Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Grupp startad för Vimmerby – på högsta nivå:

Jacob Käll är glad över att man fått en kontakt på regeringsnivå. Foto: Arkivbild

Grupp startad för Vimmerby – på högsta nivå: "Nu har vi en väg in"

En grupp tvärs över de olika departementen för Vimmerby kommun har bildats. Ett viktigt steg, menar kommunalrådet Jacob Käll.
– Det känns bra att ha fått den här kontakten, säger han.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

För drygt två veckor sedan kontaktades Vimmerby kommun av landsbygdsminister Jennie Nilssons statssekreterare. 

– När det är orter som drabbas av stora varsel eller företagsnedläggningar bildas en grupp tvärs över departementen som etablerar en kontakt med den berörda orten. Vad kan man göra och vilka åtgärder kan man vidta? En sådan grupp har startats för Vimmerby. Även regionen kontaktades, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Käll, kommundirektören Carolina Leijonram, ALV:s vd Joacim Johansson och regionen hade nyligen ett möte med den här gruppen. 

– De förstår också läget. Vi berättade hur det här slår, vikten av stöd och vikten av förändring i ordningslagen. Nu har vi en väg in i regeringskansliet och det är jättebra. De välkomnade mer kontakter och nu ska vi ha fortlöpande kontakt under hösten och ett avstämningsmöte senast efter nyår. 

Vad hoppas du att det ska leda till?

– Konkreta förslag som gör det möjligt för ALV att ha öppet nästa år. Det är säkert restriktioner nästa sommar också, men får vi bukt med det här så.

"Väl insatt"

Under hela sommaren och hösten har kommunen och det lokala näringslivet träffat Anders Ferbe, regeringens samordnare för coronans effekter på näringslivet, och det här är i viss mån en fortsättning på det. 

– Han har informerat dem om läget i Vimmerby och det är väl en del i det här. Man är medveten om att det här rör friska företag och friska näringar. Det är ingen bransch som gått dåligt i decennier. Det känns bra att vi har fått den här kontakten.

Jacob Käll tyckte även att mötet med Annie Lööf var viktigt och stärkande.

– Hon är väl insatt i frågorna och det trodde jag innan, men det är bra att få det bekräftat. De jobbar dels att få stöd som funkar för en näring och omställningsstödet funkar inte riktigt för den här typen av företag med kort intjäningsförmåga. 

Ligger inte ansvaret på Centerpartiet också, som stödparti till regeringen?

– Det man kan säga är att Centerpartiet är med som stödparti till regeringen i budgetfrågor. Däremot ville Annie göra klart att vad gäller ordningslagen och pandemilagen är centern ett oppositionsparti. Men de jobbar för att det ska hända saker. De tycker liksom vi att det går för långsamt och trycker på vikten av att vi får regeringspartiet Socialdemokraterna att förstå allvaret.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: