Annons:

Sök

Annons:

Partiledaren i digitalt möte om ALV:

Annie Lööf är oerhört frustrerad över läget, säger hon. Foto: Pressbild

Partiledaren i digitalt möte om ALV: "Oerhört frustrerad"

Under fredagen deltog Centerpartiets partiledare Annie Lööf i ett digitalt möte om läget i Vimmerby. Hon tycker att regeringens agerande varit under all kritik.
– Den här branschen har drabbats oerhört hårt, säger Annie Lööf. 

Annons:

Kort före att Astrid Lindgrens Värld fick besked om att de fick rätt i förvaltningsrätten mot polismyndigheten deltog ALV:s vd Joacim Johansson, tillsammans med andra aktörer i Vimmerby, i ett digitalt möte med Centerpartiets partiledare Annie Lööf. 

Efter mötet fick vår tidning en intervju med Annie Lööf.

– Jag har många digitala möten med besöksnäringen runt om i landet och i dag träffade jag Vimmerby och Astrid Lindgrens Värld bland annat och gick igenom situationen för både ALV och andra företag i kommunen, säger Annie Lööf.

Hur ser du på kritiken som har kommit från hela nöjesparksindustrin? Kunde ni ha stöttat den här branschen på ett annat sätt?

– Jag tycker att kritiken är helt berättigad och jag står bakom den. Centerpartiet har under hela året haft väldigt täta dialoger med nöjesparkerna och försökt driva på regeringen att göra mer. Vi tycker att man kunde ha gjort mer för att ersätta deras omfattande tapp. Vi tycker att det är under all kritik att man efter nio månaders pandemi ännu inte tagit fram en pandemilag som gör att de kan driva sin verksamhet på ett smittsäkert sätt. Sverige är det enda land i EU där nöjesparkerna varit stängda. Det är för att regeringen i början av pandemin valde att använda sig av ordningslagen, säger Lööf och fortsätter: 

– Det har blivit väldigt ologiskt. Djurparker har varit öppna, men nöjesparker har varit stängt. Den här branschen har drabbats oerhört hårt. Det här var ett möte för att de ville ge mig råg i ryggen att fortsätta driva på för att ge dem bättre möjligheter att bedriva sin verksamhet och säkerställa att de kan öppna 2021.

"Drivit på för det"

Annie Lööf vill inte kommentera polismyndighetens bedömning. Kort efter vår intervju framkom det att ALV får rätt av förvaltningsrätten i tvisten med myndigheten om besluten från i somras.

– Jag kommenterar inte enskilda fall, men det är orimligt att regeringen använt ordningslagen. Under det här året skulle man ha tagit fram en ny pandemilag, som behandlar det här på ett logiskt och rättvist sätt. Hur kan det ha varit tillåtet att ha djurparker öppna men inte nöjesparker? Hur kan det vara tillåtet att samla tusentals på köpcentrum, men maximalt åtta personer på en begravning i kyrkan? Det är så många ologiska utfall av regeringens användande av ordningslagen. Vi från Centerpartiet har ända sedan i våras tryckt på för en ny ordning som möjliggör för en mer rättvis tolkning. Det är helt orimligt att Astrid Lindgrens Värld inte har kunnat vara öppet med smittsäkra åtgärder på samma sätt som Kolmården eller Skansen fått ha. Regeringen har varit väldigt saktfärdig.

Varför har man inte kunnat skapa ett mer rättvist stöd?

– Vi har drivit på där för att periodisera intäkter och kostnader under året när det gäller omställningsstödet. Det skulle underlätta mycket för till exempel nöjesparker som har sina kostnader på vintersäsongen innan deras säsong drar igång. Enligt EU är det inte möjligt att göra så. Vi har också drivit på för att regeringen ska undersöka om man kan ge särskilt riktat stöd för företag som i praktiken fått näringsförbud, men inte heller det är okej från EU:s sida. Nu sitter vi i förhandlingar om att göra det här stödet mer generöst och omfatta fler. Där fortsätter förhandlingen med regeringen, men också gentemot EU-kommissionen. 

"Stora som små blöder"

Annie Lööf säger att hon är oerhört frustrerad över situationen.

– Jag var näringsminister under fordonskrisen och här märker man vilken skillnad det är när tung tillverkningsindustri drabbas kontra besöksnäring. Det är så oerhört viktigt att vi ser hur många företag, stora som små, som blöder. Det är livsverk som riskeras att gå under på grund av att man är senfärdig med att få ut fungerande stöd. Stumma regelverk i EU gör att vi inte kan rädda de branscher som blöder mest.

Hur ser du på risken för konkurs för ett så viktigt varumärke som ALV?

– Jag känner en jättestor oro för Astrid Lindgrens Värld och för många andra. Det finns många familjeägda restauranger och företag i kommunen och många andra kända varumärken i hela Sverige. Det är livsverk som riskerar att gå i konkurs och av den anledningen är det viktigt att vi får ut likvida medel och att vi får ett mer långsiktigt regelverk som skapar möjligheter för dem att kunna öppna sin verksamhet så snabbt som möjligt. De vill bara bedriva verksamheten på ett smittsäkert sätt. Det är utomhus och på en stor yta och därför bör man titta på en ny ordning. Det skulle exempelvis kunna vara att titta på antalet personer per kvadratmeter till exempel. Så arbetar en del andra länder.

Tror du att vi kommer ha ett annat läge för nöjesparkerna under 2021?

– Jag vågar inte sia om det. Det har att göra med att vi just nu är inne i en väldigt allvarlig andravåg. Ytterst handlar det om liv och hälsa, och vi måste ha restriktioner som gör att smittspridningen begränsas. Den viktigaste näringslivåtgärden är att komma till bukt med smittspridningen så man kan öppna upp så fort som möjligt. 

"Känslostarkt möte"

Mötet med ALV och kommunen gav Annie Lööf många argument att ta med sig, berättar hon.

– Det var ett känslostarkt möte att få höra företags personliga erfarenhet och den oro man känner för sitt livsverk. Jag fick många bra argument att ta med mig för att fortsätta den linje vi driver i att kompensera krisande företag och därför är det viktigt att få till en vettig pandemilag.

Tror du vi ser en vettig pandemilag nästa år?

– Det avgör regeringen, som har varit extremt saktfärdiga hittills. Det senaste är en lag till sommaren och det är alldeles för sent. Här driver vi på för en snabbare förändring.

Har ni diskuterat lokala stöd till enskilda kommuner som är beroende av enstaka aktörer som skadats svårt av pandemin?

– Vi har lagt många miljarder i generella statsbidrag, över 25 miljarder, och det kommer Vimmerby till del också. Det är viktigt för Centerpartiet och det är en centerkommun dessutom. Det är viktigt att det finns resurser att klara av en likvärdig vård och välfärd i hela Sverige. 

Men det har inte diskuterats något riktat stöd?

– För mig är det viktigt med generella stöd. Det finns många sådana här verksamheter runt om i landet, framför allt på landsbygden, som drabbas hårt. Det finns en omfattande besöksnäring runt om i landet som nu har det väldigt tufft. Vi ser också hur hotell till exempel både på landsbygd och i våra städer bara har några procents beläggning.

Fotnot: Efter den här intervjun meddelades att 20 personer tillåts på begravningar.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: