Majoritetens Lena Segergren (S), Jessica Rydell (MP), Anders Henriksson (S) och Kaj Raving (V) presenterade sin syn på de stängda vårdplatserna i Västervik.
Till och med sista oktober ska 34 vårdplatser hållas stängda på Västerviks sjukhus. Men vill förvaltningen att platserna ska stängas permanent kommer frågan tas upp politiskt. – Då handlar det om en tillfällig, eller permanent, åtgärd och då måste politiken göra ett ställningstagande, säger Anders Henriksson (S), landstingsråd.
I slutet av augusti togs beslutet att även efter sommaren hålla vissa vårdplatser stängda på länets tre sjukhus. Under sommaren har 150 av 600 vårdplatser hållits stängda och fram tills oktober kommer 79 vårdplatser att vara stängda i Västervik, Kalmar och Oskarshamn. Bristen på sjuksköterskor, det ökade beroendet av hyrbolag och arbetsmiljön ligger till grund för beslutet.
Den rödgröna landstingsmajoriteten har fått hård kritik för beslutet – och framför allt processen – av landstingsalliansen. På måndagen besökte landstingsråden sjukhuset i Västervik, där 34 av vårdplatserna stängts.
– Vi har höga ambitioner och står oss väldigt väl när det gäller det medicinska, patientnöjdheten och tillgängligheten. Vi ligger i topp och det är vi glada över. Samtidigt brottas vi, som hela Sverige, med en del utmaningar och ser stora behov framför oss. Vi ser en utveckling med hyrpersonal och ligger någonstans i mitten av Sverige, vi sitter ungefär i samma båt som resten av Sverige. Kostnaderna som hyrpersonal leder till är en kortsiktig lösning och det är en långsiktig lösning vi måste ha. I år handlar det om runt 140 miljoner hittills och vi måste bryta den här utvecklingen, säger Anders Henriksson, socialdemokratiskt landstingsråd.
Fler vårdplatser än riket
114 vårdplatser är fortfarande öppna på Västerviks sjukhus.
– När sommarstängningen förlängdes på ett antal av vårdplatserna, så förändrades inte uppdraget. Det är ingen permanent åtgärd, men vi följer utvecklingen av vården varje dag och har samtal med sjukhusledningen. Hur klarar vi processen? Hur följer vi upp? Hur ser det ut med beläggningssiffror och vårdplatsantal? I våras såg det ut som att vi skulle klara oss bra med semestervikarier, men så tillkom det en del.
Lena Segerberg, landstingsråd för Socialdemokraterna, lyfter fram föräldraledighet, att några slutat och att andra utbildat sig till specialistsjuksköterskor som det som tillkommit.
– Det handlar om arbetsmiljön för personalen som arbetar, de måste få möjlighet att vila och det har varit svårt att rekrytera hyrläkare och vi måste också få stopp på hyrkostnaderna. Det här ger andrum för de medarbetare vi har och så får sjukhusen fundera på hur vi kan hjälpas åt för att slippa beroendet av hyrsjuksköterskor. Det här handlar om flera aspekter och sjukhusledningen uppger att man har läget under kontroll. I Västervik har vi inga inställda operationer och det är fortfarande så att vi har fler vårdplatser i länet per 1000 invånare än riket i stort.
Då blir frågan politisk
Den extra stängningsperioden ska vara slut samtidigt som oktober månad tar slut. Landstingsalliansen har varit hård i sin kritik mot majoriteten, främst till hur de skött processen och att frågan inte behandlats politiskt.
– Enda skälet är att det inte är någon förändring i uppdraget, det är bara en förlängning av semesterstängningen. Det är upp till sjukhusen att besluta, men om uppdraget förändras så blir det en annan sak. Där är vi inte.
Vill förvaltningen att vårdplatserna ska vara stängda även efter oktobers slut kommer frågan tas politiskt.
– Då är det ingen förlängd semesterstängning längre. Då handlar det om en tillfällig, eller permanent, åtgärd och då måste politiken göra ett ställningstagande. Vill man fortsätta så? Förvaltningen får helt enkelt återkomma med förslag. Vi har höga ambitioner att ge en högkvalitativ vård och tillgänglighet. Får vi svar från förvaltningen att vi kan bibehålla hög kvalitet måste vi lyssna och kanske göra ett nytt ställningstagande. Det handlar om att vi måste få stopp de skenande kostnaderna, men Västerviks sjukhus är ett väldigt välskött sjukhus och ingen behöver känna sig orolig för det här sjukhuset, säger Anders Henriksson (S), landstingsråd.
Saknar kritken fog?
Kritiken från oppositionen har saknat fog, anser majoriteten.
– Bilden vi har fått är att det här inte har påverkat negativt. Det följs upp dagligen och patienterna får naturligtvis inte hamna i en besvärlig sits. Man måste vara flexibel och ha en daglig styrning. Det är väldigt lätt för en opposition att klaga, men vi sätter mål och riktlinjer långsiktigt. Det handlar om ekonomi och arbetsmiljö och oppositionen har fått samma information i styrelse och arbetsutskott. När det gäller den formella processen så får vi se vad förvaltninge säger i oktober och därefter tas det med i budgetplanen.
Att stänga vårdplatserna tror inte Lena Segerberg (S) påverkar bilden av landstinget i länet.
– Det kan jag inte tänka mig. Många andra landsting gör likadant och det är inga extraordinära åtgärder. Det som andra har behövt göra tidigare har kommit ifatt oss nu.
"Varit proaktiva"
Anders Henriksson tror att majoriteten kunde gjort mer för att förhindra situationen med bemanningsbolag.
– Det är ett misslyckande för hela sektorn, men alla sitter i samma båt och vi har levt i den här situationen en längre tid. Jag tycker att vi varit väldigt proaktiva, men alla kan säkert göra mer. Vi har tagit ansvar för en positiv utveckling och för en god ekonomi elva år i rad. Det är unikt för vårt landsting.
Regionförbundets ordförande Ulf Nilsson (S) har föreslagit ett förbud mot bemanningsbolag inom vården. Hur ser ni på det?
– Vi gör jättestora insatser kring en gemensam handlingsplan och den kommer att behandlas politiskt på det nationella planet. Det går inte att göra ett landsting, utan det måste ske gemensamt. Men alla landsting behöver minimera sitt hyrbolagsbehov och det behöver finnas en gemensam strategi.
Lättar i januari?
När det gäller rekrytering av sjuksköterskor hoppas man att det ska lätta i januari nästa år.
– Då går många ut utbildningen på Campus och situationen ska kunna lätta. I Västervik är det 21 platser och det fanns 55 sökande, så det är genomgående många som söker till sjuksköterska. Två av tre som går ut anställs i Kalmar län. Vi har fortfarande stora rekryteringsbehov och den största orsaken är att man lade ner sjuksköterskeutbildningen för ett antal år sedan. Det glappet hämtar vi hem nu och det kommer gära jättestor nytta.