Av 14 politiker i den kommande demokratiberedningen är tio män. Varken ordföranden Leif Larsson (C) eller ersättaren Eva Berglund (S) tycker att det är bra.
– Det är förskräckligt, säger Berglund.
Den fullmäktige som valdes in av väljarna i september gav 19 kvinnor och 30 män. Det betyder att 61 procent av de valda ledamöterna är män. Bara ett parti har fler kvinnor än män – och det är Socialdemokraterna.
Även när det gäller den demokratiberedning – som på nytt införs i kommunen – är könsfördelningen allt annat än i balans.
Av de sju ordinarie och de sju ersättarna som kommer att väljas är endast fyra kvinnor.
– Jag tycker att det är förskräckligt. Det är nästan lite skamkänsla att man lägger fram ett sådant förslag till en demokratiberedning. Bland de ordinarie ledamöterna är det en kvinna, säger Eva Berglund (S) upprört.
Varför är det så?
– Jag vet inte. Tydligen är det så att man som kvinna inte är intresserad av det här uppdraget eller så handlar det om att vissa personer inte har fått något uppdrag tidigare. Jag får en dålig känsla i alla fall, frågan är om man verkligen har tänkt rätt. Det är väldigt många medelålders män, säger hon.
"Självklart att alla behövs"
Det är partierna själva som har nominerat sina företrädare till demokratiberedningen.
– Så det har blivit så. Jag tycker att det finns en anledning att fundera kring hur vi får arbetet att fungera väl och det gäller även uppdelningen mellan ung och gammal, det är lika viktigt. Tanken med demokratiberedningen är att förstärka medborgardialogen och använda fullmäktige för det också, säger fullmäktiges ordförande Leif Larsson (C), som också kommer bli ordförande i demokratiberedningen.
Blir det så att man förstärker det arbetet om det nästan bara är män?
– Vi ska träffas när vi blir valda och börja diskutera vad vi vill göra av uppdraget. För mig är det viktigt att vi täcker in alla delar av kommunen, att vi täcker in privat- och offentliganställda, kvinnor och män, unga och äldre. Det går åt att vi särskilt uppmärksammar det om det är en snev könsfördelning. Själva vitsen i demokratiberedningen är att förstärka demokratin och för mig är det självklart att alla behövs i det arbetet.
"Får titta på det"
I kommunpolitiken är det fortfarande klart mansdominerat, även om det är kvinnor som kommer inneha de allra tyngsta posterna under den kommande mandatperioden. Ingela Nilsson Nachtweij blir kommunalråd, Marie Nicholson vice ordförande i kommunstyrelsen och Helen Nilsson oppositionsråd.
– Det här är verkligen en fråga vi behöver jobba med, hur vi får in fler kvinnor och unga i politiken. Vi behöver stärka upp vårt arbete med icke-svenskfödda personer också. Det gäller alla partier och jag tror att mycket handlar om medborgardialog. Det krävs att alla är med på det.
Är det olyckligt att det blir så här i just en demokratiberedning?
– Vi får titta på det när vi kommer igång med att jobba, det finns alltid möjligheter till förändring också. Det är partierna som har nominerat och för oss har det varit viktigt att samla alla partier i fullmäktige.
Att de flesta partierna domineras av män påverkar förstås också, säger han.
– Vi har strukturer som är mansdominerade också i poltiken. Det här är ett observandum för oss, det behöver bli en fokusfråga. Vi behöver få med alla, unga, gamla, svenskfödda och icke-svenskfödda.