Annons:

Sök

Annons:

Många patienter saknar fast läkarkontakt:

Centerpartisterna Per-Inge Pettersson, Christer Jonsson och Leif Larsson är bekymrade över att fyra av tio länsbor måste möta nya läkare varje gång de söker sig till sin hälsocentral. Foto: Ossian Mathiasson

Många patienter saknar fast läkarkontakt: "Behöver vidta åtgärder"

En av Centerpartiets viktigaste valfrågor är primärvården. I en ny undersökning har de tagit fram att fyra av tio länsbor måste möta nya läkare varje gång de söker sig till sin hälsocentral.
– En fast läkarkontakt är den avgörande kvalitetsfrågan för att vi ska få en välfungerande primärvård, säger Leif Larsson (C), etta på listan till landstingsvalet i valkrets Vimmerby/Hultsfred.

Annons:

Inför det kommande valet har Centerpartiet lagt fokus på den nära vården och att patienter ska ha rätt till en fast läkarkontakt. 

Enligt landstingsrådet Christer Jonsson är det få landsting som klarar det på ett bra sätt. 

För andra året i rad har Centerpartiet i Kalmar län tagit reda på hur situationen ser ut i Kalmar län och det är ingen upplyftande läsning för Christer Jonsson, Per-Inge Pettersson och Leif Larsson som presenterade resultatet vid en pressträff i Hultsfred på onsdagen.

– Vårt mål är att det ska gå 1 250 patienter på varje läkare, inte 1 650 som i dag, säger landstingsrådet Christer Jonsson. 

Stora problem i grannkommunen

Centerpartiets kartläggning visar att 92 338 personer, eller 38 procent av länsborna, inte kan räkna med att träffa läkare vid återkommande besök på sin hälsocentral. 

Den största bristen finns i Högsby kommun där 84 procent av invånarna saknar fast läkarkontakt. I Hultsfreds kommun ligger den siffran på 36 procent (5 180 personer) och I Vimmerby kommun är det 28 procent (4 343 personer). 

– Vimmerby är ganska bra i den jämförelsen då de har en bra bemanning, säger Christer Jonsson och fortsätter:

– Vi behöver vidta åtgärder för att det ska bli attraktivare att vara läkare inom primärvården. När vi möter läkare så upplever man att möjligheten att göra ett bra jobb inte är god när man har så många patienter. Vi vill att det ska bli enklare för läkare att skapa privata mottagningar. 

Viktigt att bygga relationer

I Hultsfreds kommun finns det ett bra exempel med två privata mottagningar i Virserum. 

– Virserum är ett bra exempel på att det blir stabilt över lång tid, säger Christer Jonsson. 

Leif Larsson lägger till:

– Hultsfred har haft problem med läkarbemanningen under många år och det är Virserum som håller upp statistiken i det här fallet, säger Leif Larsson.

Enligt Centerpartiet borgar en fast läkarkontakt för tryggare patienter, säkrare diagnoser och effektivare behandlingar. De vill låta patienter lista sig på läkare och bygga en relation. 

– Man får dra sin sjukdomshistoria varje gång man kommer dit och det är tidskrävande, säger Christer Jonsson. 

"Mycket riktigt kom det reaktioner"

De vill också införa en tillgänglighetsmiljard som varje år betalas ut till de landsting som kortar köer och ger patienter snabb kontakt med läkare på hälsocentraler. 

Tidigare i våras ställde Per-Inge Pettersson ett gäng frågor till landstingsrådet Jessica Rydell (MP) i ett öppet brev där han frågade om vilka insatser som landstingsledningen tänkte göra så att närboende till Hultsfreds hälsocentral kan få en nära vård och varför det var svårt för patienter att få akuttider. 

En hel del kritik riktades mot hälsocentralen efter det och landstingsmajoriteten svarade på kritiken och ansåg att det inte fanns något att anmärka på. 

– Jag reagerade givetvis på det svar som jag fick från Jessica Rydell, hon sa att allt var så bra. I och med att det var ett öppet brev och ett öppet svar så får man se hur resultatet blir. Mycket riktigt så kom det spontana reaktioner på ett sånt överdrivet positivt svar. Det hade varit mer behagligt att vara lite mer självkritisk då de har samma uppgifter som vi redovisar här nu. I majoritet ska man vara lite självkritisk och ödmjuk, vilket jag inte tyckte att hon var, säger Per-Inge Pettersson. 

Akuten proppas igen

C vill att den som är sjuk ska få träffa en läkare inom tre dagar, inte inom sju dagar som det är nu. Oavsett var man bor ska man få den vård man behöver, enligt partiet. 

– En fast läkarkontakt är den avgörande kvalitetsfrågan för att vi ska få en välfungerande primärvård. Nu har vi haft S-styre i Kalmar län i tolv år och det blir inte bättre. Det blir snarare lite sämre och på en del platser är kroniskt dåligt. Det gör detta till en av de viktigaste valfrågorna, vi måste få rätsida på primärvården, säger Leif Larsson.

Vad kan det leda till annars?

– Om inte den nära vården fungerar så riskerar man att proppa igen på akutmottagningarna i stället. Då åker folket till antingen Västervik eller Oskarshamn för att man inte får något stöd lokalt. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: