Annons:

Sök

Annons:

Högberg om landstinget: ”Behöver en stabil majoritet”

Peter Högberg (S) vill se en stabil majoritet i landstinget. Foto: Jakob Karlsson

Högberg om landstinget: ”Behöver en stabil majoritet”

Den nuvarande landstingsmajoriteten gick inte förnyat förtroende av väljarna. Socialdemokraten Peter Högberg (S) vill se en stabil majoritetsbildning.
– Sju partier har tagit kraftigt avstånd från SD och jag hoppas att det håller, säger han.

Annons:

Landstingsvalet blev en enorm rysare. Trots att de fyra allianspartierna fick 1 100 fler röster lyckades Socialdemokraterna och Vänsterpartiet få ett mer mandat. Dessutom åkte Miljöpartiet ut från fullmäktige.

Socialdemokraterna backar kraftigt; från 41,0 till 34,6 procent.

– Vi följer den nationella trenden och vi ska träffas i kväll och försöka analysera. I valkretsen backar vi stort, men behåller våra mandat. Det är glädjande, men som politiker vill man alltid öka. Att vi backar i vår valkrets kan bero på skolfrågan i kommunen. Det kan ha gett utslag även för landstinget. Sedan har det varit en diskussion om att vården är dålig i Sverige, men Kalmar län visar väldigt bra resultat. Kanske att vi inte har lyckats kommunicera det.

 "Hoppas att det håller"

Hur landstinget ska styras framöver återstår att se.

– Det är alldeles för tidigt att säga någonting om det. Vi ska diskutera situationen i kväll, men när det nu blir en region behövs en stark majoritet. Jag vill inte säga någon dag eller tid för när vi har ett besked.

För det krävs en lösning över blockgränsen – eller att något block samarbetar med SD.

– Vi har sju partier som kraftigt tagit avstånd och jag hoppas att det håller.

Kan du tänka dig ett styre utan S på tunga poster?

– Det finns massa variabler om hur landstinget kan ledas. Det är svårt att säga något konkret nu.

Hur ser du på att Miljöpartiet åker ur?

– Det är jätteledsamt och bara att beklaga. Jag är lite förvånad över det, de har varit starka i migrationsfrågan och i klimatfrågan.

 "Alldeles för tidigt"

Kristdemokraternas Anders Andersson kritiserar Socialdemokraterna för att valsystemet i Kalmar län inte har gjorts om – vilket han anser leder till att S och V får fler mandat än allianspartierna trots att de senare samlade fler röster.

– 2002 förlorade vi valet och då hade vi fler röster. Då gjorde man om för att det skulle spegla resultatet på ett bättre sätt. Det här är en teknisk fråga och självklart hoppas vi att mandatfördelningen ska stämma överens med valresultatet. Det kan vara så att vi behöver se över valkretsarna.

Är ni öppna för förändringar?

– Det är alldeles för tidigt att säga något om det. Går man in och petar kommer det alltid finnas vinnare och förlorare.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: