Annons:

Sök

Annons:

Politikern sågar processen: ”Det värsta jag varit om”

Vänsterpartiets Lars Johansson är mycket kritisk till hanteringen av ärendet. Foto: Simon Henriksson

Politikern sågar processen: ”Det värsta jag varit om”

Som oppositionsråd riktade Ingela Nilsson Nachtweij (C) mycket och hård kritik mot oppositionens insyn och ärendenas beredning. Nu, drygt två månader in på det centerledda styret, får hon exakt samma kritik.
– Hur ärendet har hanterats är det värsta jag har varit med om i kommunstyrelsen, säger Vänsterpartiets Lars Johansson.

Annons:

Ironiskt nog stod Johansson och Nilsson Nachtweij ofta på samma sida när det gällde kritik mot den föregående majoritetens sätt att handlägga ärenden och ge oppositionen insyn.

– KD och C har haft väldigt högt tonläge kring liknande "ordningsfrågor" och demokratins förutsättningar innan de kom till makten. Jag har ingen aning om varför man hanterat det här ärendet så som man har gjort, det är en total katastrof.

 "Ville inte riktigt lägga fram förslaget"

Ärendet det handlar om är beslutet att köpa in tjänsten som räddningschef från Västerviks kommun. I måndags kväll frågade Dagens Vimmerby kommunchefen Carolina Leijonram om det fanns något sådant förslag, men Leijonram blånekade och svarade att något sådant förslag aldrig diskuterats i kommunen.

Mindre än ett dygn senare tog kommunstyrelsen beslut om att köpa in tjänsten från Västerviks kommun. Inte heller Lars Johansson hade hört talas om förslaget. 

– Jag är mycket kritisk till hur hela ärendet har hanterats. Vi har inte fått någon som helst information tidigare än i går om att något annat än en nyanställning var på gång. Det stod inget om det i handlingarna inför kommunstyrelsen och till och med på mötet ville Ingela och kommunchefen inte riktigt lägga fram förslaget trots att det var uppenbart att det var detta som var på gång.

 Annat besked fem minuter senare

Ärendet inleddes med att Joakim Jansson, räddningschef i Västerviks kommun, hade en längre föredragning om verksamheten i Västervik.

– Det lät som att man tänkte sig den här lösningen och då ställde jag en skarp fråga till Carolina och Ingela om vad de föreslår och då fick jag till svar att man inte har något förslag utan att det är en diskussionsfråga. Fem minuter senare ställde jag frågan igen och då svarade de ja. Jag har svårt att se vad som hände under de fem minuterna.

För oppositionspartierna fanns det förstås ingen chans att diskutera förslaget i sina partigrupper.

– Som enskild ledamot i KS är det omöjligt att arbeta under de förhållandena, trots att jag har samma ansvar som alla andra ledamöter för besluten vi fattar. Jag blev överraskad när det här kom upp väldigt plötsligt. Det gäller att förankra och vara tydlig med vad man vill. Enda alternativet blir att man inte kan delta i besluten eftersom man saknar information och det är väldigt olyckligt om det blir så.

 "Väldigt dålig personalpolitik" 

Trots hanteringen valde Vänsterpartiet att rösta för förslaget.

– Vi måste ha en räddningschef och det finns inget annat alternativ. Det var det här som låg framme.

Har du någon idé om varför man inte är tydlig med det egna förslaget?

– Nej, faktiskt inte.

Inte heller personalen på Räddningstjänsten har fått någon information om förslaget förrän efter kommunstyrelsens beslut.

– Det här gäller dem lika mycket. Jag förstår inte varför man inte har pratat med dem. Det är väldigt märkligt och väldigt dålig personalpolitik, det här är väl inga hemligheter?

Hur hade du känt som medarbetare?

– Jag hade antagligen blivit ganska irriterad och inte känt ett ökat förtroende för arbetsgivaren. Jag tycker att man kan få vara med i dialogen och få ha synpunkter.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: