Annons:

Sök

Annons:

FLERA BESPARINGAR ATT VÄNTA:

Kommunalrådet Jacob Käll har ett digert arbete med kommunens ekonomi framför sig. Foto: Simon Henriksson

FLERA BESPARINGAR ATT VÄNTA: "OVISST LÄGE"

Kommunstyrelsen tog fem besparingsbeslut på sitt senaste sammanträde. Fler lär vänta.
– Det är ett ovisst läge, säger Marie Nicholson (M).

Effekterna av coronapandemin och den kris som det har bidragit till kan bli både kännbara och utdragna. Nu tittar kommunstyrelsen på besparingsåtgärder. 

– Vi ser behov av besparingar inom kommunstyrelseförvaltningen och har i dag tagit fem beslut, säger Marie Nicholson (M) efter sammanträdet. 

Det handlar bland annat om att minska ramen för bostadsanpassningar med 250 000 kronor och säga upp trafikbelysningsavtalet. 

– Vi ser att vi har mer i budget än vi behöver om man tittar på medeltalet på bostadspassningar över fem år. Vi har också gett i uppdrag till gatukontoret att säga upp trafikbelysningsavtalet och omförhandla det för att se om vi kan spara in pengar. 40 procent av parkeringsövervakningens nettointäkter ska tillfalla verksamheten trafikbelysning på gatukontoret i stället för att gå till trafikåtgärder.

"Inga definitiva belopp"

Kommunstyrelseförvaltningen har också fått i uppdrag att se över strukturen för kostenhet- och lokalvård tillsammans med socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen. 

– Det gäller även städning av ytor som nyttjas av föreningar också. Det ska ske återrapportering i juni. 
Kommunen tittar också vidare, säger Jacob Käll (C). 

– Det är inga färdiga beslut eller definitiva belopp, men områden vi tittar vidare på. Vi måste hitta pengar och tittar vidare. 

Är det ett bekymmersamt läge inför 2021?

– Absolut, det är det. Vi vet inte hur det kommer se ut. Vi skjuter på budgetprocessen och har inte tidtabellen klar. Vi kommer ta budgeten under hösten, men när vi kan ta beslutet vet jag inte. Vad som händer på arbetsmarknaden och i ekonomin påverkar våra skatteintäkter.

Är det risk att skatten höjs?

– Jag säger nej till höjd skatt, säger Marie Nicholson (M).

– Vi har ingen bild alls av var vi hamnar, ingen kommun har det. Förhoppningsvis är det lite klarare i höst, säger Jacob Käll (C). 

– Korttidspermitteringar ökar och våra skatteintäkter kommer att minska. Människor med lägre inkomst får betala mer i skatt om vi höjer skatten. Kommunskatten är inte den första att höja. Det är bättre att titta på våra utgifter, säger Nicholson. 

"Kan vi inte riktigt säga"

Kommunen har fått tillskott på 23,9 miljoner kronor i vårändringsbudgeten.

– Vi behöver dem, men vi måste försöka vara försiktiga med dem. Vi ska ta oss igenom det här, men det är svårt att veta hur mycket pengar vi kommer ha. Vi får en ny prognos nästa vecka, men även där är det svårt att säga exakt hur det kommer se ut. Det är ett ovisst läge, säger Käll.

Hur mycket måste ni spara?

– Det kan vi inte riktigt säga. Vi vet inte vad vi har för intäkter. Verksamheterna klarar inte budget. Det var 20 respektive tio miljoner över budget förra året för socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen. Det är finansen som räddar upp det. 

– Under det här året kommer vi också ta upp nya lån och vi vet inte hur räntor och så vidare kommer förändras, säger Helen Nilsson (S). 

Mycket är osäkert i nuläget.

– Kostnaden för driften vet vi inte heller. Vi har stängt ned en del verksamheter nu och det har en viss påverkan på ekonomin. Vi har gymnasiet på distans och har dragit ned på kost- och lokalvård. Vi har stängt ned delar inom daglig verksamhet inom LSS och äldreomsorgen för att vi behöver använda personalen på andra ställen. Det är många sjukskrivningar och det påverkar, men det är inget unikt för Vimmerby, säger Nicholson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: