Daniel Nestor, Tomas Kronståhl och Peter Högberg under riksdagskandidatens besök i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson
Tomas Kronståhl, kommunalråd i Västerviks kommun, är tvåa på riksdagslistan för Socialdemokraterna i Kalmar län. På måndagen besökte han Astrid Lindgrens Näs, träffade väljare på torget och knackade dörr i staden.
– Det känns som att vi är något på spåret med turismen i norra länet, säger han.
Tomas Kronståhl är tvåa på Socialdermokaternas riksdagslista från Kalmar län. Med tanke på S tidigare valresultat talar mycket för att han kommer in – och på måndagen besökte kommunalrådet i grannkommunen Vimmerby. Han inledde sitt besök med en rundvandring på Astrid Lindgrens Näs.
– Vi vill visa upp viktiga delar av vår kommun och Näs är en viktig medspelare för oss och vi ville ge honom bakgrund, information och hur läget ser ut i dag. Sedan är han nummer två på listan och i och med att han ska representera hela länet, så vill vi att han ska träffa väljare, säger Daniel Nestor (S), ordförande för Arbetarekommunen.
Tomas Kronståhl var imponerad av det han fick se på Näs.
– Jag har fått en fantastisk genomgång och de kulturella frågorna kring Näs är mycket intressanta. Jag vet ju mycket om Astrid Lindgren, men det fanns saker och ting jag inte kände till, som att det fanns en utställning om Astrid som opinionsbildare. Hon var verkligen en modig kvinnlig förebild och som socialdemokrat känner man förstås till Pomperipossa-debatten och Gunnar Sträng. Men det är så mycket mer, det är hennes arbete med Barnkonventionen, djurens rättigheter och hon har påverkat enormt mycket på opinionen. Jag tror att det är ganska unikt att skriva Emil i Lönneberga och också skriva till Michail Gorbatjov om ett tredje världskrig. Det finns en enorm bredd och det sträcker sig från barnkultur till finkultur och uppmärksammas internationellt, säger Tomas Kronståhl.
Breddning av Smalspåret?
Han tycker det är viktigt att länet fortsätter att bredda Astrid Lindgren.
– Många tänker på sagorna och parken, men det går att utveckla mycket kring Näs och den kulturella delen och breddandet av opinionsbildningen. Det finns en enorm skatt av hennes opinionsbildning, som gör att allmänheten, turister, skolor, universitet och forskare kan komma hit. Det märks tydligt att de som jobbar här är engagerade och det här är viktigt för både kommunens och hela norra länets utveckling.
Peter Högberg ser framför sig att Näs kan bli ett viktigt nav i den regionala utvecklingen.
– Turister ser inte kommun- eller länsgräner. När vi spånade högt vore det inte ouppnåeligt med Smalspåret från Spångenäs till Vimmerby. I framtiden kanske man kan ta sig från Västervik Resort till ALV. Mycket handlar om kryssningsresor och tåg när man är utomlands, med olika transporter och guidade turer. Så är det i Afrika och Asien, men det kan lika gärna ske i Småland och på Gotland, säger han.
Tomas Kronståhl säger också att man är något på spåret med turismen i norra länet.
– Näringen är med där och det känns som att det bara är i sin linda. Nu är det Vimmerby-Västervik-Visby det handlar om, men i framtiden kanske både Oskarshamn, Hultsfred och Kolmården kan finnas med också, säger han.
Besöksnäringen är mycket betydelsefull för länets utveckling, säger den socialdemokratiska trion.
– Den kulturella delen kan spela stor roll där. I Västervik finns Vis-skatten, Visan och Slottsholmen. Det finns mycket i Kalmar län. Vi vill bli 17 000 invånare och då är sådana här verksamheter viktigt, säger Peter Högberg.
"Krävs statlig hjälp"
Men för att länet ska kunna utvecklas inom turismnäringen krävs statlig hjälp.
– Det är därför vi vill skicka Tomas till Stockholm. I början krävs det statlig hjälp, men jag tror att det här kan bli en kassako om vi kan samarbeta mer i norra länet, säger Peter Högberg.
Infrastukturen och framtiden för Stångådals- och Tjustbanan lyfts fram.
– Det har inte blivit mycket de senaste tio åren och vi slåss för infrastrukturen här. Annars går det mesta bra, landet går bra, ekonomin går bra, arbetslösheten sjunker. Även om väljarna inte alltid vill inse det, säger Kronståhl.