Moderaternas Marie Nicholson är inte helt främmande mot att polisanmäla ensamkommande som fått sin ålder uppskriven.
Mariestads kommun har polisanmält två ensamkommande asylsökande för bidragsbrott. Moderaterna i Vimmerby skulle kunna tänka sig att göra något liknande.
– Vi är emot alla typer av bidragsfusk och då ska det också anmälas, säger socialnämndens vice ordförande Marie Nicholson (M).
Över 35 000 ensamkommande flyktingbarn – mestadels från Afghanistan – sökte asyl i Sverige under 2015. Det var rekord och boenden för ensamkommande flyktingbarn fylldes runt om i Sverige.
Efter det har Sverige infört medicinska ålderbestämningar och av de som kallats har omkring 85 procent fått sin ålder uppskriven. Nu har Mariestads kommun anmält två ensamkommande asylsökande för bidragsbrott, rapporterar Mariestads-Tidningen. Bakom anmälan står kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M).
Moderaterna i Vimmerby har inte diskuterat frågan internt.
– Vi har inte diskuterat det i gruppen, men rent principiellt är vi emot alla typer av bidragsfusk oavsett vem som ligger bakom. Då ska det också anmälas och jag ser inget fel i att göra så. Däremot har vi inte diskuterat det än, säger Marie Nicholson gruppledare för Moderaterna och vice ordförande i socialnämnden.
Du kan tänka dig att anmäla dem som fått sin ålder uppskriven?
– Det handlar inte om att det är ensamkommande eller inte, det är en princip. Att få ett bidrag är ingen rättighet och utnyttjar man det felaktigt då ska man också ta konsekvenserna av det.
Kommer ni lyfta det i gruppen?
– Det kommer vi att göra.
"Är ett antal"
Hur många ensamkommande i Vimmerby som fått sin ålder uppskriven har fortfarande inte presenterats. Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) har tidigare pratat om att det är "några stycken".
– Jag kan inte säga hur många det är på rak arm, men det är ett antal. Överlag i Sverige är det ju 85 procent som fått sin ålder uppskriven. Det är väldigt, väldigt många och det är många även i Vimmerby. Det är motsvarande här, vi är inget undantag. Vi avviker inte från resten av Sverige på något sätt.
Hur många har kallats till åldersbedömningar?
– Jag kan inte säga det, men utav dem är det samma motsvarande procent.
"Handlar inte om lögn"
På nästa gruppmöte kommer Moderaterna att diskutera om kommunen borde anmäla ensamkommande för bidragsbrott.
– Vi får se vad vi kommer fram till. I vissa fall handlar det ju inte om en lögn, många vet inte hur gamla de är när de kommer, man har inte räknat födelsedagar och det finns inte arkiv på samma sätt. Som jag förstår det är inte åldersbestämningen godtycklig utan säkerställd med stora marginaler.
Dock har åldersbedömningarna fått kritik från flera experter. Rättsmedicinalverket är också medvetet om att det finns en felmarginal.
– Cirka 10 procent av de som ligger nära 18 år riskerar att bedömas som vuxna. Det är ingen exakt metod. Men det är inget vi sagt att det är. Vi använder oss av en sannolikhetsskala. Det innebär att det finns en osäkerhet i bedömningen, säger Ann Lemne, utvecklingschef på Rättsmedicinalverket, till Metro.
Innan Moderaterna eventuellt agerar kommer man diskutera med majoritetspartnern Socialdemokraterna.
– Vi kan inte göra det ensamt utan i sådana fall gör vi det självklart gemensamt.
Dagens Vimmerby har sökt individ- och familjeomsorgschefen Ewa Pettersson samt kommunalrådet Tomas Peterson (M). Här kan ni läsa hur Eva Berglund (S) ser på det.