Annons:

Sök

Annons:

  • Röster från några som var med – därför blev Bengt så framgångsrik

    Micael Glennfalk var journalist och bevakade Bengt Johansson i många år. Foto: Arkivbild

  • Röster från några som var med – därför blev Bengt så framgångsrik

    Leif Larsson var den som tog över Bengt Johansson.

  • Röster från några som var med – därför blev Bengt så framgångsrik

    Eva Berglund är en av få socialdemokrater som är kvar sedan Bengt Johanssons tid i politiken.

Röster från några som var med – därför blev Bengt så framgångsrik

Han blev omvald hela sju gånger. I över 20 år satt Bengt Johansson som kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby. Nu fyller han 90 år och därför har vi träffat honom för en längre intervju. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Samtidigt går det förstås bara att skrapa på ytan vad gäller ett över 20 år långt maktinnehav. Inte minst när det snart gått 30 år sedan han abdikerade.

Därför ville vi få lite röster från personer som var med på den tiden. Stämmer kommentaren om "att det var skillnad på Bengt Johanssons tid" eller är det en glorifiering av en tid som flytt? 

Vi har inte lyckats få tag i alla vi ville, men vi har i alla fall pratat med tre tunga namn. Varför blev Bengt Johansson så långvarig på posten är frågan vi söker svaret på. 

Hans partikamrat, tillika efterträdare, Leif Larsson (C) har sin bild klar.

– Bengt hade en förmåga att samla majoritet för det han trodde på. Det var hans främsta egenskap och det gör också att man får förtroende. Blir man omvald så många gånger har man ett grundmurat förtroende. Sedan har var sak sin tid, men det var så det var.

Hur såg man på Bengt Johansson?

– Man såg på honom som en ärlig politiker och en ärlig person. Han ville Vimmerbys bästa.

Finns det en sanning i att det var bättre under hans tid?

– Lite så är det nog. Han var med och satte sin prägel när kommunsverige reformerades. Man byggde upp kommuner, man byggde stadshus och man byggde en massa saker. Man såg framåt. Han var också väldigt engagerad i såväl stora som små frågor. Det gick att vara på den tiden. Det gick inte lika fort och det var inte lika mycket regler. 

Media beskylls

Ibland beskylls media för dagens hårda klimat och höga tonläge. På Bengt Johanssons tid fanns minst en handfull redaktioner i Vimmerby, klart fler än i dag. 

– Även om många hade redaktioner här var det en tidning som dominerade. Det var ett tag när Glennfalk (Micael) jobbade på Västerviks-Demokraten eller Nyheterna som det kom lite grävande journalistik därifrån. Pulsen ökade, men jag tror att Bengt hade ett gott förhållande till media. Det här var en tid när saker och ting fungerade, när kommunen klarade av att fokusera på de viktiga frågorna och han ledde det arbetet. Han ska ha all heder. Jag tror inte det var någon jättemediadebatt förutom ishallsfrågan. Det var den stora stridsfrågan, annars sökte Bengt alltid breda lösningar. I dag är man mycket mer styd av rikspolitik och EU-politik. Det är ett regelverk som är mycket krångligare nuförtiden. 

Leif Larsson, som själv är en mycket erfaren politiker, är i dag kommunfullmäktiges ordförande.

– Det var alltid lätt att jobba med Bengt. Han hade en klar uppfattning om hur han ville göra. Jag tror alla partier upplevde det. Det fanns inget dolt bakom. 

"En förmåga att lyssna"

Eva Berglund, ålderspresident i kommunfullmäktige, är en av få andra som var aktiv på Bengt Johanssons tid. Socialdemokraten har funnits med otroligt länge i kommunpolitiken och under Bengts och Centerpartiets alla år vid makten var Socialdemokraterna i opposition. 

– Det är helt otroligt att Bengt fyller 90 år. Jag kom med i kommunstyrelsen 1994 och då satt Bengt Johansson som kommunalråd. En person som jag upplevde som lugn men mycket målmedveten, säger Eva Berglund (S). 

Hon ger Bengt Johansson mycket kredd för Astrid Lindgrens Näs. 

– Bengt hade en förmåga att lyssna på folk och ta med sig det in i den politiska diskussionen. En sak som Bengt arbetade för var Näs och jag tror att det är hans förtjänst att vi i dag har den anläggning vi har. 

Folk hade stort förtroende för honom kommunstyrelsens ordförande.

– Bengt tillsammans med Inge Schultz och Rune Hultqvist tillhörde den gamla stammen av politiker som folk hade förtroende för. Det sagt med tanke på att Bengt satt som kommunalråd i 20 år. Jag önskar Bengt en härlig födelsedag med mycket tårta och många gratulanter, säger Berglund.

"En pragmatiker"

Debattören och företagaren Micael Glennfalk var journalist på 70- och 80-talet. Han kom att bevaka Bengt Johansson hårt under ett antal år som reporter.

– Bengt var en pragmatiker och en duktig person. Man ska komma ihåg att Centerpartiet var jättestora på den här tiden och hade Moderaterna och Folkpartiet som stödpartier. Sverigedemokraterna fanns inte och inte heller Miljöpartiet. Vänsterpartiet var små och Socialdemokraterna var den stora opponenten. Men på den tiden fanns inget oppositionsråd. Samtidigt var Bengt duktig på att hitta kompromisser. 

Glennfalk var inte direkt ensam om att bevaka kommunen på den tiden. I Vimmerby fanns en handfull lokaltidningar. 

– Bengt hade att hantera den mediala bevakningen och fick förhålla sig till det. Jag tyckte han klarade det bra. Vi höll sams under hela perioden som jag var kommunjournalist. Bengt var alltid en lugn och sansad politiker, men jag minns en gång han hetsade upp sig. Det var när jag var på Nyheterna och Vimmerby kommun hade varit på vänortsbesök i USA. Bengt hade någon cowboyhatt på huvudet när han kom hem och jag skrev kritiskt om det där, vad det kostade och vad kommunen hade bidragit. Då minns jag att han kom ned och sa att jag var värre än Ingmar (Karlsson, chefredaktör på Vimmerby Tidning). Det var ett riktigt skällsord då, för de två gick inte ihop. Bengt fick utkämpa en strid med honom och blev nog ganska hårt luttrad. Men det var enda gången jag fick en åthutning. 

Micael Glennfalk blev senare i livet själv politiker och var kommunstyrelsens ordförande under 2010-talet för Moderaterna. Han bor även granne med Bengt Johansson i dag.

– När jag blev kommunalråd gav han goda råd över häcken och jag frågade om råd ibland också. Vi hade en bra relation. 

Var det bättre på Bengt Johanssons tid?

– Jag tror inte den stora skillnaden var politiskt eller politiken. Den stora skillnaden är mediabevakningen och framför allt de sociala medierna med allt sitt hat. Hade Bengt fått uppleva det dagens chefer får uppleva över nätet, hade han också haft det stormigt omkring sig. Svansen på Facebook är jäkligt påfrestande, säger Glennfalk och fortsätter:

– Rent politiskt hade han en tydlig, stor borgerlig majoritet och det hade han nytta av. Bengt slapp också alla de här kommentarerna som alla de senaste kommunalråden fått uppleva. Den är tuff och det ger ingen arbetsro. 

Han blev omvald sju gånger. Hur var det möjligt?

– I Bengts fall var han pragmatisk, duktig på kompromisser och hade ett gott samarbete med media. Samtidigt var Centerpartiet mycket större på den tiden, inte minst på landsbygden, som också var större på den tiden. I dag har Moderaterna och Sverigedemokraterna tagit över landsbygdsfolket. Bengts person var en stor del i det här. Han var en trygg klippa i Vimmerby och han blev omvald så länge han ställde upp fram tills att han avgick. Centerpartiet har aldrig fått fram en lika stark person igen och har skakat sedan dess. Alla som kommit högre upp har fått övertalas att ta posten. 

Fotnot: Utifrån Micael Glennfalks citat om Sverigedemokraterna och Miljöpartiet är det värt att notera att Miljöpartiet fanns representerat med ett mandat från 1988 i kommunfullmäktige.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: