Kommunalrådet Jacob Käll står inför en rad tuffa beslut för att få ihop Vimmerbys ekonomi.
Foto: Jakob Karlsson
Vimmerby kommun har budgeterat med ett resultat på cirka 19 miljoner i överskott. Prognosen efter fyra månader pekar på 38 miljoner i underskott – en avvikelse från budget med svindlande 57 miljoner kronor.
I det beloppet är inte regeringens extrainsatta statsstöd medräknade. De bedöms ge Vimmerby mellan 25-30 miljoner.
– Det är stora siffror och stor osäkerhet framöver med skatteunderlaget och vilka stöd vi får från staten. Skatteunderlagsprognosen nu visar -25 miljoner, men ingen kan veta och det är väldigt svårt med prognoser just nu. Det kommer krävas mycket jobb för att komma i balans, men det måste vi, säger kommunalrådet Jacob Käll.
Räddningplankan har ruttnat
Vimmerbys ekonomi har i stort sett varit lika dålig sedan 2015, men har under flera år räddats av god utveckling på börsen samt överskott för migrationsverksamheten. Kommunen har kunnat täppa igen hål i socialens budget med pengar från Migrationsverket som egentligen var avsedda för mottagning av flyktingar. Det senare är absolut inget unikt i kommun-Sverige – men flyktingkrisen 2015 kommer allt längre bort och kommunernas räddningsplanka har ruttnat.
– Vi har räddats av goda finanser i kommunen och migrationspengar, de senare är borta och börsutvecklingen är inte så positiv hittills i år.
Kriserna slukar budgetarbetet
Förra sommaren var det dåvarande kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij nöjd med en nyligen tillsatt utredning om Vimmerbys då krisande ekonomi.
– Vi vill ha en strategisk plan för att få ordning på driftbudgetarna eftersom vi har svårt att hålla budget 2019. 2020 ser svårt ut och vi vill inte höja skatten, sa Nilsson Nachtweij då.
Efter det raderade krisen i stadshuset i stort sett allt dagligt arbete på kommunstyrelseförvaltningen och när lugnet lagt sig kom en unik pandemi till världen. Följden: i stort sett ingenting har gjorts för att få ordning på driftbudgetarna och situationen är nu mycket värre.
– Vi har inte gjort tillräckligt och har haft två stora kriser att hantera som tagit väldigt mycket tid och kraft. Det här är en sådan sak som inte har hunnits med och där ser man vilken merkostnad krisen har fått för våra medborgare. Det är en sorglig verklighet att man måste ägna sig åt frågor som man inte vill. I den här frågan krävs det krafttag och då måste vi ha en organisation som har kraft och tillit mellan tjänstemän och politiker, säger Marie Nicholson (M).
Jublar vid nollresultat
Nyligen berättade DV att socialnämnden skenar mot 35 miljoner i underskott medan läget för barn- och utbildningsnämnden ser bättre ut. Där tror man ”endast” på minus åtta miljoner.
Är det någon del av ekonomin som ser bra ut?
– BUN går aningen bättre, så det är positivt.
– Vi får en del pengar för sjuklöneersättningar inom kort och det kommer komma pengar från staten som kommer underlätta, men vi nehöver mer än det som är utfäst än så länge, säger Jacob Käll.
Nicholson igen:
– Problemet är inte bara den nuvarande krisen, vi hade problem redan när vi gick in i det här budgetåret och behöver göra förändringar som vi inte kunnat arbeta med eftersom vi haft två kriser att hantera. Vi hoppas på lite mer från staten och blir det ett nollresultat får vi jubla. Den här situationen är inte unik för Vimmerby, många små kommuner har samma problem. Vi är inte ensamma.
Processen har flyttats fram
Budgetarbetet har skjutits till hösten. Ramarna kommer läggas i oktober och detaljbudgeten i december.
– Det finns ingen mening med ramförslag nu eftersom vi inte vet hur mycket pengar vi har.
Känner ni förtroende för tjänstemännens arbete med att följa budget?
– Absolut och vi kommer återkomma i den här frågan. Ingen ligger på latsidan utan vi jobbar med det.
Tittar ni på åtgärder för att rädda det här året så gått det går eller siktar ni in er på nästa år?
– Vi kan inte svara på det riktigt än.
– Det är jättesvårt med drastiska åtgärder omedelbart, men det blir ett intensivt arbete fram till oktober, säger Jacob Käll.
Vill inte höja skatten
Sveriges kommuner och regioner är inkopplade i budgetarbetet och skulle ha lämnat en rapport i april. På grund av coronakrisen kommer den i stället att lämnas i september.
Är skattehöjning på tapeten redan nu?
– Vi har högst skatt i Småland så utrymmet där är högst begränsat, svarar Nicholson.
Men det hjälper ju inte?
– Nej och då måste man se över var pengarna går.