Annons:

Sök

Annons:

Moderaterna vill att alla barn ska kunna läsa efter första klass:

Niklas Gustafsson och Marie Nicholson och deras moderater föreslår att alla elever ska kunna läsa efter första klass.

Moderaterna vill att alla barn ska kunna läsa efter första klass: "Prioriterad fråga"

Alla barn i Vimmerby kommun ska kunna läsa efter årskurs ett. Det föreslår Moderaterna i en satsning inför valet.
– Det är en prioriterad fråga, säger Marie Nicholson (M).

Annons:

Alldeles för många elever kan inte läsa när de slutar årskurs ett, enligt Moderaterna. Nu vill man förändra det – för att stärka Vimmerbys elever. 

– Att alla barn ska kunna läsa efter första klass är en moderat satsning som vi vill genomföra och som vi har enats kring. Det är för elevernas skull, för att alla ska kunna följa med i skolan och tar man inte tag i lässvårigheter från början riskerar man att inte heller tillgodose sig annan kunskap. Till slut blir situationen akut, säger Marie Nicholson (M). 

Partiet vill se fler insatser i ett tidigare skede.

– En av de främsta anledningarna till BUN:s underskott är en stor ökning av behovet av extra stöd i de äldre årskurserna. En sådan här satsning kräver politiskt mod för det är inte något man ser på papper förrän om sex till åtta år. För eleverna blir det ju resultat omedelbart.

Hur ska det gå till?

– Vi vill inte att politiken ska lägga sig i det pedagogiska, men vi ska se till att det finns resurser. Det handlar om specialpedagoger i de lägre årskurserna, mer resurser tidigt, lässtöd utanför den ordinarie lektionsplaneringen och vidareutbildning av pedagoger. Det är en kostnadsfråga, men det har man igen senare.

"Goda exempel"

Dialogen mellan skolan och föräldrarna är viktig, säger Niklas Gustafsson.

– Som förälder kan man känna sig väldigt hjälplös när man ska hjälpa sina barn. Har barnet lässvårigheter eller är svår att motivera, då är dialogen viktig. De flesta förändrarna har ju ingen pedagogisk utbildning.

Kritik som att det skulle vara orealistiskt med tanke på elevernas mognadsgrad eller att det skulle vara utpekande är lätt att slå bort, enligt Marie Nicholson.

– Det finns goda exempel. I Helsingborgs stad gav man alla föräldrar ett löfte om att alla skulle kunna läsa och det har man hållit. Flera skolor har 100 procent. Där har man tillsatt resurser för att det ska fungera. Det måste vara 100 procent som är målet, säger hon och fortsätter:

– Och jag tror att det är betydligt mer utpekande att inte kunna läsa senare i livet.

"Krävs politiskt mod"

Exakt hur det ser ut i Vimmerby efter årskurs ett vet inte Moderaterna. 

– Det förs ingen sådan statistik, men det finns många som inte kan det. Man kanske kan läsa lite grann, men inte så mycket som man ska kunna i första klass. I Helsingborg jobbar man med matematik också till och med. 

Satsningen vill M genomföra så snart som möjligt.

– Det är en prioriteringsfråga och då krävs det politiskt mod. En sådan här satsning måste vi hålla i framåt, så det slutar att handla om akutåtgärder. Det läggs jättemycket resurser på högstadiet, men med fler satsningar tidigt hade det inte behövts. 

Vad satsningen skulle kunna kosta är oklart. 

– Det får man titta på exakt, men vi kanske se vad det kostar med allt extrastöd i dag och en del av det tror jag försvinner. Vinsten för den enskilde eleven är ökade resultat och det ger så mycket mer. Alla ska ha gymnasiebehörighet och det kan man inte börja med i nian. 

Samtidigt säger Nicholson att det egentligen inte finns pengar.

– Men någon gång måste man ta beslutet och prioritera. Det kommer vara värt det så småningom. Något annat får stå åt sidan och vad det blir får vi samtala med verksamheten om.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: