För en tid sedan kom majoritetens budgetförslag. I går Vänsterpartiets. Nu har även kommunens näst största parti och ledande oppositionsparti, Socialdemokraterna, presenterat sin budget för 2021.
Den innehåller 18 miljoner kronor mindre till socialnämnden och 4,7 miljoner kronor mindre till barn- och utbildningsnämnden i förhållande till majoritetens budgetförslag. Samtidigt satsar man 20 miljoner kronor mer på kommunstyrelsens konto. 900 000 är märkta till föreningslivet. Socialdemokraterna lägger också tre miljoner mindre på oförutsedda medel än majoriteten.
– Vi har klargjort att de riktade medlen, som äldreomsorgspengar och utbildningspengar, ska gå till det som de är avsedda att användas för. Vi lägger 19 miljoner på kommunstyrelsen och förslaget från oss är att man tillsammans med professionen, den högsta tjänstemannaledningen, ska fördela de här 19 miljoner kronorna. Tanken är att man tillsammans med barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden ska fördela ut de här pengarna där de gör mest nytta för helheten och där man får bäring längre fram. Det går inte att nöta på med småpotter längre, säger Helen Nilsson (S).
Majoriteten vill tillföra socialnämnden 18 miljoner kronor, men det är inte säkert att det är den nämnden som behöver så mycket, menar Socialdemokraterna.
– Vi gör stora minusunderskott i våra verksamheter och vi vet inte om det ligger i socialnämnden längre fram. Det kanske är i barn- och utbildningsnämnden eller kultur- och fritid det ligger för att få effekt längre fram. Vi tror att man måste samordna för att komma ifatt. Vi har ett visionsdokument och har tagit höjd för detta.
Men de två stora nämnderna ska få tillskotten under året?
– Det kanske går snabbt, det vet vi inte. Kanske behöver man inte hela summan.
Är det inte mer rättvist att de vet vad de har att röra sig med när året börjar?
– Så kan man se det och så har vi sett det hittills. Vi gjorde också så att vi samlade ihop en pott och gav socialnämnden, men på längre sikt gav inte det mer hållbarhet. Vi måste samverka för att komma ifatt. Pengar behövs, men professionen måste sätta sig ner och tänka igenom hur vi gör att få mer bäring. Det sker inte fullt ut. Vi startade upp det här med en gemensam budget i Gränsögruppen och fick bra bäring, men det avslutades.
Är det inte lättare för nämnderna att veta vad de har att förhålla sig till?
– Det är det, men frågan är om det är mer verkningsfullt. Vi kan ta ungdomar som ett exempel. Det är inte bara i BUN de märks. Mår de dåligt, behöver de mer stöd, fler vuxna eller fritidsaktiviteter, ja, då hamnar det över andra förvaltningar också. Frågan är hur vi gör för att komma till rätta när de halkar snett tidigt. Då måste vi prata över gränserna, annars ligger vi kvar i stuprörstänket.
Vill se högre resultatmål
Socialdemokraterna vill också se ett högre resultatmål än majoriteten. Alliansen har föreslagit en procent i resultatmål. Socialdemokraterna vill se 1,5 procent. Deras budget skulle ge ett överskott på 16,3 miljoner kronor jämfört med majoritetens 10,6.
– Vi sänker oförutsedda med tre miljoner och lägger oss på en miljon. Vi har naturligtvis tänkt över hur vi fördelar pengarna enligt vårt sätt och vill utmana professionen, för att se vad man kan göra av de här pengarna för att få bästa möjliga bäring lånsiktigt.
Är det inte en rätt borgerlig budget ni har lagt?
– Det är en socialdemokratisk ansvarsbudget. Ska man fortsätta som man alltid har gjort eller tänka nytt? Det är inte säkert att en extra miljon här eller där är det bästa sättet att tänka. Jag förstår vad du menar och Vänsterpartiet tyckte att alliansen lagt en vänsterbudget, säger Helen Nilsson och fortsätter:
– Men vårt mål är att ha två procent i överskottsmål. Man har sänkt det och nu sänker man det ännu mer. Det är inte långsiktigt hållbart. Man måste tillbaka. Man ligger helt snett i verksamheterna och har inte möjlighet att låna mer pengar, snart har vi nått taket igen. Under det den här mandatperioden måste majoriteten tillbaka till de finansiella målen. Det här är en akutbudget, men vi måste vara mer ansvarsfulla.
"Ettårsbudget utan långsiktighet"
Helen Nilsson är också kritisk till att man lånar upp pengar för investeringar, samtidigt som man slutat amortera på lånen. Just amorteringar var det som inkomsterna från skattehöjningen skulle gå till.
– Man har inte gjort det i år och nu ska man låna upp till investeringar, både inom kommunen och i bolagen. Man har gått ifrån de finansiella målen och använder skattehöjningen till annat. Vi kommer slå i taket och inte kunna investera så småningom. Då kommer vi behöva sanera ekonomin på nytt.
Alliansens budget är inte ansvarsfull, tycker du?
– Det är en ettårsbudget utan långsiktighet. Den stora striden kommer komma på budgetfullmäktige, säger Nilsson.
900 000 kronor lägger S på att täcka upp föreningsstödet för att inga föreningar ska få sämre ekonomiska förutsättningar.
– Ingen ska tappa pengar, säger Nilsson.
I övrigt kan nämnas att Socialdemokraterna fortsätter jobba för att kommunen ska bli 17 000 invånare, som man gick till val på. Man vill också att det under 2021 tas fram en konkret plan för byggnation av trygghetsboende och en tidsplan för projektet. S vill också se en plan som gör kommunen till en attraktiv arbetsgivare och göra satsningar på anläggningar som möjliggör spontanaktiviteter, som skatepark och basketplan.