Annons:

Sök

Annons:

Politiska påtryckningar på revisorerna:

Revisionens ordförande Roland Ilemark ska ha blivit jagad dag som natt, menar Lennart Nygren till höger. Foto: Ossian Mathiasson

Politiska påtryckningar på revisorerna: "Riktigt allvarligt angrepp"

Kommunens revision och i första hand revisionens ordförande Roland Ilemark ska ha utsatts för påtryckningar från både politiken och allmänheten. Detta med anledning av den revisionsberättelse som väckt uppmärksamhet.
– Han har jagats dag som natt, säger Lennart Nygren (S), andre vice ordförande i fullmäktige.

Annons:

Fullmäktiges presidium tog upp händelserna i samband med den presskonferens som hölls under torsdagen. 

– Revisionen är helt oberoende och det är jätteviktigt att de får jobba i fred. Arbetsmiljöfrågan är jätteviktig för mig, som har jobbat som facklig ordförande och skyddsombud, och den situation som har varit är väldigt jobbig med alla påhopp som har varit på revisionen och då främst på revisionens ordförande. Vi kan inte lägga oss i vad revisionen ska göra, tycka eller tänka, säger Lennart Nygren (S), som berättar att Roland Ilemark (S) varit hårt ansatt:

– Han har blivit utsatt för jättemycket påtryckningar genom mejl, telefon och sociala medier. Han har jagats dag som natt. Svarar han inte så kommer det fler telefonsamtal och mejl. Han har blivit hårt ansatt och hans arbetssituation har inte varit bra. 

"Snudd på övergrepp i rättssak"

Nygren säger att granskningen av KPMG, som låg till grund för revisionens berättelse – där Ingela Nilsson Nachtweij som tidigare ordförande i kommunstyrelsen inte föreslås få ansvarsfrihet – bottnar i djupintervjuer med ett 20-tal personer. 

– De fick granska och komma med synpunkter. Det var verkligen noggrant gjort och det är jätteviktigt att en revision får jobba självständigt utan påtryckningar. 

– Jag vill understryka allvaret i det. Det är snudd på övergrepp i rättssak när man försöker påverka revisorerna. Det är ett riktigt allvarligt angrepp med tryck i sociala medier och mejlbombande, säger Gudrun Brunegård (KD), vice ordförande.

Har det varit på tryckningar från politiskt håll eller från allmänheten?

– Både och, säger Lennart Nygren. 

Hur ser ni på det?

– Det är oerhört allvarligt om man försöker påverka revisorernas oberoende arbete. De är tillsatta för att vara oberoende och så här får det inte vara, säger ordförande Leif Larsson.

Har det funnits några hot?

– Nej, det är inga hot som vi har uppfattat det och det finns inga polisanmälningar. Vi har också en policy att varje hot ska anmälas.

Inte agerat

Fullmäktiges presidium har inte agerat på något särskilt sätt, då det inte strider mot lagen, säger man.

– Men vi har haft en tät dialog med revisionen under processen och har försökt att coacha dem. Det har känts viktigt att göra det. Men det finns inga fog för att gå vidare med i rättssak på något sätt.

Vi har sökt revisionens ordförande för en kommentar.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: