Miljöpartiets topptrio vill införa sex timmars arbetsdag på prov. Foto: Simon Henriksson
Miljöpartiet vill öka i höstens val på sex timmars arbetsdag, fler omröstningar, fler cykelvägar, satsningar på skolan och barnomsorgen – och förstås klimatet. Förhoppningen är att få två mandat.
– Ett mål i valrörelsen är att inte skrämmas med klimatfrågan, säger Peder Legell (MP).
Nu har även Miljöpartiet presenterat sin lista till kommunfullmäktige och med vilken politik väljarna ska fångas. Miljöpartiet går förstås till val på frågor som rör miljön, men vill också driva igenom sex timmars arbetsdag på prov.
– Många orkar inte jobba heltid. Jag är engagerad fackligt och inom Kommunal diskuterar vi heltidsfrågan. Vi borde sträva mot sex timmars arbetsdag och vill testa det på prov, säger Annika Fundin (MP), som toppar listan.
Peder Legell, tvåa på listan, är av samma åsikt.
– Mycket för den psykosociala arbetsmiljön och hälsan. Man kan prova på några grupper och se om sjukfrånvaron går ned. Det kan man spara mycket pengar på, säger han.
"Engagemang saknas"
Givetvis ligger även klimatet högt upp på dagordningen.
– Vi ligger på plats 107 på miljörankingen och det är inte bra. Vi har 106 kommuner att slå och det kräver verkstad och engagemang från politiker, som vi tycker saknas, säger Caroline Axelsson.
Partiet vill också uppmuntra fler att använda cykeln inom tätorten. Miljöpartiet vill satsa på fler cykelbanor och säkra cykelstråk för barn. Man vill också se över antalet laddstolpar och anser att det finns mer att göra för att exempelvis minska matsvinnet.
– Det ska finnas möjlighet för människor att kunna göra bra val. När det gäller det nya sopsorteringssystemet så är det bra, det är därför vi har klättrat på miljörankingen, men det finns mer att göra. I princip är det bara villor som har det nu. Jag tror att medvetenheten är ganska låg. Det känns ju bra att sopsortera även för en sverigedemokrat. Tittar man på matsvinnet så har möjligheten att kasta mat tagits bort på den skola i Hultsfred där jag jobbar. Det har gjort att svinnet i princip upphört, säger Axelsson.
"Ska inte känna skräck"
Att välja en sådan enkel sak som att inte ta en plastpåse när man handlar kan vara avgörande, säger Peder Legell.
– Det är en pytteliten grej att inte ta en plastpåse till löken i mataffären. Det behöver inte vara svårt, men vi måste öka medvetandegraden.
Ett av MP:s mål i valrörelsen är att lyfta frågan om klimatets överlevnad utan att skrämma väljarna.
– Vi vill inte att man ska känna skräck, utan snarare vara ett politiskt exempel på det och komma med bra förslag och lösningar för att vända skutan.
"Behöver ha trygga anställningar"
Under mandatperioden har partiet drivit en del frågor tillsammans med Vänsterpartiet, bland annat den om just sex timmars arbetsdag och barnskötare.
– Det är svårt när man är ganska ensam, vi är ett litet parti och samma personer får driva väldigt mycket på egen hand.
Partiet vill satsa på skolan och barnomsorgen.
– Välfärden är förutom klimatet det viktigaste för mig. Vi behöver ha trygga anställningar, så att folk vill jobba där, säger Annika Fundin.
Integrationsfrågan står också högt på agendan.
– Det är roligt att höra kommunledningen prata om mötesplatser. Vi behöver fler sådana både i tätorten och i kransorterna. Det är en möjlighet för människor att träffas, säger Caroline Axelsson.
Vill lyfta upp jämställdhetsfrågan
Frågan om solceller på kommunala fastigheter har inte hanterats väl av den lila majoriteten, enligt Miljöpartiet.
– Det har fattats beslut i kommunfullmäktige om att det ska utredas, men det har inte kommit än. Det är för svagt. Det finns kostnader man kan spara in och vi behöver se över om vi kan ha solceller på tak, som stadshuset, äldreboenden, skolor och gymnasiet.
Miljöpartiet vill också se mer direktdemokrati och fler omröstningar. Dessutom vill partiet lyfta upp jämställdhetsfrågan mer i den lokala debatten.
– Vi har en jämställdhetsplan på gång och det är bra. Men vi är på plats 233 i landet och det håller inte. Det handlar om politisk presentation, idrott och service till invånarna. Vi måste skärpa upp oss ordentligt.