
– Det var som Lars sa, att vi var inte ense i majoriteten och kunde inte gå fram så hårt som vi ville och då blev det den här lösningen istället, att vi avbröt samarbetet ett tag.
Du säger att det samlats på mer och mer saker. Vad handlar det om?
– Nu ska vi inte prata gammalt utan nu ser vi framåt och försöker hitta vad vi ska syssla med framåt. Det hjälper inte att sitta och älta gamla grejer.
Finns det inte ett värde i att medborgare får en förståelse för beslutet när det ändå kostar så mycket pengar?
– Jag tycker inte vi ska gå in på det där och jag tror att folk vet vad det handlar om så vi behöver inte älta det mer.
”Uppenbarligen inte uppfattat”
I sin sista intervju med Dagens Vimmerby sa Carolina Leijonram att hon inte uppfattade några meningsskiljaktigheter runt organisationsförändringen. Ett uttalande som både Lars Johansson och Peter Karlsson har svårt att förstå.
– Nej, det förstår vi faktiskt inte. Vi tycker att vi har varit tydliga med den punkten och vi har framfört våra åsikter.
Det gjorde ni tidigt i den processen?
– Det tycker vi och det gjorde vi både till dåvarande kommunalrådet och kommundirektören.
Lars Johansson:
– Framförallt har vi ju pratat mycket om det politiskt och det kan vara en orsak så att säga. Vi var ju inte överens inom majoriteten, men det basunerar man ju inte ut när man sitter i en majoritet utan vi försöker ju hitta enighet inom oss.
Men man borde väl kunna säga det till kommundirektören?
– Där håller jag med om Peters bild.
Det har nått Leijonram?
– Att det funnits frågor absolut, men kanske inte magnituden på dem. Hon har ju uppenbarligen inte uppfattat att det varit så pass allvarligt.
Vill inte recensera insatsen
14 år som kommundirektör är förstås en lång tid. Lars Johansson lyfter fram Carolina Leijonrams insats för facklig samverkan.
– Det är en stor styrka, hur vi får ihop arbetet med arbetsmiljö och det finns mycket bra arbete på gång där också. Där har Carolina verkligen varit engagerad i det.
Och på den andra sidan, vilka är de största bristerna?
– Det är inget vi pratar om utan nu kommer vi vidare med nya lösningar.
Hur ser ni på hennes del i den turbulens som varit?
– Vi har väl alla en del i oroligheter, både politik och tjänstemän. Alla är väl delaktiga på ett eller annat sätt, säger Peter Karlsson.
Om man tar problemen med ekonomin som bestått i många år. Vad är Leijonrams del i det och hur borde hon ha agerat annorlunda?
– Det handlar inte om kritik mot Carolina eller att vi ska recensera det här. Det är inte det vi gör utan vi pratar om vägen framåt och att vi byter ledarskap.