Annons:

Sök

Annons:

Så vill S förbättra regionen – presenterar sex punkter

Socialdemokraterna har presenterat hur man vill förbättra regionen. På bilden landstingsstyrelsens ordförande Anders Henriksson (S). Foto: Simon Henriksson

Så vill S förbättra regionen – presenterar sex punkter

Socialdemokraterna är mycket nöjda med den här mandatperioden. När man nu söker stöd för fortsatt styre i nya Region Kalmar gör man det bland annat med en utökad satsning på primärvården.
– Det har varit en framgångsrik mandatperiod och det vi har gjort har vi som utgångspunkt för att fortsätta utvecklingen, säger landstingsrådet Anders Henriksson.

Annons:

Med sina 27 mandat är Socialdemokraterna landstingsfullmäktiges överlägset största parti. Hur många man får i årets val är förstås oklart – men klart är att S går in i landstingsvalet med stort självförtroende.

– Vi har klarat av att leverera goda medicinska resultat. Tittar man på SKL:s öppna jämförelse står vi oss väldigt väl. Vi har en tillgänglighet som ligger i topp i landet både när det gäller förstabesök, åtgärd och återbesök. Vi har klarat av att samarbeta med kommunerna och har kunnat göra satsningar. I Vimmerby har vi byggt till lokalerna och skapat en utbildningscentral. Ekonomin har gått med överskott 13 år i följd och det har aldrig hänt innan. Det har varit en fantastisk utveckling, säger Anders Henriksson.

 Sex utvecklingsområden

Socialdemokraterna i länet går till val med sex punkter:

  • 100 miljoner satsas på Primärvården.
  • Kortare köer och införande av patientkontakt.
  • Utveckla cancervården.
  • Satsning på medarbetarna.
  • Förbättra samarbetet med kommunerna inom psykiatrin.
  • Utveckling av seniorkorten i kollektivtrafiken.

 "Har haft svårt"

Att rekrytera kompetent personal är kanske Landstingets svåraste utmaning. Hyreskostnaderna minskade under 2017 – men är på väg uppåt igen.

– Många har en stressad situation och på vissa områden har vi haft svårt att rekrytera. Vi måste fortsätta den stora satsningen som vi har inlett. Vi kommer behöva rekrytera jättemånga och kommer få ännu fler äldre som kräver mer personal. Det handlar om arbetstider, karriärmöjligheter och lönenivå.

Satsningen på primärvården ligger på 100 miljoner.

– Däremot tror inte vi på att flytta resurser från sjukhusen till primärvården, men att kunna ge vård så nära som möjligt ger kvalité för invånarna, säger Peter Högberg.

 "En vård fri från köer"

Anders Henriksson har arbetat med modeller för patientkontrakt både regionalt och nationellt.

– Vi fick ett uppdrag från Socialstyrelsen att utveckla det och regeringen vek en halv miljard till det arbete där vi är initiativtagare. En patient ska veta vem den kan vända sig till, vad nästa steg är i behandlingen och ha tillgång till en vårdplan. På sikt ska vi ha en vård fri från köer.

Peter Högberg anser att samarbetet med kommunerna måste förbättras.

– Vi ser att ohälsotalen ökar och det är jätteviktigt att vi kan sätta in krafter för att motverka det. Samarbetet mellan kommunerna och landstinget måste bli bättre. Vi är ett av få län som klarar tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin nästan varje månad, men vi måste fortsätta satsa på det och möta barnen så tidigt som möjligt. Ofta har kommunerna en gedigen kunskap och vi måste sammanföra dem med landstingets.

"Har ett ansvar"

Landstinget har gått med överskott i 13 år i följd – men avvikelserna inom budgeten är enorma. Förvaltningarna gick över 200 miljoner i underskott förra året. På sista raden kunde Landstinget trots det visa 187 miljoner i överskott.

– Förvaltningarna har ett ansvar för sina egna budgetar, men ser man till exempelvis läkemedelskostnader ska inte politiken vara inne och peta. Vi har gått med överskott i 13 år och det har aldrig hänt innan.

Vill ni förändra skattesatsen under kommande mandatperiod?

– Vi har en skattesats som ligger och ser inget behov av att varken höja eller sänka. Det vi är oroliga för är om vi får en regering som sänker skatterna nationellt. Då blir utrymmet för välfärden och för oss mindre.

 "Måste få med Östergötland"

När det gäller järnvägarna i länet blev även denna mandatperiod en besvikelse för Kalmar län. Varken Tjustbanan eller Stångådalsbanan fick några medel när den socialdemorkatiska regeringen tog beslut om sin nationella plan.

– Jag tror att vi tjänar på att vi nu blir en region och att vi få ett politiskt parlament och kan kraftsamla ännu mer. Vi har gett besked till regeringen om att vi är villiga att medfinansiera, men jag kan inte säga hur mycket vi är beredda att gå in med. Vi pratar om väldigt många miljoner. I diskussionen måste vi få med Region Östergötland också, det blir svårt för regeringen när det skickas olika signaler.

Vad talar för att ni lyckas nästa mandatperiod när ni misslyckades under denna?

– Alla inser att vi behöver ställa om till mer järnvägstrafik och regeringen har aviserat att man vill satsa. Vi är fortfarande förhoppningsfulla.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: