Annons:

Sök

Annons:

Hatházi: ”Jag vet att jag inte gjort något misstag”

Samhällsbyggnadschefen Miklós Hatházi är säker på att han inte gjort något fel. Foto: Simon Henriksson

Hatházi: ”Jag vet att jag inte gjort något misstag”

Samhällsbyggnadschefen Miklós Hatházi menar att räddningschefen Stefan Larsson muntligen godkände den skrivelse som Hatházi tagit fram – och som innehöll ett förslag på beslut som Larsson inte alls delar.
– Jag vet att jag inte har gjort något misstag och är trygg med mitt sätt att jobba med mina chefer, säger Hatházi.

Annons:

I en intervju med DV berättar Stefan Larsson att han blev närmast chockad när han upptäckte en tjänsteskrivelse i sitt eget namn – med en slutsats som han var kraftfull motståndare till.

– Jag vet inte vem som har skrivit den här tjänsteskrivelsen om att jag skulle rekommendera att vår samverkan enbart ska hållas och fördjupas inom Kalmar län, men jag har definitivt inte gjort det. Det är faktiskt urkundsförfalskning att göra på det viset. Och något sådant kan jag aldrig ställa upp på, sa Stefan Larsson i intervjun. 

Ord står mord ord

Miklós Hatházi ger en helt annan version av förloppet och ord står mot ord.

– Den 12 december skickade jag skrivelsen till Stefan och då ställde han sig bakom skrivelsen. Det beskedet gav han muntligen på mitt kontor. Efter julhelgerna säger han att han inte kan stå bakom beslutet och då tar jag bort hans namn från skrivelsen. Förändringar i arbetsmaterialet kan förekomma och Stefans namn har aldrig funnits med på den skrivelse som sedan lades fram till politiken, säger han och fortsätter:

– Den här skrivelsen har inte gått till någon, det var ett arbetsmaterial och så länge vi var överens var det fine. När han lämnade ett annat besked tog jag bort hans namn. Jag vet inte hur man kan göra på annat sätt. Jag vet att jag inte har gjort något misstag och är trygg med mitt sätt att jobba med mina chefer. Det är möjligt att han har missförstått, han får stå vad han säger.

Finns det någon dokumentation på att Stefan ställer sig bakom förslaget?

– Vi har pratat om det på mitt rum och han har sagt att vi är överens. Det är samma sak när han sa att han tänkt om.

”Han kanske har glömt”

Hatházi är förvånad över kritiken om urkundsförfalskning.

– Det förstår jag inte. Han kanske har glömt att han godkände skrivelsen. Mitt sätt att jobba med mina verksamhetschefer är att jag utifrån de diskussioner som vi har skriver fram skrivelser, det har skett i det här fallet också och vi har kommit överens med Stefan före jul om att han ställer sig bakom det här förslaget. Sedan är det olyckligt att det är fel mapp i diariet, men det har vi åtgärdat nu.

Kunde du ha gjort något annorlunda?

– Det tror jag inte. Förra hösten hade jag en lång kampanj med Stefan och vi kom äntligen överens före jul, men sedan ändrade han sig efter jul. Förmodligen kunde man ha jobbat på ett annat sätt, men jag kan inte komma på vilket. Jag förstår inte vad som är en förfalskning. När Stefan ångrade sig tog jag bort hans namn. Jag lämnar aldrig en tjänsteskrivelse med någons namn i min verksamhet utan att de har godkänt den. Det som är avgörande är att tjänsteskrivelsen gått till politiken utan hans namn.

Varför blir räddningschefen ett ”HR-ärende” när han meddelar en annan uppfattning i frågan?

– Det är inte på grund av att han har en annan uppfattning, men HR är ett stöd och vi behövde det stödet när Stefan sade upp sig. Tillsammans med HR har vi träffat Stefan och försökt övertala honom att tänka om.

Han menar att det skedde innan han sa upp sig.

– Det är inte min bild.

Hur ser du på att kritiken mot att man inte lägger fram två förslag till politiken? 

– Vi i tjänstemannakåren kan inte stå oeniga inför politiken, vi måste komma till konsensus.

Varför måste ni det?

– Det är så vi jobbar. Jag har jobbat länge i kommuner och det har aldrig hänt att vi tjänstemän går upp till politiken med olika förslag och låter politiken avgöra.

Varför ska vi välja politiker om de aldrig ska få avgöra frågor?

– Vi kan bara lägga fram det beslut som vi är övertygade om. Andra uppfattningar finns i underlaget och tycker de att förslaget som vi lagt fram är fel kan de fortfarande ta ett annat beslut.

Stefan Larssons kritik i övrigt vill inte Miklós Hatházi kommentera.

– Han får stå för sina ord. Det är Stefans sanning.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: