Kommunchefen Carolina Leijonram tycker att klimatet är hårt i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson
Kommunchefen Carolina Leijonram står bakom personalchefens brev. – Jag har läst igenom det och delar hennes oro, säger hon.
I ett brev adresserat till kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges politiker vädjade personalchefen Monica Bergh om att politikerna ska ta sitt ”ansvar för arbetsmiljön och därmed för alla duktiga och lojala medarbetare”.
I brevet beskriver Monica Bergh en vardag där tjänstemännen ”ständigt utsätts för anklagelser, ifrågasättande och ibland t o m förlöjligande”.
Samma dag publicerades brevet på kommunens hemsida. Kommunchefen Carolina Leijonram tycker inte att det är konstigt att diskussionen inte togs internt.
– Det är Monica som har skickat ut brevet och hon gör självständiga bedömningar. Det finns en bakgrund till varför hon gör det och alla vet hur situationen har varit i Vimmerby kommun. Det är inte okänt för någon. Monica vill visa på vad det får för påverkan och effekt och jag har full respekt för det.
Om tjänstemännen anser att politiker brister i sitt arbetsmiljöansvar – varför tar man inte det internt?
– Vi försöker göra det i de forum vi har internt och det här är en fråga som är uppe hela tiden. Nu gjorde Monica Bergh bedömningen att hon ville upplysa politiken om deras arbetsmiljöansvar. Jag läste igenom brevet innan det skickades ut och jag delar hennes oro. Det här är främst kopplat till de ekonomiska effektiviseringarna och den ekonomiska olägenheten som vi befinner oss i. Vi har haft svaga resultat sedan 2006 och vi har försökt få fram att situationen inte är hållbar. Det blir mycket frustration och press.
Kräver politiken för mycket av tjänstemännen?
– De har rätt att kräva saker av oss, men varefter åren går så hårdnar klimatet. Det är lätt att det blir ett för tufft klimat. Politiken har rätt att kräva fram underlag, men hanteringen av de mjuka delarna är också viktig. De frågorna är väldigt viktiga för mig och jag driver dem hela tiden.
”Ett hårt klimat”
Monica Berg skriver att tjänstemännen ”ständigt utsätts för anklagelser, ifrågasättande och ibland t o m förlöjligande”. Leijonram står bakom kritiken, men kan inte ge några exempel på när tjänstemän har ifrågasatts eller förlöjligats.
– Du kan inte få några exempel av mig. Monica har vägt det här budskapet som hon vill få fram och hon får många saker till sig.
Anser du att tjänstemännen har drabbats mest av den massiva kritiken mot Vimmerby kommun?
– Jag värderar inte om det är mest synd om tjänstemän eller politiker. Jag vill påtala att situationen som varit har haft en sådan effekt att man upplever att det har varit ett hårt klimat.
Har du förståelse för att medborgarna är missnöjda när kommunen får länets högsta skatt och skolor läggs ned?
– Jag vet inte vad jag ska svara på det. Det kan jag inte uttala mig om.
Är det inte naturligt att även tjänstemän blir ifrågasatta mitt i kommunens ekonomiska kris?
– Jo. Jag har jobbat i en kommun sedan 1990 och jag kan säga att det är olika från kommun till kommun. Jag är luttrad och vet att man kan bli ifrågasatt, men det är skillnad mellan kommun och kommun. Det är inte bara Vimmerby kommun som har behövt göra ekonomiska effektiviseringar, men vi är väldigt bevakade i Vimmerby jämfört med andra och i det läget har personalchefen tänkt att hon vill framföra ett budskap. Min förhoppning är att politikerna tar till sig av att kraven kommer att öka på det här området och att man tar ansvar för sina medarbetares hälsa.