Annons:

Sök

Annons:

Så ser proceduren ut kring ansvarsfriheten – 23 ledamöter anses jäviga

23 ledamöter anses vara jäviga i ansvarsprövningsfrågan. Foto: Arkivbild

Så ser proceduren ut kring ansvarsfriheten – 23 ledamöter anses jäviga

23 ledamöter anses jäviga. Så få som en enda person behövs i fullmäktige för att fatta beslut om ansvarsfriheten. Så ser förutsättningarna ut inför den 15 juni. 

Annons:

I dag meddelade kommunfullmäktiges presidium att man föreslår fullmäktige att inte bevilja ansvarsfrihet för Ingela Nilsson Nachtweij, tidigare ordförande i kommunfullmäktige, för 2019. 

Frågan avgörs slutligen av kommunfullmäktige den 15 juni och det kommer bli ett annorlunda fullmäktige. 

Sannolikt kommer det hållas i Plenisalen, men till följd av covid-19 – och att kommunen måste säkra situationen för de som befinner sig i riskgrupperna – ska alla ledamöter kunna delta. Vissa kommer därför delta på distans, men de kommer ändå sitta i stadshuset. 

– Vi kommer att nyttja stora delar av stadshuset för att kunna genomföra kommunfullmäktige på ett bra sätt, säger Leif Larsson (C), ordförande i fullmäktige. 

Larsson kommer att redogöra för de förslag som ligger till beslut och sedan kommer fullmäktige att avgöra hur ärendet ska beslutas. 

23 ledamöter anses jäviga. 

– I en sån här prövning vill vi ge alla rättigheten att delta i mötet, avge sina förklaringar och så vidare. I akt och mening för att allt ska komma upp bordet och säkra processen.

Lämnar salen

Därefter kommer de 23 ledamöter som anses jäviga att lämna salen. Fullmäktige kommer, till skillnad från de senaste gångerna, åter att bestå av 49 ledamöter. För de som lämnar kommer ersättare kallas in.

– Detta för att det åtminstone teoretiskt ska kunna närvara 49 ledamöter. Vi vill säkra den demokratiska processen fullt och när de har lämnat och ersättare kallats in kommer de icke-jäviga att fatta beslut i sakfrågan.

Enligt kommunallagen finns möjligheten att fatta beslut med så få som en enda ledamot.

– Är man mindre än 25 är fullmäktige inte beslutsfähigt. Men enligt lagen, när det gäller jäv, kan man gå ned till så få som en ledamot.

– Vi gör bedömningen att det här är en väldigt speciell och allvarlig fråga och då är det viktigt att ha så många ledamöter som möjligt närvarande, för att det inte ska bli något ifrågasättande, säger Gudrun Brunegård (KD).  

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: