Annons:

Sök

Annons:

Sjölander:

Malin Sjölander säger att det var exakt den dementi som gällde där och då. Foto: Jakob Karlsson

Sjölander: "Var exakt den dementi som gällde där och då"

Malin Sjölander försvarar partiets dementi kring Carl-Wiktor Svenssons uttalanden kort före valet.
– Den dementi gällde för den tiden vi levde i då, säger Moderaternas ordförande i länet.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Carl-Wiktor Svensson stod trea på Moderaternas riksdagslista för Kalmar län i valet 2018. Han nådde inte riksdagen, men en intervju i Dagens Vimmerby väckte uppståndelse. 

På en fråga om Carl-Wiktor Svensson kan tänka sig att Moderaterna och Sverigedemokraterna bildar regering svarade han så här: 

– Får vi igenom mest moderat politik i förhandlingar med Sverigedemokraterna skulle jag i sådana fall kunna tänka mig det.

"Har ständigt ändrade ståndpunkter"

Samma kväll gick länets förbundsordförande, Malin Sjölander, ut med en dementi.

"Moderaterna går till val för att skapa en regering tillsammans med Alliansen. Vi kommer inte att förhandla med SD och definitivt inte att bilda regering tillsammans med dem. Detta har partiledningen med Ulf Kristersson i spetsen varit tydliga med hela tiden och det är det som gäller. 

Moderaterna i Kalmar län har självklart ingen annan hållning än detta. Vad Carl-Wiktor Svensson personligen tycker är helt oväsentligt", skrev hon. 

Malin Sjölander ser inga problem med den dementi hon och partiet gick ut med i efterhand.

– Det är exakt den dementi som gällde där och då. Vi har ständigt ändrade ståndpunkter inför varje val utifrån det parlamentariska läget. Vi som parti förändras hela tiden, både när det gäller sakpolitiken och annat. Det gäller alla partier. Den dementi gällde för den tiden vi levde i då, säger Malin Sjölander (M).

"Ganska odramatiskt"

Hon menar inte heller att samtalen mellan Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson är ett närmande till ett konservativt block i svensk politik.

– Vi hade diskussioner på partistämman och Ulf och partiledningen var tydliga med att det här är ett sådant läge där vi varken uttalar oss för eller emot. Vi gör inga låsningar. Vi vet inte alls vad väljarna har sagt. Det här är ingen förhandling, utan det handlar om att föra samtal i viktiga frågor i utskott i riksdagen till exempel. Det här är inga regeringsförhandlingar eller ett försök att söka stöd för en moderatledd regering. Där är vi inte nu. Ulf Kristerssons uttalande på Facebook är också tydligt och klart, det här handlar om ett samtal.

Varför har man inte kunnat föra samtal med SD tidigare, som ändå ligger nära er i en del frågor?

– Det vi har sett är att det förts en del samtal i utskotten. Vi för samtal med både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna i regionen men förhandlar inte med dem. Det är klart att vi pratar om frågor, vi är arbetskollegor, men det är en ganska tydlig skillnad där. Vi har samtalat med dem, men inte fört några formaliserade samtal, säger Sjölander och fortsätter:

– Den utestängningen i början av deras tid i riksdagen, att man inte hälsade på dem, att de fick sätta för sig själva, att vissa politiker inte ville att de skulle äta lunch i matsalen, den tiden är över. Det var också fel sätt att behandla människor på. Man måste skilja på politik och person. 

Är det här en upprättelse för Carl-Wiktor Svensson efter er dementi?

– Det vill jag inte kommentera. Jag vill inte kommentera mina partikamrater. Det som har hänt just nu är ganska odramatiskt.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: