Annons:

Sök

Annons:

Det här vill landstingsmajoriteten satsa på framöver

Stående fr.v: Lena Segerberg (S) och Anders Henriksson (S). Sittande fr.v: Jessica Rydell (MP), Linda Fleetwood (V) och Peter Högberg (S).

Det här vill landstingsmajoriteten satsa på framöver

Ett 30-tal olika prioriteringar innehåller de rödgröna partiernas gemensamma riktlinjer inför de kommande åren. Främst i fokus sätter majoriteten satsningar digitalt. – Vården ska flyttas närmare patienten, säger Lena Segerberg (S), landstingsråd.

Annons:

Under måndagen presenterade både den rödgröna Landstingsmajoriteten och Landstingsalliansen sina diverse riktlinjer till budget och plan för åren 2017-2019. 

Majoriteten sätter fyra punkter i fokus: Köfri vård, patienten i fokus, hälsa på lika villkor och medarbetare som utvecklar kvaliteten i vården varje dag. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet trycker också på att Landstinget i Kalmar län har flera fina år bakom sig – med plusresultat. 

– Landstinget i Kalmar län är välskött. Vi har Sveriges nöjdaste patienter och de kortaste vårdköerna. Vi har dessutom haft god ordning på ekonomin i över elva år. De kommande åren kräver fortsatta överskott för att klara av att finansiera bland annat psykiatrins nya lokaler. Med ökade statsbidrag på cirka 85 miljoner kronor från regeringen har vi fått bättre förutsättningar. Framåt handlar det om att minska kostnaderna för inhyrd personal och att fortsätta förbättra tillgängligheten och kvaliteten i vården. Vårt mål är att erbjuda invånarna i Kalmar län Sveriges modernaste hälso- och sjukvård, säger Anders Henriksson (S), landstingsstyrelsens ordförande.

Digital hälsocentral

Köfri vård 2018 vill majoriteten uppnå genom att, bland annat, satsa på e-hälsområdet.

– Det krävs att sjukvården samverkar och utvecklar möjligheterna med patienten i fokus. I framtiden ska man som patient kunna vara uppkopplad från sin bostad eller hälsocentral mot sjukhuset för att bli bedömd eller få vissa typer av behandling, till exempel rehabilitering. Vården ska flyttas närmare patienten. Det är inte minst viktigt i ett glesbygdslän, säger Lena Segerberg (S), landstingsråd. 

En strategi och en handlingsplan för e-hälsa och och vård på distans ska implementeras. De rödgröna vill också satsa på en digital hälsocentral. 

– Det finns ett stort behov av det och det ger också större möjlighet för de som vill gå den vanliga vägen. Det är en stor och viktig pusselbit med digitaliseringen. Det ska gå att boka tid med sin e-legitimation och sedan har man videokonsultation med läkare. Det finns många olika symtom och problem man kan få hjälp med på det sättet. Då kan läkarna se om man behöver åka till sjukhuset eller om det räcker med någon kräm. Nya vägar in till vården är framtiden, säger Jessica Rydelln (MP), landstingsråd. 

– En del tror att det här skulle skrämma den äldre generationen, men de äldre är pigga på den här nya tekniken, som frigör tid, rationaliserar och ger snabbare konsultation, säger Peter Högberg (S). 

Förbättra nyanländas hälsa

Kostnaderna för bemanningspersonal, som landade på 138 miljoner kronor förra året, ska halveras, menar majoriteten. Rekryteringen av egna medarbetare ska prioriteras och vid annonsering av nya tjänster ska dessa alltid vara heltidstjänster. 

– Arbetet med att minimera behovet av bemanningspersonal fortsätter. Målsättningen var att halvera 2017, men det känns svårt. Vi ska också ta fram en plan för att minska sjukskrivningstalen och vi vill erbjuda specialistutbildningar inom fler områden för att fortsätta utveckla yrkesrollerna, exempelvis bland undersköterskorna, säger Jessica Rydell (MP). 

De nyanländas hälsa ska förbättras genom särskilda hälsokommunikatörer och hälsoskolor, som redan finns i andra landsting.

– Hälsokommunikatörerna ska kunna tala svenska och ytterligare språk som är vanliga bland de nyanlända. De ska ha hälso- och sjukvårdsrelaterad utbildning och kulturkompetenser som underlättar arbetet med informationsspridning och dialog kring hälsa, säger Linda Fleetwood (V), landstingsråd, om förslaget. 

"Stolta över"

Flera stora investeringar i länet ligger också framför Landstinget. I Vimmerby är bygget av en ny folktandvård i full gång. 

– Vi har gjort stora investeringar i byggnationer och har mer på gång. Det är psykiatriavdelningar i Oskarshamn, Västervik och Kalmar och nya hälsocentraler i Gamleby, Oskarshamn och Emmaboda. I Vimmerby har vi satsat på tandvården. Hur Vimmerby använder fysioterapeuter och sjukgymnaster i primärvården kan bli en modell för hela Landstinget. Vimmerby är vi stolta över, säger Anders Henriksson (S). 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: