Rektorn Josephine Svensson anser att Jakobsson uttalanden är befängda. Foto: Privat
Det är mer bråk på AL-skolan på grund av att fler utrikes födda går på skolan. Det menar Sverigedemokraternas ordförande Anneli Jakobsson. Rektorn Josephine Svensson reagerar starkt på Anneli Jakobssons uttalanden.
– Jag känner att jag inte kan bemöta det för i varje stycke är det faktafel, säger hon.
I en intervju med Dagens Vimmerby uttalade Anneli Jakobsson kritik mot hur skolgången för utrikes födda fungerar i Vimmerby. Enligt Jakobsson, ordförande i SD Vimmerby och partiets förstanamn i valet, är det mer bråk på AL-skolan och den bilden förklarar hon med att det går en högre andel utrikes födda på skolan.
– Som det är i dag tycker jag att det är lite tokigt eftersom det lätt blir bråk. Jag tycker att man ska dela upp det mer och att det vore bra för integrationen. Går det 200 utrikes födda på en skola och färre svenskar blir det lätt störningar. AL-skolan har varit i blåsväder förr, sa hon.
Jakobsson diskuterade även den våldtäkt på skolan som inträffade för en tid sedan.
– För att undvika att sånt här händer vill vi ha en förberedelseklass där nyanlända elever lär sig svenska och om hur samhället fungerar och först därefter slussas in i klasser med andra elever, dock jämnt fördelat på de olika skolorna.
"Tycker att det är befängt"
Rektorn för AL-skolans högstadium, Josephine Svensson, reagerar starkt mot uttalandena.
– I vartenda stycke är det faktafel. Jag känner att jag inte kan bemöta det och det vore spännande att få veta var man hittat uppgifterna. Hon säger att det är från vänners vänner och jag tycker att det är befängt. Jag tycker att man ska jobba utifrån fakta och det måste även Anneli göra. Jag ser illa på att man uttalar sig såhär som politiker och tycker inte att det är värt att kommentera det. Det är tragiskt att man litar på lösryckta rykten.
Enligt Svensson har inte AL-skolan mer problem med bråk än Vimarskolan.
– Det finns äkta fakta, men inget av det som Anneli säger är grundat på det. Det finns statistik över incidentrapporter och det är bara att gå in och kolla.
Upplever du att AL är en stökig skola?
– Jag gör inte det, men när 250 elever möts på en yta som inte är så stor uppstår konflikter. Det gör det på alla skolor. För mig är det inget specifikt problem för AL-skolan. Min bild är att vi inte har större problem på AL än på Vimar och det här är inget som diskuterats i rektorsgruppen.
"Följer de riktlinjer som finns"
Svensson menar att fördelningen av utrikes födda är jämnare i dag än för tio år sedan.
– Det har ju att göra med var människor bor. Man ska alltid vända och vrida på integrationen, men här är det faktafel till och med om hur många elever vi har. Vi följer de riktlinjer som finns när det gäller närhetsprincipen och då finns det inte så mycket kommunen kan göra.
Ser du något problem med att AL-skolan har fler utrikes födda?
– Jag ser det som en tillgång, men det kanske är klyschigt att säga så. Jag upplever att vi har en relativt bra integration och vi får en bättre möjlighet till integration om det är blandat på skolorna.
Hur tycker du att integrationsarbetet fungerar på skolan?
– Vi jobbar hårt med det hela tiden och man kan alltid bli bättre. Det var en utmaning när det kom många nyanlända på en och samma gång, då hade vi svårt att anpassa verksamheten, precis som det var för hela samhället. Men det spelar ingen roll varifrån de nya eleverna kommer, det blir utmaningar med att integrera om många kommer inom kort tid. Vi måste stärka vuxennärvaron och stärka kontakterna utanför klassrummet. Vi har jobbat ihop med Regionförbundet och fått till en motivationscoach och vi arbetar vidare.
I den här artikeln kan du läsa om antalet incidentrapporter på de olika skolorna.