Anneli Jakobsson anser att antalet incidentrapporter inte säger någonting om situationen på skolorna. Foto: Simon Henriksson
Det är mer bråk på AL-skolan för att det går fler utrikes födda där. Det menar Sverigedemokraternas Anneli Jakobsson. Uttalandet får inget stöd i kommunens statistik över incidentrapporter.
– Jag tycker det är bättre att samla fakta från de kontakter jag har genom samtal med föräldrar och elever än att gå på siffror och statistik, skriver Jakobsson i ett mejl till Dagens Vimmerby.
I en artikel på Dagens Vimmerby menade sverigedemokraten Anneli Jakobsson att det är mer bråk på Astrid Lindgrens skola än på Vimarskolan.
– Som det är i dag tycker jag att det är lite tokigt eftersom det lätt blir bråk. Jag tycker att man ska dela upp det mer och att det vore bra för integrationen. Går det 200 utrikes födda på en skola och färre svenskar blir det lätt störningar. AL-skolan har varit i blåsväder förr.
Jakobsson baserade sina uttalanden från uppgifter som hon fått från en vän:
– Detta är ingen hörsägen utan jag har vid ett par tillfällen varit hos en vän när deras dotter kommit hem tillsammans med kompisar som går på AL-skolan och berättat om hur stökigt det varit och att flickorna hade svårt att koncentrera sig på lektionerna.
148 procent fler
Dagens Vimmerby har undersökt antalet incidentrapporter på de olika skolorna. Ser man till antalet framstår Jakobssons bild av AL-skolan som totalt felaktig.
På Astrid Lindgrens Skola, F-6 och 7-9, har 131 rapporter om olika incidenter upprättats från och med 2016 och fram till 2018.
På Vimarskolan är antalet 325. Det är 148 procent fler jämfört med AL-skolan. Det ska förstås sägas att det går fler elever på Vimarskolan. I år går det 717 elever på Vimar och 583 elever på AL, vilket motsvarar 34 procent fler elever på Vimarskolan.
Faktum är att AL-skolan, sett till antalet incidenter per elev, ligger bland kommunens lägsta frekvenser.
Södra Vi skola, med 123 elever i år, ligger på 113 incidentrapporter mellan 2016 och 2018. Tuna, med 42 elever, ligger på 25. Storebro, 123 elever, har 21. Frödinge har 22 incidenter och 88 elever.
Djursdala (42 elever), Rumskulla (35) och Brännebro (31) ligger alla under tio incidentrapporter. AL hade alltså 131 på 583 elever.
"Ni måste få upp ögonen"
När Dagens Vimmerby redovisar siffrorna för Jakobsson reagerar hon såhär:
– Så fort man nämner att någon är utrikesfödd blir man ifrågasatt. Ni måste få upp ögonen någon gång att incidenter skapas mellan barnen. Är det segregation och utanförskap blir det lättare stökigheter, men därmed inte sagt att även svenska barn kan starta bråk.
Varför uttalade du dig så utan att ta reda på fakta?
– Jag har släkt och vänner vars barn går på AL så jag stödjer mig på elevernas fakta och inte på siffror.
Ångrar du dina uttalanden om AL-skolan?
– Varför ska jag ångra någonting? Det är AL-skolan jag har tagit upp och skrivit om, inte någon annan skola. Om jag hade haft samma kontakter hos barn som går på Vimar hade jag ju naturligtvis skrivit om detta.
Du förklarar bråk på AL-skolan med att det är fler utrikes födda där. Hur förklarar du att det, de facto, är fler incidenter på Vimarskolan?
– En incidentrapport säger ingenting. Den kan innehålla allt från småförseelser till grövre brott. Det kan vara så att det anmäls ett större antal incidenter på Vimar som inte är åtalsbara.
Är det lämpligt att du som politiker uttalar dig i frågor utan att reda på fakta?
– Jag tycker det är bättre att samla fakta från de kontakter jag har genom samtal med föräldrar och elever än att gå på siffror och statistik.
Hur tror du att man känner sig som utrikesfödd när du pekar ut dem som orsak till ett problem som är större på en skola med färre utrikesfödda?
– Ingen behöver känna sig utpekad då jag inte nämnt varken kön, namn eller signalement. Dessutom är det AL jag nämnt och då har jag väldigt svårt att förstå hur någon från Vimar kan känna sig utpekad.
Fotnot: Hur rektorn Josephine Svensson ser på Jakobssons uttalanden kan du läsa om här.