Verksamhetschefen Pia Ehrnlund Bengtsson är glad för rektorslösningarna. Foto: Jakob Karlsson
För en tid sedan stod Vimmerby kommun utan rektor på hela sex skolenheter till hösten. Nu ser situationen ut att lösa sig. För närvarande är det bara tre skolor som saknar rektor till höstterminen. – Jag är otroligt glad, säger verksamhetschefen Pia Ehrnlund Bengtsson.
För en tid sedan befann sig Vimmerby kommun i en akut rektorskris, delvis orsakat av de besparingsbeslut som majoriteten drivit igenom inom grundskolan. Vimmerby stod utan rektor till sex av elva enheter inom grundskolan – men nu har läget förbättrats betydligt.
Pernilla Bego, i dag rektor för Vimarskolans högstadie, blir i höst rektor för hela skolan; från förskoleklass till årskurs nio. Dessutom har Annemo Grahm ångrat sig – och bestämt sig för att stanna kvar på sin tjänst som rektor för skolorna i Södra Vi och Djursdala.
– Jag är otroligt glad över det. Från att ha sökt tre rektorer, så är det en rektor som fattas. Om axlarna sjönk när vi fick de här 2,5 miljonerna av socialnämnden, så sjönk de ytterligare på mig när vi fick klart med detta.
"Haft mycket samtal"
Ett viktigt skäl till lösningen är de 2,5 miljoner som från socialnämndens budget förts över till grundskolan.
– Jag tror att de 2,5 miljoner har spelat stor roll. Jag tror att alla inom skolan behöver känna att skolan är viktig i Vimmerby. Du får fråga Annemo om varför hon stannar, men vi har haft mycket samtal med henne. Hon har gjort ett jättebra jobb och jag är jätteglad för att hon stannar.
På Vimarskolan blir det en, i Vimmerby, okonventionell lösning med en rektor för hela skolan. Som stöd kommer Pernilla Begu ha en biträdande rektor och en administratör. Administratörstjänsten blir ny.
– Vi hade troligtvis inte tänkt på den här lösningen om vi hade fått en rektor till. Det här är för att avlasta Pernilla och Johanna (Holmstrand, biträdande rektor). Jag är övertygad om att den lösningen blir jättebra, Pernilla är redan etablerad här uppe och kan se helheten. Det blir spännande att se vad som händer med verksamheten, främst för eleverna, när vi får en rektor som har helhetsansvaret för F-9.
Det blir inte för mycket?
– Det får tiden utvisa. Pernilla är också väldigt övertygad om det här kommer att bli bra.
"Räknat med fler sökande"
Fem personer hade sökt de tre rektorstjänster som låg ute.
– Vi hade räknat med fler sökande och hoppats på fler med erfarenhet. Ingen av de fem som sökte hade jobbat som rektor tidigare. Nu kommer vi gå ut med en ny annons där skolorna specificeras.
De skolor som fortfarande saknar rektor till hösten är Frödinge, Tuna och Storebro.
– Jag tror på en lösning, men jobbar på en plan B i fall vi inte hittar någon som kan komma in i augusti.
Vad kan det vara?
– Det vill jag inte säga, för det vill jag ha klart med lite olika personer först.
"En jättelättnad"
Beskedet om extra medel till grundskolan har mottagits positivt i verksamheten.
– Jag har bara haft kontakt med rektorerna, och det var en jättelättnad. Särskilt när de här 2,5 miljonerna kom. Med de andra sju vet vi inte vad politiken vill att vi ska lägga dem på.
Till nästa år stärks nämndens budget med ytterligare sju miljoner kronor. Hur mycket av dem som behövs till grundskolan vill inte Ehrnlund Bengtsson svara på.
– Det är svårt att specificera det. Inom förvaltningen behöver vi se till hela förvaltningens behov.