Annons:

Sök

Annons:

V känner oro för Räddningstjänsten: Hur ska jobbet lösas?

Vänsterpartiets Lars Johansson riktar ny kritik mot hanteringen av Räddningstjänsten. Foto: Ossian Mathiasson

V känner oro för Räddningstjänsten: Hur ska jobbet lösas?

Stefan Larssons heltidsanställning som räddningschef ersätts med en tillfällig lösning på 40 procent. Vänsterpartiet känner oro för lösningens ekonomiska konsekvenser.
– Konsekvenserna av att gå från 100% till 40% verkar politikerna i KSAU inte ha ställt några frågor om alls, skriver Lars Johansson (V) i ett pressmeddelande.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

I går fattade kommunstyrelsen beslut om att anta det förslag till avtal som finns för att lösa behovet av en räddningschef i Vimmerby när Stefan Larssons uppsägning tar slut den 16 april.

Kommunen kommer att hyra in Joakim Jansson som tillförordnad räddnings- och skyddssäkerhetschef fram till årsskiftet. Jansson kommer tjänstgöra på 40 procent i Vimmerby till en kostnad av 42 000 kronor per månad.

Lars Johansson i Vänsterpartiet anser att själva räddningsarbetet helt har kommit bort i diskussionen.

–  Man talar mycket om behov av samverkan och nya krav om säkerhetsskyddschef, men desto mindre om hur Räddningstjänsten ska klara brandbekämpning i Vimmerby. När vi nu går från en 100% räddningschef som jobbat främst just med detta till en 40% inhyrd som så vitt jag förstår inte kommer fungera som räddningsledare hos oss, åtminstone inte i den utsträckning som Stefan Larsson har gjort, är jag orolig för hur jobbet ska lösas om sommaren (ta i trä) blir lika torr och eldig som förra året, skriver Johansson i ett pressmeddelande. 

”Första frågan som borde dyka upp”

V-politiken är förvånad över att den aspekten inte varit upp i diskussionen:

– Konsekvenserna av att gå från 100% till 40% verkar politikerna i KSAU inte ha ställt några frågor om alls tills igår när jag frågade om det. Det är den första frågan som borde dyka upp i huvudet, tycker jag. Om inte annat är min bedömning att den lösning vi har nu kommer bli betydligt dyrare än hittills, trots att KSAU har poängterat att det ska "rymmas inom ram".

Vänsterpartiet röstade trots det ja till förslaget med motiveringen att det inte presenterats något annat alternativ.

Kan köpa in fler timmar

Om kommunen har behov som överstiger de 40 procent man köper in från Västerviks kommun kommer priset ligga på 450 kr/h.

”Risken för ökade kostnader är stor. Någon plan eller bedömning kring detta finns inte, eller meddelades åtminstone inte av KSAU eller kommundirektör på mötet. Jag finner det allvarligt att de ekonomiska konsekvenserna av den lösning som nu presenteras tas så lätt på”, skriver Johansson i protokollsanteckningen.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: