Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) ser begränsningar för kommunens mottagande av ensamkommande flyktingbarn.
Förra veckan bestämde Hultsfreds kommun för att stoppa sitt mottagande av ensamkommande barn – trots att det bryter mot lagen. Eva Berglund säger att det finns ett tak även i Vimmerby. – När vi inte kan ta emot barnen på ett vettigt och professionellt sätt får man inse att vi har nått ett tak, säger socialnämndens socialdemokratiska ordförande.
Förra veckan satte Hultsfreds kommun stopp för utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn – trots att kommunerna måste ta emot de ensamkommande som Migrationsverket anvisar.
Hultsfred anser inte att de kan ta emot barnen på ett säkert sätt – och tar risken att få vite. 105 barn hade anvisats till Hultsfred fram till förra veckan – och enligt kommunen har man en organisation för 17 barn. Över 30 kommuner i landet har Lex Sarah-anmält sig själva till Inspektionen för vård och omsorg för sitt mottagande av ensamkommande barn.
– Vi har under lång tid försökt påpeka vår situation den formella vägen. Vi tvingas ha 12-åringar på vandrarhem utan egen personal och utan att tillstånd finns för att bedriva verksamhet. Migrationsverket fortsätter att skylla på lagstiftning, när det gäller möjligheten att fördela bättre över Sverige, medan vi redan brutit mot flera lagar och tappat kontrollen över hur barnen som finns i vår kommun har det, motiverade kommunalrådet Lars Rosander (C) beslutet på Hultsfred kommuns hemsida.
”Full förståelse”
Vimmerby har under stora delar av hösten tagit emot tre-fem ensamkommande barn varje vecka. I början av november hade kommun 45 ensamkommande i sin verksamhet. Vimmerbys avtal med Migrationsverket i år ligger på elva ensamkommande barn utan uppehållstillstånd. Nästa år ligger det på 60 – men fördelningstalet från Länsstyrelsen ligger på 88.
Eva Berglund kommenterar Hultsfreds beslut så här:
– Jag har full förståelse för Hultsfreds beslut. Man får inse att Hultsfred har haft det tufft och har haft ett stort flyktingmottagande under lång tid.
Hur ser läget ut i Vimmerby?
– Det är ett tryck in, men vi kan än så länge säkerställa att de här killarna har det bra.
Finns det något tak för Vimmerby?
– Någonstans finns det väl ett tak även för oss, det måste man ärligt säga. Kan inte vi hitta boenden och lägenheter så måste vi också fundera på om vi kan ta in fler. Nu är vi i färd med att hitta ytterligare boendemöjligheter.
Kan du säga var taket går?
– Nej.
Upplever du att det är långt till taket?
– Taket för att ta emot beror på socialsekreterarnas situation. Känner de att det börjar gå överstyr och att de inte mäktar med det så kan det vara ett tänkbart tak. När vi inte kan ta emot barnen på ett vettigt och professionellt sätt får man inse att vi har nått ett tak. Det beror mycket på hur många som kommer per vecka. Det ska utredas och det ligger ett jobb i varje ensamkommande. Socialsekreterarna har det jättejobbigt.
Dagens Vimmerby publicerar fler artiklar i ämnet senare i dag.