Annons:

Sök

Annons:

Berglund (S):

Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) säger sig ha förståelse för kritiken.

Berglund (S): "Har förståelse för kritiken – det är en stor förändring"

Många anställda rasar mot kommande förändringar inom äldreomsorgen. Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) säger sig ha förståelse för det.
– Det är en stor förändring, säger hon.

I den här artikeln kunde vi berätta om ett stort missnöje mot de förändringar som införs inom äldreomsorgen från och med december. Anledningen är den heltidsresa som kommunen har påbörjat.

– Vi känner oss totalt överkörda, säger flera personer Dagens Vimmerby träffat.

Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) har förståelse för kritiken, säger hon.

– Jag har förståelse för det eftersom det här innebär en stor förändring. Men man ska också veta att det här är något som Kommunals medlemmar har kämpat för. Man är trött på det här med 64-procentiga eller 82-procentiga tjänster och vill ha möjlighet till heltidstjänster. Heltid som norm är ju en överenskommelse mellan SKL och Kommunal. Utifrån den överenskommelsen har vi bara att genomföra det. Sedan kan man tycka saker och det vet jag att många gör. Man kanske inte hade tänkt eller trott att fortsättningen skulle bli den det blev. Inom det politiska har vi ställt krav på förvaltningen att det ska genomföras inom befintlig budget och det är inte enkelt.

Kunde ni inte ha skjutit till pengar?

– Det finns inga pengar, det kan vi bara glömma. Vi har underskott som det ser ut i dag och några pengar att skjuta till finns inte. 

"Kan inte vara emot det"

Eva Berglund har fått till sig att det finns ett stort missnöje mot de stora förändringar som väntar för personalen.

– Jag har fått ett antal listor från olika delar av verksamheten, men jag kan inte göra så mycket. Som nämnd är vi inte involverade, det här har skötts av verksamheterna och det är Kommunal som är motparten. Vi har inte lagt oss i, vi kan inte lägga oss i och ska inte lägga oss i.

Finns det inget ni som nämnd kan göra?

– Jag har samtal med förvaltningen och vi har diskuterat, men för att kunna genomföra det här så är det så här det ser ut. Jag ser ingen möjlighet att påverka det som politiker, det här är en ren verksamhetsfråga. Det är de som vet hur man får verksamheten att fungera och hur man bemannar upp. Man vill också ge de personer som vill gå upp till heltid den här möjligheten.

Är du emot förändringen?

– Jag kan egentligen inte vara emot det, det här är något som är beslutat och framtaget. Sedan kan det säkert behöva justeras på en del håll, men jag som ordförande har inte detaljkontrollerat hur det blir för hemtjänsten exempelvis. Men vi har begärt en genomgång kring heltidsresan på novembersammanträdet i nämnden. Den fundering jag har är varför man drar igång det redan i december, men det kanske inte har någon betydelse. Det skulle nog bli samma diskussion och besvikelse om det var i januari, februari eller mars.

"Var inte Kommunals tanke"

Flera anställda ska överväga att sluta inom vården, enligt uppgifter till Dagens Vimmerby. 

– Det kommer också leda till problem med vikarier. Ingen vill jobba så här, så vi kommer stå utan folk. Många säger att de ska söka sig ett annat jobb. Man pratar om att stärka yrket, men det här blir allt annat än attraktivt. Det är ju ingen som vill jobba till 22 med långa pass på 20 timmar. Det kommer inte finnas några vikarier, säger de vi har träffat. 

Många överväger att göra något annat. Kan inte det bli en negativ konsekvens för kommunen?

– Absolut. Jag är helt övertygad om att det här blir en förändring som gör att man tvekar till att fortsätta inom vården. Det var inte alls Kommunals tanke. Det finns inga mansdominerade yrken där du har 64 eller 82 procent, så det här är en viktig jämställdhetsfråga. Men det för också med sig vissa saker, säger Eva Berglund. 

Hur ska man lösa situationen om det här leder till att fler säger upp sig?

– Det är inte bra, men vi kommer aldrig kunna tillgodose allas vilja och önskan. Det kommer alltid att finnas människor som får eller har en känsla av att man får ett sämre schema. Jag hoppas att arbetsgrupperna blir involverade på något sätt när scheman har satts. Att man på något sätt kan göra fler nöjda med sitt arbetsschema. Det jag är lite rädd för är att vi återigen får fler delade turer, det är något vi har velat få bort.

Att man ska jobba varannan helg är också något Eva Berglund (S) inte riktigt gillar.

– Varannan helg är också något vi socialdemokrater har jobbat för att få bort. Jag har inte lagt mig i, men jag har funderingar på hur det ska bli. Kanske att det skulle kunna vara var tredje helg.

Varför kan inte ni som nämnd lägga er i, menar du?

– Jag kan inte veta hur schemat ser ut på Vimarhaga, Borghaga eller på våra gruppboenden. Det är verksamheten som måste ta de besluten. Jag räknar med att huvudsyftet är att få ihop verksamheten, inte för att man ska ställa till jäkelskap. Det här är något man behöver göra och som man inte får extra tillskott för. Jag vet inte heller hur många vi har anställda i dag som vill gå upp till heltid. Vi har räknat med att hela heltidsresan är genomförd om 43 år. Det beror på att om man inte vill gå upp till heltid, så blir man ju inte av med en tjänst om man har lägre tjänstgöringsgrad. Numera utlyser vi inget annat än heltid på alla tjänster.

"Kan nog ta den tiden"

Heltidsresan är planerad att pågå fram till 2021 inom de olika verksamheterna.

– Det kan nog ta den tiden. Det jag vet är att man har möjlighet att testa heltid ett år och känner man att heltid blir för mycket kan man gå tillbaka till sin ursprungliga tjänst efter ett år.

Vi har sökt socialchefen Anette Nilsson, bemanningsenhetens verksamhetschef Robert Lindström samt Lena Kidsten, som är Kommunals ordförande i Vimmerby, utan framgång.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: