Annons:

Sök

Annons:

Centerpartiet har inlett samtal om alliansmajoritet:

Allt talar nu för att Ingela Nilsson Nachtweij, Ola Gustafsson och Marie Nicholsons partier bildar majoritet.

Centerpartiet har inlett samtal om alliansmajoritet: "Huvudalternativet"

Väljarna gav sitt besked redan på valnatten. Nu har också Centerpartiet inlett samtal med Moderaterna och Kristdemokraterna.
– Vi går fram med att försöka bilda en alliansmajoritet, säger Leif Larsson, ansvarig för förhandlingarna för Centerns räkning.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Att det skulle bli det här alternativet var förstås en lågoddsare. De tre allianspartierna fick egen majoritet redan på valnatten – och trots Liberalernas uttåg kan Vimmerbyalliansen nu återuppstå.

– Vi har inlett ett första samtal om att bilda en alliansmajoritet, det kan jag bekräfta. Det är vårt huvudalternativ och det var ett gott och konstruktivt samtal. Nu går vi vidare med att diskutera politik och arbetssätt, och sedan blir diskussioner om ordförandeposter och platser i styrelser och nämnder en diskussion i ett kommande skede, säger Leif Larsson, som är ansvarig i Centerpartiets förhandlingsgrupp.

Mycket ska till för att det inte ska bli ett alliansstyre i kommunen de kommande åren.

– Vår absoluta ambition är att få till den här majoriteten. Vi kan konstatera att väljarna har gett allianspartierna en majoritet och frågan har varit om vi haft viljan att använda den. 

"Måste ha respekt"

Under nästa vecka ska partierna träffas och lägga upp det politiska samarbetet.

– Vi måste ha respekt för att Moderaterna suttit i majoritet med Socialdemokraterna. Det är en del frågor vi behöver prata igenom, säger Leif Larsson.

Vilka frågor är de viktigaste ni behöver komma överens om?

– Jag kan säga att från Centerpartiets sida, så har vi en öppenhet där. Inget är så svårt att det ska ställa till problem. Nu handlar det om att skapa en förståelse för varandras situation och en plattform för det fortsatta arbetet. Det vill vi ska vara klart innan vi presenterar en ny majoritet, vi kan inte dra in några problem i den nya majoriteten. Men jag ser inte att det finns några frågor som är så alarmerande att vi inte kan komma överens. Vi är trygga i att vi kan prata ihop oss.

"Ingen vetenskap"

C, M och KD kommer nu ta hand om de viktigaste posterna i styrelser och nämnder.

– Tillsammans tar vi majoritet i samtliga styrelser och nämnder. Centerpartiet är avsevärt större, men det får bli en diskussion oss emellan om hur vi får ihop det starkaste laget.

Allt talar nu för att Vimmerby får sin första kvinnliga ordförande i kommunstyrelsen. Ingela Nilsson Nachtweij är Centerpartiets kommunalrådskandidat.

– Det är väl ingen vetenskap att det blir så. Jag har inte heller uppfattat att det finns några andra förslag. Vi är beredda att ta på oss huvudansvaret, men vi är tre partier och alla är lika viktigt. Vi ska driva på för Vimmerbys bästa.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: