Leif Larsson var nöjd med att fullmäktigesammanträdet kunde genomföras.
Foto: Simon Henriksson
Måndagens fullmäktigesammanträde, som bland annat innehöll viktiga beslut om budget för 2021, blev mycket annorlunda till följd av pandemin och genomfördes digitalt, både för vissa ledamöter och för allmänheten.
I vissa andra kommuner ställdes sammanträdet in, men det var aldrig aktuellt i Vimmerby.
– Vi genomförde fullmäktige utifrån vad lagen säger, både vad gäller delaktighet för ledamöterna och möjlighet för både media och allmänhet att följa. Vi är inte anpassade för att genomföra digitala möten fullt ut ur demokratisk synvinkel. Det finns risker med att det kan hämma debatten och vi har inte hittar formerna för hur jag som ordförande ska jobba, säger Leif Larsson och fortsätter:
– Det viktiga var att sändningen höll både externt och internt. Det var ett viktigt besked. Vi kommer utvärdera både teknik, arbetssätt och hur man uppfattade det från de olika rummen.
Märkte du några stora skillnader med anledning av mötets utformning?
– Det är skillnad att argumentera inför en kamera än för alla de i fullmäktigesalen. Det blir en annan puls, men det kan också möjligen vara en vanesak. Det är en del i min roll som fullmäktiges ordförande att göra det så lyssnarvänligt som möjligt. För allmänheten kan det bli alldeles för långa punkter för mig att läsa. Där skulle det behöva bli lättare, så allmänheten har lättare att följa med.
106 unika användare
Samtidigt är det svårt att gå över till det digitala för politiken, menar Larsson.
– Det handlar om möten vi utvecklat i svensk demokrati i 150 år. Genomförs det digitalt förändras förutsättningarna, inte minst ur det externa perspektivet. Media har som uppgift att följa de beslut och den debatt som finns, men det försvårar även för media.
Kommunen kan se att det fanns 106 unika användare på sändningen.
– Vi har inte fått fullständig utvärdering än, men siffran 106 är vi väldigt glada för. Det visar att det finns intresse för demokratin. Vi har även fått till oss när media refererat fullmäktige ungefär som en hockeymatch att det är många som följer vad som sker i realtid. Hittar vi former för tittarvänligheten kan man skruva på det ytterligare. Vi hade närradio förr och då hade man många lyssnare.
Kan livesändningen ha varit en anledning till att vi fick en väldigt avskalad och tunn budgetdebatt?
– Det finns säkert sådana inslag. Det kan också ha varit så att man ville vara snälla mot mig. Hade det blivit massa voteringar och säryrkanden hade det blivit väldigt komplicerat. Men jag tror också att samtalstonen under mandatperioden blivit bättre. Jag tror att det beror på många saker, dels coronan, men också det faktum att alla partier är så stora att de är delaktiga i alla nämnder och kommunstyrelsen. Det är också möjligt, när detaljbudgeten ska tas i januari, att debatten kommer då.
"Var inte orolig"
Nästa fullmäktige är planerat till mitten av december. Hur läget kring covid-19 är då återstår att se.
– Det kryper närmare oss och vi följer utvecklingen i Hultsfred och Västervik. Det här vi gjorde nu var en mellanvariant och vi provar oss fram. Vi vet inte hur fullmäktige blir i december. Vi är inte, varken utbildningsmässigt eller tekniskt, redo för ett helt digitalt fullmäktige. Lagen ställer hårda krav på oss när det gäller realtid med både ljud och bild.
Budgetfullmäktige försenades med cirka 30 minuter. Detta på grund av teknikstrul.
– Jag var inte orolig. Jag hade varit mer orolig om det var något annat som strulade. Det löste sig rätt snabbt och vi tänkte inte starta mötet förrän det fungerade. Min oro var större innan jag kom till fullmäktigesalen. Teknikerna och de som jobbat med det praktiska har gjort ett suveränt arbete. Vi genomförde också mötet coronasäkert och jag hade varit mer orolig för om någon fått en hostattack och vi fått ett ubrott där inne.