Annons:

Sök

Annons:

DEMENTA KAN GÅ MISTE OM PEDAGOGISKA MÅLTIDER

Dementa på kommunens vård- och omsorgsboenden kan behöva äta utan personalens medverkan framöver. Foto: Vimmerby kommun

DEMENTA KAN GÅ MISTE OM PEDAGOGISKA MÅLTIDER

Kommunens dementa kan gå miste om de pedagogiska måltiderna med personalen. Socialnämnden väntas fatta beslut i frågan under morgondagen. – Några är så dementa att de inte längre vet hur man använder kniv och gaffel, säger en medarbetare i personalen.

Annons:

Flera ekonomiska besparingsförslag går upp för rakning i socialnämnden i morgon. Tidigare i dag skrev Dagens Vimmerby om förslaget att lägga ned den socialpsykiatriska verksamheten i fastigheten Ulveberg strax utanför Vimmerby.

Enligt personal på en av kommunens vård- och omsorgsboenden kommer även de pedagogiska måltiderna tas bort från dementa. Medarbetaren vill vara anonym, men säger så här till Dagens Vimmerby:

– Vi som jobbar med dementa har fått lära oss hur viktigt det är att skapa en bra atmosfär kring måltiden, få det att se trevligt ut och dofta gott. Även om de inte är sugna äter de oftast lite när de har sällskap. Många av våra äldre har tappat sin matlust och några är så dementa att de inte klarar måltidsaktiviteten själva på grund av att de kanske inte förstår hur man använder kniv och gaffel längre. Då arbetar vi med spegling. Den demente personen ser hur vi gör med besticken och härmar oss och gör likadant så att slipper den känna sig dum av att inte klara av en sådan sak. Det funkar!

 "All mat ska slängas"

Två medarbetare per måltid får i dag sin mat betald av kommunen för att man ska kunna äta tillsammans med de äldre. Den delen föreslås nu att tas bort och all personal får ta med egen mat.

– Som det är idag får två personal äta pedagogiska måltider vid varje måltid och de andra får ta med eget. Blir det ändå mat över ska det slängas. Personalen får inte ta av den maten och inte heller köpa sig en egen tallrik, det fick man förr. Nu ska maten slängas och malas till biogas.

Kan inte personalen äta sin egen mat med de dementa?

– Det får vi, men eftersom det förekommer en hel del vandrande fingrar runt bordet och en del "olyckor" så tror jag att personal kommer att välja äta sin mat på sin rast och då går de gamla miste om den trevliga stunden kring matbordet. Det här är bara ett sparförslag, men pedagogiska måltider infördes ju för att de gamla skulle äta bättre om de fick sällskap. 

Socialnämnden väntas fatta beslut i frågan under morgondagen. Senare i kväll ger nämndens ordförande Eva Berglund (S) sin syn på frågan. 

Fotnot: Dagens Vimmerby har velat besöka demensboendet som medarbetaren jobbar på, men medarbetaren har velat vara anonym med tanke på "rädsla" för arbetsgivarens reaktion. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: