Kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) och vice ordförande Helen Nilsson (S).
På tisdagens kommunstyrelse deklarerade ekonomichefen Mattias Karlsson att 6,8 miljoner måste hittas 2016 i stället för skolorna. Siffror som majoriteten kände till.
– Vi visste att det låg någonstans där, säger kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson (S).
Folkomröstningens utgång var odiskutabel. Majoriteten fick bara stöd av knappt tio procent för sitt förslag att lägga ned två skolor och en förskola. Socialdemokraterna och Moderaterna backade sedan från sitt beslut och drog tillbaka avvecklingen.
Men exakt hur mycket pengar som det hade sparat att lägga ned skolorna var inte glasklart under valrörelsen. En uträkning av ekonomichefen Mattias Karlsson, som Dagens Vimmerby skrivit om tidigare i dag, visar att det handlar om närmare 19 miljoner fram till 2018. 2016 handlar det om 6,8 miljoner kronor.
– Det visste vi redan, alla politiker visste vilka siffror det handlade om. Vi pratade om 6,5 miljoner kronor. Det här handlar om att folk har röstat så här och då har vi följt det. För oss var det ett svårt beslut att följa, men så är det. Det är det här man har röstat på och det ger ett klart stöd för att mycket kan tas inom skolan och barnomsorgen. Samtidigt ger fullmäktigebeslutet från måndagskvällen en öppning för att även ta i andra verksamheter och områden, säger kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson (S).
"Får bäring 2017"
Redan under kvällen ska representanter från samtliga partier träffas för inledande diskussioner om hur 6,8 miljoner kronor ska hittas till årets budget. Under 2017 behöver tolv miljoner hittas.
– I första hand är det 6,8 miljoner kronor vi letar efter och klarar vi av det, så får det bäring även 2017.
Det stora problemet är driftskostnaderna.
– Vi gick igenom förutsättningarna och det är inget som har förändrats. Vi har fortsatt höga investeringskostnader och gör vi inget åt det så leder det åt ännu högre lån.
Hur mycket tuffare är det efter det här beslutet?
– Det är tuffare. Vi får inte mer pengar för att vi inte lägger ner skolor direkt. Nu får vi koncentrera oss mer på enskilda verksamheter.
"Kan inte segra det"
I april hoppas kommunalråden att diskussionerna som inleds i kväll ska ha gett konkreta besparingar.
– Vi kan inte segdra det här och det kommer att både kännas och synas. Vi hittar inte dessa miljoner utan att det märks. Förhoppningen är under mars månad, men vi får nog sikta på april. Man knäpper inte med fingrarna, säger kommunstyrelsens ordöfrande Tomas Peterson (M).
Under diskussionerna mellan samtliga partier kommer ekonomichefen Mattias Karlsson att vara med.
– Alla måste förstå vad vi står inför och vi alla tillsammans måste inse verkligheten. C, KD och V står bakom det, men MP, SD och LiB har inte varit med i dag. De får en dragning i kväll.
Vad majoriteten ser för möjliga besparingar vill de inte gå in på. Att ändra sig, i och med att besparingen varit större på skolorna än vad som tidigare varit helt klarlagt, är inte aktuellt.
– Fullmäktige kan ändra sitt beslut, men då ska det vara ett enigt fullmäktige. Vi har sagt att vi ska inte ska lyfta det här mer den här mandatperioden, så då får någon annan lyfta det i sådana fall.