Annons:

Sök

Annons:

Fyra miljoner för extra satsningar på skolan i Vimmerby

Marie Nicholson (M) vill att majoriteten prioriterar lässatsningen. Foto: Arkivbild

Fyra miljoner för extra satsningar på skolan i Vimmerby

En extra lässatsning hos yngre elever i Vimmerby kostar två miljoner kronor och lika mycket blir det för en matematiksatsning riktad mot samma elevgrupp. Det redovisades på det senaste barn- och utbildningsnämnden. Om satsningarna blir verklighet avgörs av den pågående budgetberedningen. 

Annons:

Satsningen innehåller fler tjänster i förskoleklass och årskurs ett, datahjälpmedel och kompetensutveckling. Syftet med satsningen är att ta fram ett program med målsättningen att alla elever ska kunna läsa efter årskurs ett.

Nu har förvaltningen utrett kostnaden för projektet och den landar på två miljoner kronor. Lika mycket blir det för att stärka taluppfattningen inom matematiken. Redovisningen tas in i det ansträngda budgetarbetet.

– Det skulle bli 2,5 nya tjänster för läsning och 2,5 för tal. Utöver det behövs det läsplattor och andra hjälpmedel. Tidiga insatser ger resultat och får vi eleverna att lära sig läsa tidigt underlättar det i alla ämnen, säger nämndens ordförande Peter Karlsson (C).

 "Viktig för alla ämnen"

Marie Nicholson (M) är vice ordförande i nämnden.

– Vi fick en redogörelse för ett uppdrag vi lade där förvaltningen skulle undersöka hur vi kunde öka läskunnigheten bland förstaklassarna framförallt. Nu har de kommit med ett program som skulle innebära att vi satsar på dels fler tjänster, inriktade mot just läs- och skrivkunnighet, en del digitala verktyg och några digitala program också.

Nicholson hoppas kunna hitta finansiering för läsprogrammet.

– Det här lägger vi till budgetarbetet för det handlar om ungefär två miljoner kronor, något jag hoppas att vi kan klara av att finansiera. Vi har ett tufft budgetläge, men det här är en satsning vi kommer ha igen. Det kommer ta tid innan vi ser effekten, men framförallt är det viktigt för de barn som får hjälp redan från första klass och inte halkar efter. Just läskunnigheten är viktig för alla ämnen och den viktigaste satsningen vi kan göra. Har man inte haft med sig läsningen från början, så har man mycket att hämta igen och det skapar sämre förutsättningar inför framtiden.

 "Nästan alltid tufft"

Nicholson menar att satsningen kräver en stor enighet i Vimmerbypolitiken:

– Det här är ett program vi måste hålla i och inte släppa nästa gång det är tufft i budgeten. Det är nästan alltid tufft och då är det lätt att man kapar sådana här program, men vi måste enas om att vi vill göra det här i Vimmerby. Jag tror alla partier, alla jag diskuterat med, är redo att fatta ett sådant måste beslut.

De två miljonerna för taluppfattningen inom matematiken ser Nicholson som nästa steg och är inte aktuellt att klämma in i budgeten för 2021.

Jakob Karlsson
Simon Henriksson

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: