Annons:

Sök

Annons:

Riksdagsledamot besökte Arla:

Ola Gustafsson, KD:s gruppledare i Vimmerby, och riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD) besökte nyligen Arlas anläggning i Vimmerby. Foto: Ossian Mathiasson

Riksdagsledamot besökte Arla: "Måste lätta på byråkratin"

Lätta på tung byråkrati, hitta vettiga exportlösningar och se kornas möjligheter. Det var några av sakerna som Magnus Oscarsson (KD) tog med sig från sitt besök på Arla i Vimmerby. 
– Arlas fabrik i Vimmerby hanterar 30 procent av Sveriges mjölk och gör det till mjölkpulver, säger Magnus Oscarsson (KD), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

För en tid sedan var riksdagsledamoten Magnus Oscarsson, Kristdemokraternas talesperson i jordbrukspolitiska frågor, på besök på Arla-fabriken i Vimmerby tillsammans med Ola Gustafsson, KD:s gruppledare i Vimmerby.

Arla-fabriken i Vimmerby är den modernaste mjölkpulveranläggningen som tar hand om en stor del av det svenska mjölköverskottet och tillverkar helmjölks- och skummjölkspulver som säljs till andra livsmedelstillverkare som till exempel gör bakverk och mejeriprodukter. 

– Jag är väldigt imponerad av anläggningen i Vimmerby. Jag har varit på flera mindre mejerier tidigare och man ser hur viktigt det är att det finns ett mejeri med tanke på att Arla-fabriken i Vimmerby hanterar 30 procent av all mjölk som Arlas 2 600 mjölkbönder i Sverige producerar, säger Magnus Oscarsson. 

Exporten går att utveckla

En aspekt som han tycker är mycket intressant är potentialen som Arla-fabriken i Vimmerby har med tanke på exporten. 

– Jag tycker att det är förfärligt när man ser att det är under 3 000 mjölkgårdar i Sverige och att bönder ger upp och lägger ner på grund av att lönsamheten är för dålig. Vi har samtidigt en värld som svälter så här borde vi göra ännu mer och få ut mer export i form av mjölkpulver till dessa länder. Vi är en del av lösningen, inte tvärtom. Det är viktigt att vi politiker börjar prata om hur positivt det är och att vi har en mjölkproduktion i vårt land som är väldigt bra. Det finns mycket som vi kan göra, säger Magnus Oscarsson. 

Många bönder hämmas av för mycket byråkrati och det är något som riksdagsledamoten vill komma tillrätta med så Sveriges bönder kan arbeta effektivt och genomföra önskade satsningar. 

– Många bönder upplever att byråkratin känns så tung, likt en extra börda. Vi pratar om 600–700 lagar och förordningar som bara finns för mjölkbönder. Det ska inte vara på det sättet. Vi måste verkligen jobba för att få bort lagarna och förordningarna som bonden tycker är för tunga, säger Oscarsson. 

"Får inte se kossan som ett problem"

Magnus Dahlblom är sedan en tid tillbaka ny platschef för Arla i Vimmerby och fanns med under riksdagsledamotens besök i Småland. 

– Kostnadsbördan för en bonde med den djurvälfärden som vi har kostar så mycket mer än om man till exempel jämför med hur det är i andra delar av Europa. Vi konkurrerar ändå på samma marknad med samma priser, säger Magnus Dahlblom.

Vad vill du skicka med Magnus Oscarsson till riksdagen?

– Jag vill vända på det och konstatera vilka möjligheter vi har. Vi kan skapa arbetstillfällen och tillväxt i Sverige. Vi får inte heller se kossan som ett problem. Det är lika många kossor nu som det var för 50 år sedan men helt plötsligt har kossan blivit ett miljöproblem. Hur blev det så? Det är inte som så att det är kossorna som har ökat, säger Magnus Dahlblom. 

"Förbättra situationen för svenska bönder"

Han tycker även att biogas spelar en viktig roll i omställningen till ett fossilfritt samhälle. 

– Man kan ganska billigt bygga om en diesel- eller bensinbil till att köra på biogas. För samhället är det enormt lönsamt, vi får ett lokalt kretslopp av biogas och kan ha bönder som satsar på biogas. Det är det snabbaste och billigaste sättet för Sverige att ställa om till en fossilfri flotta, säger Dahlblom.

Oscarsson (KD) håller med Dahlblom i det han säger.

– Vi måste lyfta fram att vi vill göra förbättringar, det tar jag med mig härifrån. Att vi som politiker måste se till att förbättra situationen för svenska mjölkbönder. 

"Får inte bara bli ord"

I mars ska Mjölkens dag anordnas för sjätte året i rad i riksdagen och då kommer flera av de nämnda frågeställningarna tas upp. 

– Vi ska prata om byråkratin och hur svenska myndigheter hanterar företag. Vi tog en livsmedelsstrategi i riksdagen för tre år sedan. Det får inte bara bli ord utan att man gör skillnad för mjölkbönder på gårdsnivå, där är vi inte hemma än. Som oppositionsparti kan jag bara säga att det finns så mycket mer att göra med byråkratin och den höga dieselskatten för bönderna, säger Oscarsson. 

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: