Annons:

Sök

Annons:

Vetle gör sin praktik hos kommunledningen:

Carolina Leijonram, Jacob Käll, Vetle Skaate och Ola Gustafsson. Foto: Simon Henriksson

Vetle gör sin praktik hos kommunledningen: "Intressant upplevelse"

Han är intresserad av politik och den kommunala sektorn. Då passar det förstås perfekt att Vetle Skaate gör sin APL på stadshuset.
– Det är en intressant upplevelse, säger han.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Den här veckan har gymnasieeleverna sin APL-period, som står för Arbetsplatsförlagt lärande, och gymnasieeleven Vetle Skaate, som går sista året på det samhällsvetenskapliga programmet med inriktning beteende på Vimmerby gymnasium, testade på hur det är i stadshuset.

Under den här veckan får han följa både tjänstemän som kommundirektör Carolina Leijonram och toppolitiker som Ola Gustafsson (KD) och kanske främst kommunalrådet Jacob Käll (C). 

– Jag är personligen intresserad av politik och hur saker och ting fungerar i en kommun. Då ger det mig mer att vara här än hos ett företag, känner jag. Många av mina klasskamrater är hos företagschefer, men jag tyckte det här skulle vara både intressant, roligt och lärorikt, säger Vetle Skaate. 

Även om veckan inte är slut än är han mycket positiv till sitt val.

– Det är en intressant upplevelse. Jag tror att många kommuner har dåligt ljus bland ungdomar, så det är roligt att se hur det är. Det här har ökat mitt intresse och det är bra på många sätt att jag får se båda sidor, både politiken och tjänstemannasidan. 

"Mångfacetterat jobb"

Jacob Käll tvekade inte när Vetle hörde av sig.

– Det är för det första kul med någon som är intresserad. Vetle hörde av sig till mig och ställde frågan, och det är också ett sätt för oss att visa att det offentliga är en intressant arbetsplats. Det kan vara en utmaning att hitta det, så då kan det här hjälpa till, säger kommunalrådet.

Kommunen har haft elever som gjort sin APL i stadshuset i flera år.

– Det har mottagits väldigt väl i tjänstemannaledningen. Precis som Jacob säger vill vi visa upp att vi är en intressant arbetsgivare med stor bredd och varierande verksamheter. Det är ett mångfacetterat jobb. Vi tänker också framtid och långsiktigt. Kompetensförsörjningen är svår och då är det bra att visa upp för unga att vi är en potentiell arbetsgivare, säger Carolina Leijonram och fortsätter:

– Det här gör att man kanske pratar vidare om den kommunala organisationen kompisar och andra. Vi anstränger oss för att man ska få ut så mycket av APL-veckan som möjligt. Det har med både ambassadörskap och framtida kompetensförsörjning att göra. 

Vill engagera sig

Att kunna dela upp eleven mellan sig är bra och lärorikt, tror Ola Gustafsson.

– Vi hade ett par praktikanter förra året också och det är bra att de får se olika bitar. Det är jättekul, tycker jag. Man får tänka till, varför gör vi så här och varför ser det ut så här. Man kan få feedback också, säger han.

Vetle Skaate är inte politiskt engagerad än.

– Nej, det är jag inte men jag vill bli. Jag är med i elevrådet och är väldigt intresserad, säger han. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: