Annons:

Sök

Annons:

Kommunen skjuter på beslut om stöd – "Fruktansvärt besvikna"

Frödinge/Brantestads SK har beviljats 2,9 miljoner kronor av Allmänna arvsfonden. Men huruvida det blir något stöd från kommunen eller inte dröjer. – Vi är fruktansvärt besvikna. Vi är helt beroende av att få stöd av kommunen, säger FBSK:s ordförande Thomas Blomberg.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Sedan många år tillbaka har omklädningsrummen intill Lundavallen i Frödinge varit utdömda. Ändå har sportklubben i Frödinge tvingats använda dem. 

En dialog har förts med Vimmerby kommun och den numera nedlagda kultur- och fritidsnämnden sedan 2011 – men något ekonomiskt stöd har de fortfarande inte fått. I februari fick FBSK glädjebeskedet att Allmänna arvsfonden beviljar deras ansökan och stöttar nybyggnationen med 2,5 miljoner kronor. 

– Det känns spännande. Vi har verkligen gått och väntat på det här. Det är en lättnad, men mest glädje, sade FBSK:s ordförande Thomas Blomberg då.

"Pengar vi inte har"

Efter stödet från Allmänna arvsfonden trodde Blomberg att saken var biff. Men på gårdagens sammanträde med kommunstyrelsen beslutade kommunstyrelsen att återremittera ärendet och ta en ny dialog med föreningen.

– Jag har inte pratat med någon om det, men både jag och många andra i Frödinge är jäkligt besvikna. Vi har kommit så långt och så kommer det här som ett jäkla stort nederlag för oss, säger ordföranden Thomas Blomberg. 

30 procent av investeringskostnaden är regel att kommunen går in med i investeringsstöd. Men det är avfärdat i det här fallet. 

– Det skulle innebära en miljon kronor i stöd och det är pengar vi inte har, så det är inte aktuellt, säger kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson (S). 

Kommunstyrelsen ska dock ta en diskussionen med Frödinge/Brantestad.

– Vi vill se hur vi kan hjälpa till på något sätt så föreningen kan nå sina mål, det lutar åt att vi kan hjälpa till på något sätt, men inte i den storleksordning som man tidigare ansökt om. Vi förstår också att de inte vill börja bygga utan att ha hela finansieringen klar, säger Tomas Peterson (M), kommunstyrelsens ordförande.

"Får avvakta"

Bygget är tänkt att innefatta fyra omklädningsrum, bastu och kiosk. Någon ny klubblokal blir det inte. 

– Vi måste ha nya omklädningsrum, våra har varit utdömda så länge. Vi får avvakta och diskutera och se vad kommunen är beredd att skjuta till, säger Thomas Blomberg. 

Kan ni genomföra bygget helt utan kommunens stöd?

– Nej, det går inte. Vi måste ha kommunen med oss och det tycker jag att vi är värda. Vi har inte krävt att de ska bygga allt, vi har själva skrapat ihop 2,9 miljoner kronor. Arvsfondens belopp baseras på att vi har en finansiär till på minst 25 procent. Av kommunen har vi blivit lovade 30 procent av investeringskostnaden tidigare. Det är den enda summa vi har diskuterat sedan 2011. 

Är det tufft att vara kransortsförening i Vimmerby kommun?

– Det är det. Föreningarna i kringorterna får slita hårt. Det är inte bara gentemot kommunen, utan för att kunna behålla verksamheten. 

Vad krävs från kommunen för att ni ska kunna genomföra bygget?

– Jag kan inte säga en summa i dag. Vi är inte framme vid en färdig summa, men vi håller på att ta in offerter och processen har gått så långt att backar vi nu blir det ingenting av det. Vi kan inte komma tillbaka till byggarna igen.

"Vill inte ta ställning"

Hade de utdömda lokalerna funnits inne i Vimmerby hade de varit utbytta sedan länge, tror Thomas Blomberg. 

– Hade det legat någonstans i Vimmerby hade det stängts och rivits redan. Men nu gör det inte det. Jag tycker att kommunen ska kunna skjuta till resterande del, när vi skrapat ihop så här mycket. Det här måste kunna lösas och vi tycker att kommunen måste vara med. Vi har haft väldigt bra kontakt tidigare och nu trodde man att vi skulle få ett beslut, vi var med på dagordningen och vi tänkte att "äntligen får vi ett beslut". Men så flyttas det fram igen. 

Hur påverkar det här byggplanerna?

– Vi hade tänkt börja bygga i augusti, men nu närmar det sig semestrar och sådär. Det här blir inte bra, helt enkelt. 

Om ni får en halv miljon av kommunen, skulle det räcka?

– Jag kan inte ta ställning till det. Vi måste avvakta dialogen med kommunen. När arvsfonden valde att satsa trodde jag inte att vi skulle bli stoppade av kommunen. Jag trodde att det skulle vara svårare att få stöd av arvsfonden.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: