Annons:

Sök

Annons:

Vill att staten kliver in – för bredband överallt:

Centerpartisterna Anders Åkesson och Jacob Käll diskuterade bredband med Marie Björling Larsson, som arbetar hemifrån. Foto: Simon Henriksson

Vill att staten kliver in – för bredband överallt: "Krisen synliggör glipor"

Många arbetar hemifrån under coronakrisen. Något som ställer krav på en fungerande bredbandsuppkoppling. Men krisen visar tydliga brister, menar Centerpartiet.
– Det här synliggör glipor i infrastrukturen, säger riksdagsledamoten Anders Åkesson.

En av många som arbetar hemifrån under coronakrisen är Marie Björling Larsson. I snart två månaders tid har hon arbetat från sitt hem i Pelarne. 

Med tanke på arbetsuppgifterna – hon arbetar som lönesamordnare på kommunens HR-avdelning – ställs höga krav på uppkopplingen för att kunna köra de tunga och krävande systemen.

– I början var det väldigt svårt. Jag har mobilt bredband hemma och det funkade inte alls. Men nu har vi fått hjälp av Itsam med de tekniska lösningar och nu funkar det bättre. Men det är många av mina kollegor som det är svajigt för och det varierar mycket mellan var man bor, säger hon om läget. 

Mycket beror också vilken tid på dygnet man försöker arbeta. 

– Det är väldigt tidsstyrt. Vissa klockslag går det och vissa inte. Det är inte stabilt eller optimalt. Man får sitta och hålla på tills man kommer in och jag vet att någon har fått ge upp och åka in till jobbet kvällstid. Det är frustrerande, tar längre tid och det går inte att vara lika effektiv.

"Finns vita fläckar"

Centerpartiet anser att det är hög tid för staten att skjuta till mer pengar för bredbandsutbyggnaden och vill se ett ökat stöd i de kommande budgetförhandlingarna. 

– Det finns vita fläckar, stora områden som inte har och det är ett bekymmer. Det finns glipor i infrastrukturen och det behöver kartläggas en bild över det. En av erfarenheterna vi får med oss från det här är att bredbandet måste bli utbyggt. Det har länge varit ett nafsande på bredbandspengar, säger riksdagsledamoten Anders Åkesson (C). 

En bild som Vimmerbys kommunalråd, Jacob Käll, delar.

– Det skjuts inte till tillräckligt med medel, säger han.

Nyligen tog kommunen beslut om att stötta ett fiberprojekt i Sevede. Det kan man göra om, men kostnaden blir för stor utan statligt stöd.

– Vi kan driva på och projektera, men de här pengarna måste till. Annars klarar inte kommunerna av det. Höghastighetsbredband är som el och vatten. Det är en hygienfaktor, en vanlig infrastruktur. Då måste staten kliva in. 

"Kommer bli tufft"

Anders Åkesson menar att Vimmerbys situation definitivt inte är unik. 

– Ser man ut över landet ser det ofta likadant ut. Det är viktigt att säkra förmåga och beroende på vad man ska göra fordrar det stabil uppkoppling. I ett post-corona-läge gäller det att minnas det här och inför nästa pandemi måste det vara utbyggt. Det är en jämställdhetsfråga också, det finns orter helt utan fiber och vi får inte ett jämställt samhälle utan lika förutsättningar.

Hur ska ni trycka på för att en sådan stor satsning ska bli av?

– Det här är inte för att titta på tv-kanaler eller spela spel. Människor arbetar hemifrån i större utsträckning och inom kort får vi nog omsorg och sjukvård som är betydligt mer digital. Det ger en helt annan tyngd i argumentationen. Huvudansvaret är statens och gliporna måste täppas igen. 

2025 ska Sverige vara helt uppkopplat. 

– Att nå dit kommer bli tufft, därför trycker vi på nu. Det är långt kvar och det är inte de lättaste områdena som är kvar. Det är den siste längst ut som är dyrast. Det vore anmärkningsvärt om det var lika stora tal i Sverige som inte hade snöröjning, vatten eller el. 

Åkesson vill inte riktigt jämföra den traditionella infrastrukturen, som kollektivtrafik och vägar, med bredband. 

– Det är en lika prioriterad fråga. Behovet av det i vår del av landet är inte mindre, men därtill har vi detta med bredband. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: